Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeští kuchaři získali na soutěži v Thajsku zlato. Porazili i domácí

  14:19aktualizováno  14:19
Dvoučlenný kuchařský tým Czech Chefs pod vedením šéfkuchaře Jana Davídka přiváží z thajského Bangkoku zlato. Druhým členem týmu byl Antonín Bradáč. Češi byli navíc jediní Evropané v celé soutěži.

Čeští kuchaři z Czech Chefs vyhráli, co se dalo. | foto: Unilever Food Solutions

Čeští kuchaři dokázali uspět v tvrdé konkurenci 10 elitních národních kuchařských týmů z Číny, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje či například i USA.

Mezinárodní soutěž Thailand Culinary World Challenge probíhala Bangkoku 2.– 3. srpna 2014. Češi si přivezli i prémii 10 tisíc dolarů pro absolutního vítěze soutěže a tisíc dolarů pro nejlepší tým v kategorii národních jídel.

Jak se vařilo

Na přípravu obou tříchodových menu měly týmy vždy 90 minut času. O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze sedmi thajských a sedmi mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti také vzhled a prezentaci, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu nebo úspornost při práci se surovinami.

Soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě.

Úkoly dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů se rozdělily do dvou dnů. První den se připravovalo typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného a/nebo teplého předkrmu, salátu, nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu.

Druhý den soutěže se pak vařilo klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory, sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře.

 „Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem, jakého jsme dosáhli. Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často, trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat: pálivé, kyselé, sladké, nebo slané, pálivé, kyselé,“ popisoval Davídek.

Zatímco u thajské kuchyně záleželo nejvíce na vyladění chutí, u české kuchyně nastal jiný zádrhel. „Je totiž náročná na čas. Přestože ji jako naši národní kuchyni máme perfektně zvládnutou, bojovali jsme o každou minutu, abychom se vešli do limitu,“ říká šéfkuchař.

Co Češi vařili

Národní menu českého týmu:

1. Předkrm

Vepřový bůček na černém pivu, bramborové pyré, cibulová marmeláda s konfitovaným česnekem

2. Polévka

Jihočeská Kulajda se zastřeným vejcem a lesními houbami

3. Hlavní chod

Pečená kachna, jemný karlovarský knedlík, červené zelí

Klasické thajské menu českého týmu:

1. Salát

Pálivý salát s hovězím masem

(Neua Nam ToK)

2. Polévka

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem, citrusovými listy a galangou

(Tom Kha Kai)

3. Hlavní chod

Zelené kari s pečenou kachnou, thajskou bazalkou a lilkem, jasmínová rýže

(Gaeng Kiaw Wan Ped)

Autor:



Nejčtenější

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Zahradu s biotopem buduje rodina jako jedinečné království

Jezírko bylo tím prvním, co Piherovi na své zahradě vybudovali. Teprve pak se...

Holou parcelu bez jediného stromu koupili v malebné jihočeské vesničce před sedmi lety na stavbu rodinného domu a spolu...

Další z rubriky

Kuchařský, vykosťovací, na zeleninu. Které nože by v kuchyni neměly chybět

Ke každé činnosti v kuchyni je třeba trochu jiný nůž.

Pokud si vybavujete kuchyni, budete potřebovat kvalitní nože. Jelikož jsou dost drahé, je třeba se rozhodnout, které...

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz