Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Brambory na uskladnění nechte napřed „vydýchat“, vydrží pak déle

aktualizováno 
Pro uskladnění budete potřebovat tmavou místnost s teplotou kolem pěti stupňů Celsia. Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout šedesát centimetrů.

Brambory přesypte do bedýnek do tenké vrstvy. | foto: Profimedia.cz

Ještě než brambory uložíte, vyplatí se vám nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17 °C. Hlízy tak sníží svou vnitřní vlhkost a utvoří pevnější slupku, která při skladování účinně zamezí možným skladovým chorobám.

Rozhodně neuskladňujte napytlované brambory sklízené za deště, za pár týdnů byste je kvůli hnilobám všechny vyhodili. Také se vyhněte igelitovým obalům a dlouhodobě neskladujte brambory ani v jutových pytlích. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky-přepravky, v nich by brambory neměly ležet ve větší vrstvě, než je 60 cm, aby i vespod uložené hlízy mohly dýchat.

Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách kolem 4–5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C. V teplejším prostředí začnou rychle klíčit, případně začnou ztrácet vlhkost a hnít. Naopak při teplotě nižší než 3 °C budou namrzat a chutí sládnout. Vlhkost prostředí by měla být mezi 85 až 95 procenty.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep. Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat, čímž se v nich vytvoří solanin, který způsobuje zažívací potíže. Můžete je skladovat i v ledničce (v prostoru s teplotou vyšší než čtyři stupně), ale málokomu se větší množství brambor do chladničky vejde. Možností je i dobře izolovaná bedna (zateplená polystyrenem), umístěná na balkoně. Necháte-li je doma v temné komoře, raději byste je měli brzy zkonzumovat.

Jak dlouhou dobu uskladněné brambory vydrží, záleží na kvalitě uskladnění i odrůdě, obvykle je to pět až osm měsíců.

Další informace o bramborách – od pěstování až po tipy do kuchyně – najdete ve středečním magazínu DOMA DNES.

Autoři:



Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

VIDEO: Od pařezu k trávníku během dvaceti minut. Jak se pracuje s frézou

Rameno lze i zvednout, takže lze frézovat i vyšší pařezy.

Frézování pařezů je rychlou a spolehlivou metodou, jak se zbavit této překážky na zahradě. Během dvaceti minut tak...

Bourovec a bekyně. Kvůli skoku ze zimy do léta škůdci stromů opět řádí

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...

Podle vědců skok ze zimy přímo do léta nedokázal zdecimovat přezimující vajíčka škůdců stromů. Teplé počasí pak má za...

Sekačku vybírejte podle četnosti sečení a velikosti pozemku

Akumulátorová sekačka je ideální pro toho, kdo nechce rušit sousedy a zároveň...

Při výběru travní sekačky se nevyplatí postupovat jen podle plochy, pro kterou je určená. Do hry vstupují i další...

Najdete na iDNES.cz