Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Uvařit domácí šunku bez éček je jednoduché jako facka. Krok za krokem

Může za to dcera posedlá zdravou výživou. Přinutila mě přečíst si seznam éček na obalu šunky, kterou jí vozím z obchodu. Tak toto se prezentuje jako to nejlepší, co můžeme dávat dětem? A tak jsme v domácích podmínkách spolu uvařili šunku vlastní. Základní směs byla hotová za půl hodiny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

pery007

20. 9. 2011 23:06
Tu šunku si uvařím

No to teda čumim,vstupuju do diskuse až dnes,náhodou.Spousta odborných i naivních názorů na šunku doma.Rozebíráte tu Éčka,trvanlivost,závadnost, nezávadnost.Ale kde začíná ta závadnost, o kterou se tu tak přete? Kde se dá najít ten nezávadný začátek, ze kterého bych mohl ze svého průměrného platu zdravě nakrmit svojí početnou rodinu? Kde za rozumný peníz nebo i svým přičiněním sehnat nezávadné maso, nezávadnou zeleninu, vajíčka, atd? Někde tu zaznělo, že jsme stádo, co nakupuje nekvalitní potraviny. Ano i já se  tomuto stádu připojuji, protože nemám jinou možnost.  A mám rád nápady, které mi ten šedivý kulinářský život oživí. Takže si jdu vařit šunku

0 0
možnosti
M

malona

11. 8. 2011 8:55
Šunka

Zdravím, dělala jsem šunku podle uvedeného receptu z vepřového masa. Pár kousků jsme pokrájela na drobno, místo cukru dala lžičku medu, možná podcenila míchání. Z šunkovaru mi vypadla šedá jen taktak při sobě držící směs. Proč "šunku" nemám růžovou? Dá se Praganda něčím nahradit? Dík za radu.

0 0
možnosti
PT

petratuc

11. 8. 2011 22:51
Re: Šunka

Kdo nechce strkat do masa dusitan, může zkusit přírodní barvivo. Našla jsem, že šunku z kuřecích prsou barví některé

experimentátorky šťávou z červené řepy. Jestli by to bylo dost intenzivní barvivo i na vepřové maso, to nedokážu odhadnout. Já osobně jsem před časem kuřecí šunku barvila paprikou a byla nepřirozeně oranžová.

0 0
možnosti
PT

petratuc

10. 8. 2011 22:26
Dnes jsem naložila maso

a teprve pak šla hledat na internetu recept na domácí šunku :-). Našla jsem tento článek a zjistila, že jsem to celkem trefila. Na obalu Pragandy byl totiž recept jen na uzené a klobásy. Ale tahle diskuse je k smíchu,když je nám tu mj.podsouváno, že doma není možné dobrou šunku uvařit. To je podobně chytré, jako by mi někdo tvrdil , že doma nedokážu upéci tak dobrý koláč jako profesionální pekárna. Dokážu, a navíc bude dobrý 3 dny, kdežto ten pekárenský je druhý den zatvrdlý a třetí den není k jídlu.

1 0
možnosti
MM

Martin Machura

8. 8. 2011 13:46
Výborné

Tak jsem, nedbaje Torstynových varování, ukuchtil v šunkovaru dobrou šunku. Píšu záměrně dobrou, aby mne zase někdo neosočil, že je super všechno, co se doma upeče. Použil jsem přesně návod ve článku, jen jsem trochu ošidil délku míchání. Var při 80 st. cca 2 hodiny, konzistence super - měl jsem strach, že se rozsype, ale je to úhledný válec. Jenom mi chybí něco na krájení na jemné plátky, nožem neudělám tenčí než nějakých 5 mm:-(. Jen otázka pro Torstyna - proč se mám bát botulinu u šunky, kde mi celý cyklus od naložení po konzumaci zabere cca 2 dny, když na stejně dlouhou dobu sw běžně nakládá maso na jiné výrobky - gril, svíčková.... Nehledě na to, že bakterie mi může v mase běhat už na krámě - nedělám si iluze o skladování...

0 0
možnosti
M

maskiki

24. 7. 2011 9:24
Byla super!

Byla opravdu skvělá, jen příště to bude chtít trochu méně soli.m Použil jsem pragandu a nacpal to do střeva na tlačenku. "Hnětl jsem maso v mixéru s hnětacím hákem a do střeva ani nikak zvlášť netlačil, výsledek byl krásně kompaktní. Při vaření se mi podařilo usnout - byl sem po noční :-), a vařil ji při 75 stupních asi 3 hodiny a přes to byl výsledek perfektní. Myslím, že ode dneška již v obchodě žádnou parodii na šunku a salám kupovat nebudu.

0 0
možnosti
LN

morisek007

20. 7. 2011 1:16
Jak dlouho vařit a jaká teplota?

Často se uvádí hodina vaření na kilo masa. Já když vařil cca 1h:20min nějakých 700-800g, tak maso bylo tuhé a při krájení měla šunka tendenci se lámat. A to bylo v nádobě s oválným tvarem, takže se maso nazkrz určitě prohřálo dřív, než v kulatém šunkovaru. Teploměr ukazoval cca 75-78 stupňů, použita běžná sůl..  Použita vepřová kýta napůl s pleckem pro větší šťavnatost. Můžete mi někdo napsat osvětčené teploty/dobu vaření pro vaření v nádobě o průměru 10cm(stejný průměr origo šunkovaru i toho střeva na tlačenku).  Díky předem za podnětnou odpověď k tématu namísto nekonečných dohadech o éčkách...

0 0
možnosti
JC

Naked and petrified

24. 7. 2011 12:02
Re: Jak dlouho vařit a jaká teplota?

namisto nekonecnych dohadu? :)

0 0
možnosti
A

anti-anti

17. 7. 2011 10:01
Domácí šunka

Nejspíše to dobré bude, ale ta piplačka.:-/

0 0
možnosti
GB

Gin Bokačenko

16. 7. 2011 16:58
Společnost přátel búčku doporučuje

Doporučuju Knihy Jaroslava Bezděka nakl. OSSIS Tábor [>-] V. Šedivý, je to velká pecka 8-o co se tejče řeznictví a řeznických specialit.R^

Jen se nahradí dusičňan draselný:-P (KNO3) jedlou solí, samozřejmě na úkor barvy a trvanlivosti.!!

1 0
možnosti
ZC

Zefram Cochrane

16. 7. 2011 11:06
Kvalita výrobků u nás a dál na východ

Ono se dnes těžko pozná co je lokální výrobek. Kupte českou značku a ono se to vyrobilo v Polsku, nebo dokonce někde na dálném východě. Kupte kvylitní Německou, Francouzskou či Švýcarskou značku u nás a ono to bude o řád horší než si dovolí prodávat na vlastním trhu. Kupte drahou věc a záruku kvality nemáte. Je to spíše sviňárna výrobců. Jak se může lišit stejná značka stejného výrobku stát od státu (při srovnatelné ceně). Už pár potravin jsem koupil ve Francii, Německu, Rakousku či Švýcarsku a dal je pro srovnání rodině a kamarádům (byl to pochopitelně slepý test, nevěděli odkud to je) a rozdíl a kvalitu rozeznali snad všichni.

Pak ještě máte "podfuky" kde se co vyrobilo a kde balilo a mnohdy už se dnes dozvíte jen Made in EU.

Chyba není v zákaznících, levně a dobře se dá nakupovat a jíst, jen ne u nás.

0 0
možnosti
T

torstyn

15. 7. 2011 16:10
Ani se po přečtení

Vašeho článku nedivím, že jste nenafotil výsledek svého snažení bez pragandy a lisovaci formy to byl určitě pěkný blivajs to ,že Vám to chutnalo to o svých výrobcích tvrdi 99% domácích vyrobců uzenin  a šunek kterým jsem za 40 let své profese prodával maso.Až na vyjímky je to jen z vaší strany mrhání kvalitní surovinou a dost nebezpečny pokus i když jste ve svém článku  čtenáře raději upozornil na případné nebezpečí smrti /prudce jedovatý botulin který je bez chuti a zápachu/ Je to stejné jako by jste si doma sám zaváděl elektriku nebo plyn / jaký by asi byl výsledek vaší práce v tomto oboru/ a ještě k tomu navádíte jiné lidi.každý by měl dělat je to co dobře ovládá a nepodcenňovat práci a schopnosti jiných.Nachápu jak můžete při ceně šunky v supermarketu 80Kč/kg požadovat  nějakou kvalitu když kg vepř. kýty stojí 89Kč/kg v syrovém stavu. Kvalitní šunka začíná na ceně 150Kč a více a tu to Vás ujišťuji doma nevyrobíte.Proto nepodceňujte práci jiných a na kupujte kvalitu ne kvantitu.

0 0
možnosti
BČN

být či nebýt

15. 7. 2011 16:52
Re: Ani se po přečtení

Co se týče botulotoxinu tak bych se nebál, protože botox je anaerobní bakterie -> zemře na vzduchu. takže jak chcete cítit něco, co je nestabilní na vzduchu? protože kdyby jste chtěl vdechnout toxické produkty bakt. bot. tak by jste byl mrtvý. Takže logika vašeho příspěvku spočívá spíše v tom, že jste zaměstnancem nějakého producenta šunky. Samozřejmě že cena domácí šunky oproti ceně šunky vás přijde skoro vždy dráž. (zejména kvůli spotřebě energie...)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...