Co, jak a kdy tedy ukládat do chladničky? Bobule snězte hned
Obecně platí, že pokud nezvládáte sníst jakékoliv přezrálé ovoce či zeleninu, chladničku využijte jako poslední záchranu. Třeba na zralé avokádo či mango. Pravidelně ovšem kontrolujte každý kus, mohou se začít kazit v různou dobu.
„Chladnička zpomaluje biologické procesy v potravinách, proto vlastně vznikla. Ale znamená to, že utlumuje i jejich chuť a vůni, čehož si všimneme hlavně u některého ovoce. Proto doporučuji potraviny alespoň 30 minut před konzumací a zpracováním z chladničky vyndat. Pomůže to nejen chuti - při syrové konzumaci si s nimi lépe poradí i trávení,“ doporučuje Josef Pizúr, odborník na čerstvé ovoce a zeleninu ze společnosti Freshbedynky.cz.
Například jahody, maliny, borůvky a další bobulové ovoce je vhodné spotřebovat co nejdříve, protože se kazí rychleji a často podléhá plísním. V chladničce zvládnou přežít tak den, maximálně dva, hodně záleží na jejich aktuální kondici. Snězte je či zpracujte nejlépe hned po natrhání či po nákupu. Pokud je chcete uchovat déle, zmrazte je, živiny v nich tak uchováte nejlépe.