Brambory na uskladnění nechte napřed „vydýchat“, vydrží pak déle

aktualizováno 
Pro uskladnění budete potřebovat tmavou místnost s teplotou kolem pěti stupňů Celsia. Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout šedesát centimetrů.

Brambory přesypte do bedýnek do tenké vrstvy. | foto: Profimedia.cz

Ještě než brambory uložíte, vyplatí se vám nechat je tak dva týdny "vydýchat" v nějaké temné, ale dobře větratelné místnosti s teplotou okolo 17 °C. Hlízy tak sníží svou vnitřní vlhkost a utvoří pevnější slupku, která při skladování účinně zamezí možným skladovým chorobám.

Rozhodně neuskladňujte napytlované brambory sklízené za deště, za pár týdnů byste je kvůli hnilobám všechny vyhodili. Také se vyhněte igelitovým obalům a dlouhodobě neskladujte brambory ani v jutových pytlích. Ideální jsou dřevěné nebo plastové bedýnky-přepravky, v nich by brambory neměly ležet ve větší vrstvě, než je 60 cm, aby i vespod uložené hlízy mohly dýchat.

Konzumní brambory dlouhodobě skladujte při teplotách kolem 4–5 °C, krátkodobě při teplotě do 8 °C. V teplejším prostředí začnou rychle klíčit, případně začnou ztrácet vlhkost a hnít. Naopak při teplotě nižší než 3 °C budou namrzat a chutí sládnout. Vlhkost prostředí by měla být mezi 85 až 95 procenty.

Nejlepším místem pro dlouhodobé skladování je dobře větratelný tmavý sklep. Bez tmy totiž začnou hlízy zelenat, čímž se v nich vytvoří solanin, který způsobuje zažívací potíže. Můžete je skladovat i v ledničce (v prostoru s teplotou vyšší než čtyři stupně), ale málokomu se větší množství brambor do chladničky vejde. Možností je i dobře izolovaná bedna (zateplená polystyrenem), umístěná na balkoně. Necháte-li je doma v temné komoře, raději byste je měli brzy zkonzumovat.

Jak dlouhou dobu uskladněné brambory vydrží, záleží na kvalitě uskladnění i odrůdě, obvykle je to pět až osm měsíců.

Další informace o bramborách – od pěstování až po tipy do kuchyně – najdete ve středečním magazínu DOMA DNES.

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

VIDEO: Pohlreich se loučí základy vaření, naučí vás omáčku pod maso

Dančí hřbet s blanšírovanou mrkvičkou

V pořadu Teď vaří Šéf! se Pohlreich částečně vrátil k tomu, co bylo v minulosti nedílnou součástí jeho pořadů. V...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Další z rubriky

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Fíky na Moravě a „poklad Inků“ v Čechách. Změny klimatu promění česká pole

Za několik let možná na našich polích uvidíme i rostliny čiroku.

České zemědělství čekají podle některých odborníků v příštích dvaceti letech změny. Oteplování podnebí a dlouhá i suchá...

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Najdete na iDNES.cz