Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Úspěch je v materiálu, říká autor nejlepší pálenky

  13:40aktualizováno  13:40
Pálení slivovice se u Vlků dědí z generace na generaci. V mládí Františka Vlka naučil vyrábět slivovici tatínek, ve dvaceti už to byl jeho oblíbený koníček. A nyní sklízí úspěchy. Jeho slivovice byla tou nejlepší na koštu slivovic v Martínkově na Třebíčsku. Obstála v konkurenci devětatřiceti jiných vzorků.

Pětašedesátiletý František Vlk z Moravských Budějovic má pálení jako koníčka už od svých dvaceti let. | foto: Linda Chladová, MF DNES

František Vlk z Moravských Budějovic do soutěže přinesl tři vzorky slivovice a jeden hruškovice. A právě jeden z koštovaných vzorků vonící po švestkách, zhruba třiapadesátiprocentní slivovice, byl podle poroty mezi všemi ten nejlepší.

K vítězství se Vlk dopálil letos poprvé, už z předešlých let však má nějaká ocenění za meruňkovice a hruškovice.

Pálí švestky, ryngle, občas hrušku. Vše si ale pěstuje sám

Pálení má pětašedesátiletý František Vlk jako koníčka už od svých dvaceti let. A dá se říct, že ho má i v krvi. V rodině se toto umění dědí po generace. V čem je tedy úspěch dobré pálenky?

To je prý jednoduché. Za všechno může materiál. "Švestky musejí být vyzrálé a nesmí na nich být plíseň, ta je tam totiž cítit. Pokud jsou kvalitní švestky a zdravý kvas, je to zaručený úspěch," vysvětlil František Vlk.

Pálí především švestky a ryngle, občas také hrušku, všechno ovoce má ale ze své zahrádky a pěstování se mu daří. Konec konců výsledky se dostavují. Z vítězství v soutěži měl velkou radost, první vítězný pohár si postaví do koutku slávy ke stávajícím dvěma.

Své pálenky konzumuje většinou s přáteli, když přijdou na návštěvu. "Samotného mě to ani nenapadne, navíc často řídím, takže slivovičku po ránu jako lék většinou nepiji," říká s tím, že u nich je ale každá návštěva společenská událost. Letos tak návštěvy budou moci ochutnat tu nejlepší pálenku z nejlepších.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Ovocné sushi je jako sladká tečka, kterou si snadno připravíte doma

Ovocné sushi je neobvyklou sladkou tečkou.

Sushi existuje nepřeberné množství druhů. Málokdo se však setkal s ovocnou variantou, která může posloužit jako „sladká...

Najdete na iDNES.cz