Jablečné chutney neboli čatní
Potřebujete: 1 kg jablek (nejvhodnější jsou lehce nakyslá), 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 1 lžičku pálivé papriky, půl lžičky zázvoru, 1 lžičku kari, špetku soli, 3 lžíce rozinek, půl hrnku cukru. (Lze přidat i proužky citronové kůry z chemicky neošetřených plodů.)
Jak postupovat: Cibuli nakrájejte najemno a česnek rozmačkejte. Smíchejte s oloupanými a nastrouhanými jablky a kořením a vařte přibližně 30 minut. Přidejte cukr a rozinky a nechte ještě asi 15 minut vařit.
Hotovou směs vlijte do nahřátých skleniček, hermeticky uzavřete a dejte uležet. Pro jistotu je můžete ještě 10 minut sterilovat při teplotě 80 °C. Chutney oceníte ke grilovanému masu, zelenině nebo sýrům.