Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Upečte si trvanlivé adventní dekorace podle francouzského receptu

  0:11aktualizováno  0:11
Tradiční francouzské ozdoby z mouky a soli jsou narozdíl od vizovického pečiva těžké jako keramika. Na větvičky proto můžete zavěsit jen opravdu drobné kousky. Větší věnečky na dveřích či na stole ovšem vypadají kouzelně.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem. | foto: Alena Isabella Grimmichová

Pracovních návodů existuje celá řada, liší se složením těsta, délkou pečení i závěrečnou úpravou. "Těsto můžete po upečení nechat bez jakékoliv další úpravy nebo naopak každý kousek pomalovat a nalakovat tak, že původní materiál zcela zakryjete. Výsledek pak působí jako keramický výtvor a navíc tak pečené ozdoby ochráníte před moučnými moly," vysvětluje výtvarnice Alena Grimmichová.

Poměrně vysoký podíl soli v těstě má naprosto prozaickou funkci. Působí jako ochrana před hlodavci, aby ozdoby vydržely co nejdéle. Nejlépe hned několik sezón. Současně sůl přidává ozdobám na váze, takže třeba na stole pevně sedí na svém místě.

Pusťte se do pečení

Hotové dekorace nemusíte vybarvovat, klidně je nechte přírodní. Dekorativní výtvory ze slaného těsta mají obrovskou výhodu v tom, že na ně potřebujete jen ty nejobyčejnější suroviny. Pokud alespoň občas pečete, jste navíc na práci s nimi zvyklí a nepotřebujete se nic zvláštního učit. Ani si nemusíte pořizovat nějaké speciální vybavení.

Když už se do pečení pustíte, vytvořte si raději větší množství věnečků i ozdob najednou, protože se těsto peče několik hodin. Velký adventní věnec na dveře, další na adventní stůl, drobnější věnečky či jiné ozdoby využijete na stromeček, případně je můžeme přivázat na vánoční dárky.

Potřebné suroviny a pomůcky:

Hladká mouka, jemná kuchyňská sůl, voda, štětec, akrylové barvy, bezbarvý lak, vykrajovátka na cukroví, pracovní vál, váleček, nůž, plech.

Pracovní postup:

Hladkou mouku a sůl smíchejte v poměru tři díly mouky, jeden díl soli a jeden díl vody a vypracujte tvárné těsto. Vodu můžete podle potřeby přidat. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte sůl. Z dobře propracovaného těsta si nejprve vyválejte dva válečky.

Z tří dílů mouky, jednoho dílu soli a jednoho dílu vody vypracujte tvárné těsto.Z dobře propracovaného těsta vyválejte dva válečky.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady. Můžete samozřejmě použít i tři válečky a vytvořit z nich copánek. Pletenec či copánek zatočte do tvaru věnečku, konce spojte trochou vody.

Oba válečky jednoduše spleťte dohromady.Jednoduchý věneček vytvořte spojením konců pletence trochou vody.

Část těsta vyválejte a vykrájejte z něj vykrajovátky na cukroví drobné tvary. Z kousků těsta vytvořte i malé kuličky a pomocí vody je nalepte na věneček. Hotové věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.

Hotové a dozdobené věnečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem.  S dobou pečení se mění i barva věnečků. Medový nádech získají po 4 až 5 hodinách.

Pečte při 120 stupních Celsia podle velikosti 4 až 5 hodin. Větší věnec se může péct i 6 hodin. S dobou pečení se mění i barva věnečků, od medového po tmavší a tmavší. Upečené věnce nechte vychladnout. Zda je necháte přírodní, nebo pomalujete akrylovými barvami a nalakujete bezbarvým lakem, už je jen na vás.

Ve Francii hotové dekorace po vychladnutí pomalují akrylovými barvami a po zaschnutí barev nalakují celý povrch bezbarvým lakem.
Autoři:




Nejčtenější

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.