Diskuze

Uvařit domácí šunku bez éček je jednoduché jako facka. Krok za krokem

Může za to dcera posedlá zdravou výživou. Přinutila mě přečíst si seznam éček na obalu šunky, kterou jí vozím z obchodu. Tak toto se prezentuje jako to nejlepší, co můžeme dávat dětem? A tak jsme v domácích podmínkách spolu uvařili šunku vlastní. Základní směs byla hotová za půl hodiny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pery007

20. 9. 2011 23:06
Tu šunku si uvařím

No to teda čumim,vstupuju do diskuse až dnes,náhodou.Spousta odborných i naivních názorů na šunku doma.Rozebíráte tu Éčka,trvanlivost,závadnost, nezávadnost.Ale kde začíná ta závadnost, o kterou se tu tak přete? Kde se dá najít ten nezávadný začátek, ze kterého bych mohl ze svého průměrného platu zdravě nakrmit svojí početnou rodinu? Kde za rozumný peníz nebo i svým přičiněním sehnat nezávadné maso, nezávadnou zeleninu, vajíčka, atd? Někde tu zaznělo, že jsme stádo, co nakupuje nekvalitní potraviny. Ano i já se  tomuto stádu připojuji, protože nemám jinou možnost.  A mám rád nápady, které mi ten šedivý kulinářský život oživí. Takže si jdu vařit šunku

0 0
možnosti

malona

11. 8. 2011 8:55
Šunka

Zdravím, dělala jsem šunku podle uvedeného receptu z vepřového masa. Pár kousků jsme pokrájela na drobno, místo cukru dala lžičku medu, možná podcenila míchání. Z šunkovaru mi vypadla šedá jen taktak při sobě držící směs. Proč "šunku" nemám růžovou? Dá se Praganda něčím nahradit? Dík za radu.

0 0
možnosti

petratuc

11. 8. 2011 22:51
Re: Šunka

Kdo nechce strkat do masa dusitan, může zkusit přírodní barvivo. Našla jsem, že šunku z kuřecích prsou barví některé

experimentátorky šťávou z červené řepy. Jestli by to bylo dost intenzivní barvivo i na vepřové maso, to nedokážu odhadnout. Já osobně jsem před časem kuřecí šunku barvila paprikou a byla nepřirozeně oranžová.

0 0
možnosti

petratuc

10. 8. 2011 22:26
Dnes jsem naložila maso

a teprve pak šla hledat na internetu recept na domácí šunku :-). Našla jsem tento článek a zjistila, že jsem to celkem trefila. Na obalu Pragandy byl totiž recept jen na uzené a klobásy. Ale tahle diskuse je k smíchu,když je nám tu mj.podsouváno, že doma není možné dobrou šunku uvařit. To je podobně chytré, jako by mi někdo tvrdil , že doma nedokážu upéci tak dobrý koláč jako profesionální pekárna. Dokážu, a navíc bude dobrý 3 dny, kdežto ten pekárenský je druhý den zatvrdlý a třetí den není k jídlu.

1 0
možnosti

Martin Machura

8. 8. 2011 13:46
Výborné

Tak jsem, nedbaje Torstynových varování, ukuchtil v šunkovaru dobrou šunku. Píšu záměrně dobrou, aby mne zase někdo neosočil, že je super všechno, co se doma upeče. Použil jsem přesně návod ve článku, jen jsem trochu ošidil délku míchání. Var při 80 st. cca 2 hodiny, konzistence super - měl jsem strach, že se rozsype, ale je to úhledný válec. Jenom mi chybí něco na krájení na jemné plátky, nožem neudělám tenčí než nějakých 5 mm:-(. Jen otázka pro Torstyna - proč se mám bát botulinu u šunky, kde mi celý cyklus od naložení po konzumaci zabere cca 2 dny, když na stejně dlouhou dobu sw běžně nakládá maso na jiné výrobky - gril, svíčková.... Nehledě na to, že bakterie mi může v mase běhat už na krámě - nedělám si iluze o skladování...

0 0
možnosti

maskiki

24. 7. 2011 9:24
Byla super!

Byla opravdu skvělá, jen příště to bude chtít trochu méně soli.m Použil jsem pragandu a nacpal to do střeva na tlačenku. "Hnětl jsem maso v mixéru s hnětacím hákem a do střeva ani nikak zvlášť netlačil, výsledek byl krásně kompaktní. Při vaření se mi podařilo usnout - byl sem po noční :-), a vařil ji při 75 stupních asi 3 hodiny a přes to byl výsledek perfektní. Myslím, že ode dneška již v obchodě žádnou parodii na šunku a salám kupovat nebudu.

0 0
možnosti

morisek007

20. 7. 2011 1:16
Jak dlouho vařit a jaká teplota?

Často se uvádí hodina vaření na kilo masa. Já když vařil cca 1h:20min nějakých 700-800g, tak maso bylo tuhé a při krájení měla šunka tendenci se lámat. A to bylo v nádobě s oválným tvarem, takže se maso nazkrz určitě prohřálo dřív, než v kulatém šunkovaru. Teploměr ukazoval cca 75-78 stupňů, použita běžná sůl..  Použita vepřová kýta napůl s pleckem pro větší šťavnatost. Můžete mi někdo napsat osvětčené teploty/dobu vaření pro vaření v nádobě o průměru 10cm(stejný průměr origo šunkovaru i toho střeva na tlačenku).  Díky předem za podnětnou odpověď k tématu namísto nekonečných dohadech o éčkách...

0 0
možnosti

Naked and petrified

24. 7. 2011 12:02
Re: Jak dlouho vařit a jaká teplota?

namisto nekonecnych dohadu? :)

0 0
možnosti

anti-anti

17. 7. 2011 10:01
Domácí šunka

Nejspíše to dobré bude, ale ta piplačka.:-/

0 0
možnosti

Gin Bokačenko

16. 7. 2011 16:58
Společnost přátel búčku doporučuje

Doporučuju Knihy Jaroslava Bezděka nakl. OSSIS Tábor [>-] V. Šedivý, je to velká pecka 8-o co se tejče řeznictví a řeznických specialit.R^

Jen se nahradí dusičňan draselný:-P (KNO3) jedlou solí, samozřejmě na úkor barvy a trvanlivosti.!!

1 0
možnosti

Zefram Cochrane

16. 7. 2011 11:06
Kvalita výrobků u nás a dál na východ

Ono se dnes těžko pozná co je lokální výrobek. Kupte českou značku a ono se to vyrobilo v Polsku, nebo dokonce někde na dálném východě. Kupte kvylitní Německou, Francouzskou či Švýcarskou značku u nás a ono to bude o řád horší než si dovolí prodávat na vlastním trhu. Kupte drahou věc a záruku kvality nemáte. Je to spíše sviňárna výrobců. Jak se může lišit stejná značka stejného výrobku stát od státu (při srovnatelné ceně). Už pár potravin jsem koupil ve Francii, Německu, Rakousku či Švýcarsku a dal je pro srovnání rodině a kamarádům (byl to pochopitelně slepý test, nevěděli odkud to je) a rozdíl a kvalitu rozeznali snad všichni.

Pak ještě máte "podfuky" kde se co vyrobilo a kde balilo a mnohdy už se dnes dozvíte jen Made in EU.

Chyba není v zákaznících, levně a dobře se dá nakupovat a jíst, jen ne u nás.

0 0
možnosti

torstyn

15. 7. 2011 16:10
Ani se po přečtení

Vašeho článku nedivím, že jste nenafotil výsledek svého snažení bez pragandy a lisovaci formy to byl určitě pěkný blivajs to ,že Vám to chutnalo to o svých výrobcích tvrdi 99% domácích vyrobců uzenin  a šunek kterým jsem za 40 let své profese prodával maso.Až na vyjímky je to jen z vaší strany mrhání kvalitní surovinou a dost nebezpečny pokus i když jste ve svém článku  čtenáře raději upozornil na případné nebezpečí smrti /prudce jedovatý botulin který je bez chuti a zápachu/ Je to stejné jako by jste si doma sám zaváděl elektriku nebo plyn / jaký by asi byl výsledek vaší práce v tomto oboru/ a ještě k tomu navádíte jiné lidi.každý by měl dělat je to co dobře ovládá a nepodcenňovat práci a schopnosti jiných.Nachápu jak můžete při ceně šunky v supermarketu 80Kč/kg požadovat  nějakou kvalitu když kg vepř. kýty stojí 89Kč/kg v syrovém stavu. Kvalitní šunka začíná na ceně 150Kč a více a tu to Vás ujišťuji doma nevyrobíte.Proto nepodceňujte práci jiných a na kupujte kvalitu ne kvantitu.

0 0
možnosti

být či nebýt

15. 7. 2011 16:52
Re: Ani se po přečtení

Co se týče botulotoxinu tak bych se nebál, protože botox je anaerobní bakterie -> zemře na vzduchu. takže jak chcete cítit něco, co je nestabilní na vzduchu? protože kdyby jste chtěl vdechnout toxické produkty bakt. bot. tak by jste byl mrtvý. Takže logika vašeho příspěvku spočívá spíše v tom, že jste zaměstnancem nějakého producenta šunky. Samozřejmě že cena domácí šunky oproti ceně šunky vás přijde skoro vždy dráž. (zejména kvůli spotřebě energie...)

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...