Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si báječný mazanec, jako od babičky. Krok za krokem

  10:00aktualizováno  10:00
O velikonoční neděli by měl být na svátečním stole mazanec. V tento den totiž spěchali naši předkové do kostela, aby si nechali všechny velikonoční pokrmy posvětit. A mezi nimi i tyto bochánky pečené z těžšího sladkého těsta, které se podobá vánočkovému.

Hotový mazanec | foto: Jiří Savinec

Základ těsta tvoří hladká mouka (může být směs s polohrubou), cukr včetně vanilkového, máslo (může být i jiný tuk, např. hera), žloutky, droždí, mléko a pak spousty rozinek a sekaných loupaných mandlí.

Přidáte-li místo mléka smetanu, vyplatí se omezit množství másla, aby těsto nebylo příliš tučné. Příjemnou vůni mu dodá jemně strouhaná citronová kůra a přidat lze rovněž špetku muškátového květu či drceného fenyklu.

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené (vše se pak zadělá naráz v robotu). Následuje samozřejmě kynutí na teplém místě pod utěrkou či potravinářskou fólií. Aby se k povrchu těsta nepřilepila, potřete ho lehce v míse olejem.

Těsto můžete také zadělat večer nechat kynout v chladnu do rána, kdy je dál prohnětete a vytvarujete z něj stejně velké bochánky, jež po dalším dokynutí upečete.

Upečené mazance můžete uchovat (pokud se nesní) i delší dobu v chladu a lze je dokonce zamrazit. V takovém případě je zabalte do papíru, případně utěrky, a vložte do mikrotenového sáčku. Takto zabalené pečivo se dobře rozleží.

Co budete potřebovat na 3 bochánky:

500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu, jemně strouhaná citrónová kůra, nahrubo sekané oloupané mandle, 1,5 balíčku sušeného droždí (50 g čerstvého), 250 g másla, 4 žloutky, 500 ml mléka (dle obsahu lepku v mouce může být více). Povrchová úprava: 1 vejce rozšlehané v troše mléka, mandle sekané na plátky

Krok za krokem

Mouku a další sypké ingredience smíchejte se sušeným droždím, přidejte žloutky, vlažné mléko, rozehřáté máslo, rozinky namočené v rumu a v robotu zadělejte v jednom kroku těsto. Řádně je vyhněťte, abyste se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne) a v míse je pod fólií či utěrkou uložte do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.

Těsto po nakynutí v teple pod utěrkou či fólií nejprve stlačte a srazte dlaní dolů.

Stále nadýchané těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a dlaněmi je rychle přehněťte a vytlačte z něj většinu vzduchu.

Postup 3Postup 4

Nyní těsto rozdělte ostrým nožem na tři díly a pomocí váhy každý upravte tak, aby měly všechny stejnou hmotnost. Odvážené díly znovu na ploše pomoučeného válu přehněťte dlaní dohladka. Nemusíte se bát, v další fázi ještě nabudou.

Postup 5Postup 6

Každý převálený kousek vytvarujte v dlaních do podoby bochánku. Průběžně jej otáčejte a zároveň těsto podhrnujte dolů. Kulaté bochánky uložte na plech s papírem, nechte je dokynout a jejich povrch potřete vejcem rozšlehaným v troše mléka.

Postup 7Postup 8

Ve středu potřených bochánků vytvořte ostrým nožem zářezy ve tvaru křížků. Zamezí potrhání jejich povrchu při pečení. Nakonec povrch každého kousku posypte sekanými mandlemi a vložte mazance do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte a mazance dopečte dozlatova. Pokud rychle tmavnou, zastiňte je kusem papíru či alobalu. Jsou-li upečené, prozradí test špejlí.

Velikonoce v Knihovničce receptů Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Najdete na iDNES.cz