Upečte si trvanlivé adventní dekorace podle francouzského receptu

  0:11
Tradiční francouzské ozdoby z mouky a soli jsou narozdíl od vizovického pečiva těžké jako keramika. Na větvičky proto můžete zavěsit jen opravdu drobné kousky. Větší věnečky na dveřích či na stole ovšem vypadají kouzelně.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem. | foto: Alena Isabella Grimmichová

Pracovních návodů existuje celá řada, liší se složením těsta, délkou pečení i závěrečnou úpravou. "Těsto můžete po upečení nechat bez jakékoliv další úpravy nebo naopak každý kousek pomalovat a nalakovat tak, že původní materiál zcela zakryjete. Výsledek pak působí jako keramický výtvor a navíc tak pečené ozdoby ochráníte před moučnými moly," vysvětluje výtvarnice Alena Grimmichová.

Poměrně vysoký podíl soli v těstě má naprosto prozaickou funkci. Působí jako ochrana před hlodavci, aby ozdoby vydržely co nejdéle. Nejlépe hned několik sezón. Současně sůl přidává ozdobám na váze, takže třeba na stole pevně sedí na svém místě.

Pusťte se do pečení

Hotové dekorace nemusíte vybarvovat, klidně je nechte přírodní. Dekorativní výtvory ze slaného těsta mají obrovskou výhodu v tom, že na ně potřebujete jen ty nejobyčejnější suroviny. Pokud alespoň občas pečete, jste navíc na práci s nimi zvyklí a nepotřebujete se nic zvláštního učit. Ani si nemusíte pořizovat nějaké speciální vybavení.

Když už se do pečení pustíte, vytvořte si raději větší množství věnečků i ozdob najednou, protože se těsto peče několik hodin. Velký adventní věnec na dveře, další na adventní stůl, drobnější věnečky či jiné ozdoby využijete na stromeček, případně je můžeme přivázat na vánoční dárky.

Potřebné suroviny a pomůcky:

Hladká mouka, jemná kuchyňská sůl, voda, štětec, akrylové barvy, bezbarvý lak, vykrajovátka na cukroví, pracovní vál, váleček, nůž, plech.

Pracovní postup:

Hladkou mouku a sůl smíchejte v poměru tři díly mouky, jeden díl soli a jeden díl vody a vypracujte tvárné těsto. Vodu můžete podle potřeby přidat. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte sůl. Z dobře propracovaného těsta si nejprve vyválejte dva válečky.

Z tří dílů mouky, jednoho dílu soli a jednoho dílu vody vypracujte tvárné těsto.Z dobře propracovaného těsta vyválejte dva válečky.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady. Můžete samozřejmě použít i tři válečky a vytvořit z nich copánek. Pletenec či copánek zatočte do tvaru věnečku, konce spojte trochou vody.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady.Jednoduchý věneček vytvořte spojením konců pletence trochou vody.

Část těsta vyválejte a vykrájejte z něj vykrajovátky na cukroví drobné tvary. Z kousků těsta vytvořte i malé kuličky a pomocí vody je nalepte na věneček. Hotové věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

Hotové a dozdobené věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.  S dobou pečení se mění i barva věnečků. Medový nádech získají po 4 až 5 hodinách.

Pečte při 120 stupních Celsia podle velikosti 4 až 5 hodin. Větší věnec se může péct i 6 hodin. S dobou pečení se mění i barva věnečků, od medového po tmavší a tmavší. Upečené věnce nechte vychladnout. Zda je necháte přírodní, nebo pomalujete akrylovými barvami a nalakujete bezbarvým lakem, už je jen na vás.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...