Jak skladovat bylinky a saláty?
Samostatnou kapitolou jsou bylinky a saláty, které si doma utrhnete kdykoliv. Skladovat nepotřebují. Ale z obchodu je často přinesete v nějakém obalu.
Lednici udržujte čistou!Každý měsíc byste měli chladničku vymýt, nádoby na ukládání ovoce a zeleniny pak ideálně každý týden. Stačí obyčejný ocet nebo citronová šťáva přidané do vody, které dobře pohlcují pachy (další tipy zde). |
Čerstvé bylinky z obalu vysvoboďte, seřízněte jim stonky a dejte je do sklenice s čistou vodou. Takto bylinky vydrží v perfektní kondici zhruba čtyři dny na kuchyňské lince anebo sedm dní v chladničce. Je důležité jim pravidelně každý den vyměnit vodu a stonky opět seříznout, aby nezahnívaly.
Saláty se ideálně naučte skladovat jako v restauraci. Jednotlivé salátové listy omyjte ve studené vodě a nechte oschnout na utěrce nebo je osušte v odstředivce. Pak je dejte do velké mísy a překryjte důkladně vyždímanou utěrkou namočenou ve studené vodě. V chladničce vám salát takto vydrží krásně křupavý asi pět dnů, jen ho z misky odebíráte, kdykoliv potřebujete. Jen utěrku nezapomeňte udržovat vlhkou, nesmí uschnout.