Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


úspory

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

5.10.2017  0:00
Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti...  celý článek

Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

7.9.2017  0:00
Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý plod: červený, žlutý, oranžový i...  celý článek

Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

18.8.2017  0:00
Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o velikosti 32 metrů čtverečních domluvila s...  celý článek

Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

2.6.2017  0:00
Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé malých domácích klimatizací se však...  celý článek

S šablonou vytvoříte vzor na stěně či dlažbě, dekorovat lze i nábytek

9.3.2017  1:09
Přenést vybraný vzor na stěnu pomocí šablony není nic složitého, stačí si to párkrát vyzkoušet. Navíc nemusíte zůstat jen u stěny, stejný či podobný motiv lze přenést nejen na stěnu, ale i na...  celý článek

Z krásné skleněné zavařovací sklenice si snadno můžete vyrobit i lustr

6.3.2017  0:00, aktualizováno  17:10
Praktické sklenice lze využít také na úschovu suchých potravin nebo se z nich dá vyrobit dekorativní předmět do domácnosti. Třeba vázička, lucernička na čajovou svíčku nebo originální lustr.  celý článek

Voňavé mýdlo si snadno vyrobíte doma, můžete to vyzkoušet i s dětmi

1.3.2017  0:00
Výroba mýdla od základu není žádná legrace, protože se při ní používá louh, tedy hydroxid sodný. Pouštět by se do ní měli jen ti, kdo si uvědomují rizika s tím spojená. Nicméně voňavé bylinkové...  celý článek

Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

20.2.2017  0:00
Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na okně měly na misce skrojky...  celý článek

Topí levně makovými briketami. Hoří perfektně, jen trochu zvláštně voní

16.2.2017  0:00
Čtenář Michal se pochlubil, jak levně vyzrál na topení v krbových kamnech. Objevil totiž nabídku místního zemědělce, který biologický odpad zpracovává do rostlinných briket.  celý článek

Prostředek na mytí nádobí si vyrobte doma. Šetrný k přírodě i pleti

2.2.2017  0:02
Nechci „chemii“ a kosmetiku testovanou na zvířatech. K tomu mnozí dospějí, ať už bydlí ve městě, nebo na venkově, kde je k tomu často dožene vlastní septik. Vybírají tedy odbouratelné přípravky,...  celý článek

Třetina úsporek podle průzkumu skončila na skládce místo v boxech

13.12.2016  0:00
Češi začali v domácnostech více svítit a snaží se vytvořit lepší světelné podmínky: kupují si více svítidel a zkoušejí nové typy osvětlení. Z podzimního průzkumu společnosti Ekolamp mezi 1208...  celý článek

Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

6.12.2016  0:06
Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na nich přivezli stavební materiál ze...  celý článek

Šest zásad rozumného vytápění, aby vás účet za sezonu nepřekvapil

6.12.2016  0:00
Na velké investice na změny systému vytápění už není čas, nová okna už teď v mrazu asi kupovat nebudete a zateplovat fasádu také ne. Přesto lze při dodržení několika zásad udržet účet za topení...  celý článek

Ublíží vínu pobyt v mrazáku? Sommeliér radí, jak ho rychle vychladit

11.11.2016  0:00
Ideální cestou k vychlazení bílého vína na požadovanou teplotu při podávání - a nemusí to být zrovna dnešní svatomartinské - je chladící vinotéka, radí sommeliér. V té na vás vychlazené víno...  celý článek

Začíná mrazivé období. Soutěžte s námi, vyhrajte infrasaunu a prohřejte se

9.11.2016  0:00
Infrasauna má nespornou výhodu v tom, že ji můžete mít klidně doma i v menším bytě. Přes chladné zimní období vás může uchránit od nachlazení a její provoz je velmi úsporný.  celý článek

Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném

14.10.2016  0:14
Žádné množství zelí není dost velké na to, jak moc zdravé a dobré je. Jeho nakládání je malý obřad, který nemůže být jednodušší, ale stojí za to se ho naučit.   celý článek

Lehký oběd? Stačí sýrový koláč s rajčaty a salát, radí Pohlreich

3.10.2016  0:03
„Takováhle kuchyň není jenom lehká k jídlu, ta je i lehoučká na přípravu. Nastrkáš všechno do jednoho balíčku a pak to jenom vyndáš,“ říká Zdeněk Pohlreich k přípravě ryby v papilotě v dalším...  celý článek

Začíná topná sezona. Prohlédněte okna a radiátory, nalepte fólie

30.9.2016  0:00
Náklady na energie tvoří nemalé výdaje domácností a s nástupem podzimu a začátkem topné sezony rostou. Značné energetické ztráty mají na svědomí okna, kudy uniká nejvíce tepla. Díru do peněženky...  celý článek

Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

28.9.2016  0:00
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i...  celý článek

Povidla upečete téměř bez míchání, nejlépe z přezrálých švestek

30.8.2016  0:00
Bez povidel neupečete koláče, buchty, ani vdolky. Tuto fantastickou a přitom jednoduchou švestkovou záležitost připravíte zcela bez míchání za necelé dvě hodiny. A povidel si můžete užívat až do...  celý článek

Houbový guláš i bramborové placky si upečte přímo pod širým nebem

24.8.2016  0:24
Přenese vás do dětství, když Petra Pospěchová jako autorka Outdoorové kuchařky vzpomíná, jak si na výletě k Rešovským vodopádům v Jeseníkách dělali s rodiči a bratrem pauzu. Táta rozdělal oheň,...  celý článek

Výhradně LED žárovky využívá doma jen pětina Čechů. Kvůli vysoké ceně

15.6.2016  0:00
České domácnosti na LED žárovky přecházejí jen pomalu. Výhod LED žárovek si je sice většina lidí vědoma, ale problémem je vyšší pořizovací cena. Většině z nich by se ale investice do LED vrátila...  celý článek

Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

6.5.2016  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou...  celý článek

Hezký český kus nábytku pro žížaly, co zpracují zbytky z kuchyně

24.3.2016  0:03
Lidé na něj koukají různě. Někdo si neumí představit, že by měl mít přímo v bytě rozkládající se organické zbytky z kuchyně, navíc prolezlé žížalami. Minulý týden přitom vermikompostér tvářící...  celý článek

Kuře využijte i na jarní roládu, skvělá bude s medvědím česnekem

14.3.2016  9:03
Z poměrně fádního kuřecího masa dokáže chuťově výrazná náplň docela jednoduše vykouzlit opravdovou lahůdku. Zkuste roládu se sušenou šunkou, dvěma druhy sýra a sterilovanou kapií. A na...  celý článek

Začněte s výzdobou na velikonoční svátky a vneste si jaro domů

11.3.2016  0:11
V jednoduchosti je krása, takže i na velikonoční dekorace stačí jen trocha citu pro krásu a detail a k tomu nějaký vtipný nápad. Třeba na netradiční využití velikonočních vykrajovátek. I na...  celý článek

Chlebové kůrky proměňují v Londýně v pivo a ještě na tom vydělají

22.2.2016  0:16
V Londýně rozjeli v rámci boje proti plýtvání jídlem koncept, který by mohl inspirovat i české pivovarníky či pivaře. Čerstvý chléb, který se neprodá, tu svezou do pivovaru, kde ho podle...  celý článek

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

28.1.2016  0:00
Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý...  celý článek

I nedokonalé vánočky chutnají skvěle, přesto končí v bioplynové stanici

19.12.2015  0:00
Vánočky, které v pekárně špatně spletli, při pečení praskly, byly pokroucené nebo málo vykynuly, se na pulty obchodů nedostanou. Neodpovídají estetických požadavkům prodejců, takže je pekárna...  celý článek

Ozdoby na stromek napečte a přes Vánoce snězte. Nebudete odstrojovat

8.12.2015  0:08
„Jsem hodně praktická, takže na Vánoce preferuji jedlé ozdoby. Rodina je sní a já nemusím odzdobovat stromeček,“ radí designérka Deniska Bartošová. Jejich pečení a tvorba není žádné drama,...  celý článek

VIDEO: Narozeninový dort pro žloutenkáře podle Pohlreichovy maminky

13.11.2015  1:13
Krásně vlhké těsto s přídavkem jablek, pikantní ovocný džem, maliny a dietní domácí krém, který vymyslela maminka Zdeňka Pohlreicha, když si její desetiletý syn přivezl z pionýrského tábora...  celý článek

Proměna vlhké kůlničky na dříví na otevřený přístřešek s posezením

11.11.2015  0:11
Designérka Barbora Brančová s mužem Honzou jsou dobrý tandem. Když je starost o rodinu v létě držela doma, využili čas na budování vlastního zázemí a zvelebili další součást svého venkovského...  celý článek

Vyrobte si pěnivé koule do koupele s vůní lesa. Nebo jakoukoliv jinou

3.11.2015  0:03
Tipů na drobné dárky není nikdy dost, zvlášť s blížícími se Vánocemi. Oblíbené jsou například pěnivé koule do koupele, které se dají vyrobit i doma. A je jen na vás, jaký éterický olej vyberete,...  celý článek

Naučte se domácí polévkové nudle podle tchyně Marušky. Krok za krokem

27.10.2015  0:07
V pořádné polévce nesmí chybět, ale z repertoáru dnešních kuchařek vymizely. Zašla jsem proto za svojí tchyní Maruškou, aby mi ukázala, jak připravuje poctivé domácí polévkové nudle.  celý článek

V sadech a alejích Prahy ovoce trhat lze, u silnic je to risk

7.10.2015  0:07
V jakém případě je legální otrhat neoplocený strom obsypaný ovocem a kdy porušíte zákon? Sady a aleje ve správě hlavního města jsou vám plně k dispozici, ovocné stromy u silnic v podstatě také....  celý článek

VIDEO: Začněte vařit jáhly a máte lék proti depresím a chudokrevnosti

24.9.2015  7:51
Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.