Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svijany chtějí dTest připravit o dotaci. Budou lobbovat u ministra

  15:37aktualizováno  15:37
Pivovaru Svijany se velmi nelíbí výsledky posledního testování lahvového piva na mykotoxiny, kde ve svijanském pivu dTest našel nadlimitní množství těchto škodlivých látek. Svědčí o tom i interní e-mail, který údajně odeslal jejich ředitel Roman Havlík.
Sládek pivovaru Svijany Petr Menšík. Ilustrační foto

Sládek pivovaru Svijany Petr Menšík. Ilustrační foto | foto: Radek PetrášekČTK

Že se sledovanému pivovaru výsledky nelíbí, je pochopitelné. Nechal si udělat své vlastní a podle nich by vše mělo být v pořádku (více o kauze zde). Po vyhlášení výsledků testu následovala přestřelka, ve které představitelé Pivovaru Svijany napadali časopis dTest, že jim výsledky nepředal, a vzápětí redakce dTestu reagovala tím, že si za výsledky stojí a referenční vzorky si schovávají pro případnou arbitráž.

Nyní se do naší redakce dostal interní e-mail, podle kterého ředitel Pivovaru Svijany navrhuje předsednictvu Českého svazu pivovarů a sladoven, konkrétně jeho předsedovi Františku Šámalovi, aby se zabýval možností, jak dostat dTest ze hry.

"Měli bychom zvážit lobbing na MPO (Ministerstvo průmyslu a obchodu) za účelem zastavení dotování občanského sdružení, které 'zvláštním' způsobem testování negativně působí na celý obor a u kterého je obtížné dohnat konkrétní osobu k právní odpovědnosti," píše v doporučení pro Svaz.

"Monitorujeme podobné kauzy časopisu dTest a snažíme se zjistit další podrobnosti... Zjišťujeme informace o financování dTestu, dle aktuální informace jsou letos příjemci dotace MPO ve výši 5,7 milionu korun," uvádí.

Dlouho nebylo jasné, zda je tato informace pravdivá. Během telefonátu ředitel pivovaru Roman Havlík dlouze a překvapeně mlčel. Jedinou jeho reakcí bylo: "Toto nebudu komentovat."

Reakce jeho tiskové mluvčí Petry Winklerové přišla vzápětí, ale nechtěně tak potvrdila, že e-mail skutečně z interní pošty unikl.

"Materiál, který se vám dostal do ruky, je interního charakteru a jedná se o body k diskusi na předsednictvu Českého svazu pivovarů a sladoven. Poslední bod (vztahující se na lobbing vůči zrušení dotace dTestu) jsme navrhli z toho důvodu, že bychom s Ministerstvem průmyslu a obchodu rádi otevřeli diskusi na téma financování občanského sdružení TEST, které provozuje časopis dTest a který v tuto chvíli financují všichni obyvatelé našeho státu ze svých peněz. Nelíbí se nám, jakým způsobem časopis dTest prezentuje výsledky svých testování, šíří poplašné zprávy, které podle výsledků našich testování v akreditované laboratoři nevycházejí z reality, a negativně tak působí na celý pivovarský obor," napsala.

Nikola Švábová z časopisu dTest si stojí za výsledky. "Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje Občanské sdružení spotřebitelů TEST již mnoho let částkami zhruba od 4 do 7,4 milionu korun za rok. Poradenské a některé další informačně osvětové aktivity můžeme ve stávajícím rozsahu zajišťovat jedině díky dotaci od MPO. Bez ní bychom museli tyto aktivity významně omezit či zpoplatnit," vysvětluje.

"Každý subjekt se s publikovanými zjištěními nezávislé laboratoře vypořádává jinak. Vážíme si těch výrobců, kteří je berou jako impulz pro další vylepšení vlastní výroby, zajištění větší homogenity výrobků (tzn. aby jeden výrobek v rámci jedné šarže nebyl dobrý a jiný špatný). Samozřejmě se opakovaně setkáváme i s méně konstruktivní odezvou jako je například negativní PR kampaň. Jiní hledají možnosti pro ovlivnění testování či iniciují soudní spory," uzavírá.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz