Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si báječný mazanec, jako od babičky. Krok za krokem

  10:00aktualizováno  10:00
O velikonoční neděli by měl být na svátečním stole mazanec. V tento den totiž spěchali naši předkové do kostela, aby si nechali všechny velikonoční pokrmy posvětit. A mezi nimi i tyto bochánky pečené z těžšího sladkého těsta, které se podobá vánočkovému.

Hotový mazanec | foto: Jiří Savinec

Základ těsta tvoří hladká mouka (může být směs s polohrubou), cukr včetně vanilkového, máslo (může být i jiný tuk, např. hera), žloutky, droždí, mléko a pak spousty rozinek a sekaných loupaných mandlí.

Přidáte-li místo mléka smetanu, vyplatí se omezit množství másla, aby těsto nebylo příliš tučné. Příjemnou vůni mu dodá jemně strouhaná citronová kůra a přidat lze rovněž špetku muškátového květu či drceného fenyklu.

Těsto je možné zadělat kváskem z čerstvého droždí, ale použít lze i kvasnice sušené (vše se pak zadělá naráz v robotu). Následuje samozřejmě kynutí na teplém místě pod utěrkou či potravinářskou fólií. Aby se k povrchu těsta nepřilepila, potřete ho lehce v míse olejem.

Těsto můžete také zadělat večer nechat kynout v chladnu do rána, kdy je dál prohnětete a vytvarujete z něj stejně velké bochánky, jež po dalším dokynutí upečete.

Upečené mazance můžete uchovat (pokud se nesní) i delší dobu v chladu a lze je dokonce zamrazit. V takovém případě je zabalte do papíru, případně utěrky, a vložte do mikrotenového sáčku. Takto zabalené pečivo se dobře rozleží.

Co budete potřebovat na 3 bochánky:

500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 250 g pískového cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek namočených v rumu, jemně strouhaná citrónová kůra, nahrubo sekané oloupané mandle, 1,5 balíčku sušeného droždí (50 g čerstvého), 250 g másla, 4 žloutky, 500 ml mléka (dle obsahu lepku v mouce může být více). Povrchová úprava: 1 vejce rozšlehané v troše mléka, mandle sekané na plátky

Krok za krokem

Mouku a další sypké ingredience smíchejte se sušeným droždím, přidejte žloutky, vlažné mléko, rozehřáté máslo, rozinky namočené v rumu a v robotu zadělejte v jednom kroku těsto. Řádně je vyhněťte, abyste se do něj dostalo co nejvíc vzduchu (dobře pak kyne) a v míse je pod fólií či utěrkou uložte do tepla. Musí svůj objem zdvojnásobit.

Těsto po nakynutí v teple pod utěrkou či fólií nejprve stlačte a srazte dlaní dolů.

Stále nadýchané těsto vyklopte z mísy na pomoučený vál a dlaněmi je rychle přehněťte a vytlačte z něj většinu vzduchu.

Postup 3Postup 4

Nyní těsto rozdělte ostrým nožem na tři díly a pomocí váhy každý upravte tak, aby měly všechny stejnou hmotnost. Odvážené díly znovu na ploše pomoučeného válu přehněťte dlaní dohladka. Nemusíte se bát, v další fázi ještě nabudou.

Postup 5Postup 6

Každý převálený kousek vytvarujte v dlaních do podoby bochánku. Průběžně jej otáčejte a zároveň těsto podhrnujte dolů. Kulaté bochánky uložte na plech s papírem, nechte je dokynout a jejich povrch potřete vejcem rozšlehaným v troše mléka.

Postup 7Postup 8

Ve středu potřených bochánků vytvořte ostrým nožem zářezy ve tvaru křížků. Zamezí potrhání jejich povrchu při pečení. Nakonec povrch každého kousku posypte sekanými mandlemi a vložte mazance do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snižte a mazance dopečte dozlatova. Pokud rychle tmavnou, zastiňte je kusem papíru či alobalu. Jsou-li upečené, prozradí test špejlí.

Velikonoce v Knihovničce receptů Tento recept, ale i další vychytávky najdete v Knihovničce receptů. V dubnovém čísle se dočtete, jak uplést netradiční cop, posvěcený mazanec nebo upéct domácí škvarkové loupáčky. Nechybí ani reportáž o tom, jak se točí originální trdelníky.

Autoři:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Inteligentní domácnost můžete vybudovat bez kopání a vrtání

Svůj domov můžete řídit odkudkoliv.

Bezdrátový systém Cockpit umožňuje řídit domácnost z libovolného místa s pomocí intuitivní aplikace ve smartphonu a...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Najdete na iDNES.cz