Diskuze
Uvařit domácí šunku bez éček je jednoduché jako facka. Krok za krokem
Děkujeme za pochopení.
pery007
Tu šunku si uvařím
No to teda čumim,vstupuju do diskuse až dnes,náhodou.Spousta odborných i naivních názorů na šunku doma.Rozebíráte tu Éčka,trvanlivost,závadnost, nezávadnost.Ale kde začíná ta závadnost, o kterou se tu tak přete? Kde se dá najít ten nezávadný začátek, ze kterého bych mohl ze svého průměrného platu zdravě nakrmit svojí početnou rodinu? Kde za rozumný peníz nebo i svým přičiněním sehnat nezávadné maso, nezávadnou zeleninu, vajíčka, atd? Někde tu zaznělo, že jsme stádo, co nakupuje nekvalitní potraviny. Ano i já se tomuto stádu připojuji, protože nemám jinou možnost. A mám rád nápady, které mi ten šedivý kulinářský život oživí. Takže si jdu vařit šunku
malona
Šunka
Zdravím, dělala jsem šunku podle uvedeného receptu z vepřového masa. Pár kousků jsme pokrájela na drobno, místo cukru dala lžičku medu, možná podcenila míchání. Z šunkovaru mi vypadla šedá jen taktak při sobě držící směs. Proč "šunku" nemám růžovou? Dá se Praganda něčím nahradit? Dík za radu.
petratuc
Re: Šunka
Kdo nechce strkat do masa dusitan, může zkusit přírodní barvivo. Našla jsem, že šunku z kuřecích prsou barví některé
experimentátorky šťávou z červené řepy. Jestli by to bylo dost intenzivní barvivo i na vepřové maso, to nedokážu odhadnout. Já osobně jsem před časem kuřecí šunku barvila paprikou a byla nepřirozeně oranžová.
petratuc
Dnes jsem naložila maso
a teprve pak šla hledat na internetu recept na domácí šunku . Našla jsem tento článek a zjistila, že jsem to celkem trefila. Na obalu Pragandy byl totiž recept jen na uzené a klobásy. Ale tahle diskuse je k smíchu,když je nám tu mj.podsouváno, že doma není možné dobrou šunku uvařit. To je podobně chytré, jako by mi někdo tvrdil , že doma nedokážu upéci tak dobrý koláč jako profesionální pekárna. Dokážu, a navíc bude dobrý 3 dny, kdežto ten pekárenský je druhý den zatvrdlý a třetí den není k jídlu.
Martin Machura
Výborné
Tak jsem, nedbaje Torstynových varování, ukuchtil v šunkovaru dobrou šunku. Píšu záměrně dobrou, aby mne zase někdo neosočil, že je super všechno, co se doma upeče. Použil jsem přesně návod ve článku, jen jsem trochu ošidil délku míchání. Var při 80 st. cca 2 hodiny, konzistence super - měl jsem strach, že se rozsype, ale je to úhledný válec. Jenom mi chybí něco na krájení na jemné plátky, nožem neudělám tenčí než nějakých 5 mm. Jen otázka pro Torstyna - proč se mám bát botulinu u šunky, kde mi celý cyklus od naložení po konzumaci zabere cca 2 dny, když na stejně dlouhou dobu sw běžně nakládá maso na jiné výrobky - gril, svíčková.... Nehledě na to, že bakterie mi může v mase běhat už na krámě - nedělám si iluze o skladování...
maskiki
Byla super!
Byla opravdu skvělá, jen příště to bude chtít trochu méně soli.m Použil jsem pragandu a nacpal to do střeva na tlačenku. "Hnětl jsem maso v mixéru s hnětacím hákem a do střeva ani nikak zvlášť netlačil, výsledek byl krásně kompaktní. Při vaření se mi podařilo usnout - byl sem po noční , a vařil ji při 75 stupních asi 3 hodiny a přes to byl výsledek perfektní. Myslím, že ode dneška již v obchodě žádnou parodii na šunku a salám kupovat nebudu.
morisek007
Jak dlouho vařit a jaká teplota?
Často se uvádí hodina vaření na kilo masa. Já když vařil cca 1h:20min nějakých 700-800g, tak maso bylo tuhé a při krájení měla šunka tendenci se lámat. A to bylo v nádobě s oválným tvarem, takže se maso nazkrz určitě prohřálo dřív, než v kulatém šunkovaru. Teploměr ukazoval cca 75-78 stupňů, použita běžná sůl.. Použita vepřová kýta napůl s pleckem pro větší šťavnatost. Můžete mi někdo napsat osvětčené teploty/dobu vaření pro vaření v nádobě o průměru 10cm(stejný průměr origo šunkovaru i toho střeva na tlačenku). Díky předem za podnětnou odpověď k tématu namísto nekonečných dohadech o éčkách...
Naked and petrified
Re: Jak dlouho vařit a jaká teplota?
namisto nekonecnych dohadu? :)
Gin Bokačenko
Společnost přátel búčku doporučuje
Doporučuju Knihy Jaroslava Bezděka nakl. OSSIS Tábor V. Šedivý, je to velká pecka co se tejče řeznictví a řeznických specialit.
Jen se nahradí dusičňan draselný (KNO3) jedlou solí, samozřejmě na úkor barvy a trvanlivosti.
Zefram Cochrane
Kvalita výrobků u nás a dál na východ
Ono se dnes těžko pozná co je lokální výrobek. Kupte českou značku a ono se to vyrobilo v Polsku, nebo dokonce někde na dálném východě. Kupte kvylitní Německou, Francouzskou či Švýcarskou značku u nás a ono to bude o řád horší než si dovolí prodávat na vlastním trhu. Kupte drahou věc a záruku kvality nemáte. Je to spíše sviňárna výrobců. Jak se může lišit stejná značka stejného výrobku stát od státu (při srovnatelné ceně). Už pár potravin jsem koupil ve Francii, Německu, Rakousku či Švýcarsku a dal je pro srovnání rodině a kamarádům (byl to pochopitelně slepý test, nevěděli odkud to je) a rozdíl a kvalitu rozeznali snad všichni.
Pak ještě máte "podfuky" kde se co vyrobilo a kde balilo a mnohdy už se dnes dozvíte jen Made in EU.
Chyba není v zákaznících, levně a dobře se dá nakupovat a jíst, jen ne u nás.
torstyn
Ani se po přečtení
Vašeho článku nedivím, že jste nenafotil výsledek svého snažení bez pragandy a lisovaci formy to byl určitě pěkný blivajs to ,že Vám to chutnalo to o svých výrobcích tvrdi 99% domácích vyrobců uzenin a šunek kterým jsem za 40 let své profese prodával maso.Až na vyjímky je to jen z vaší strany mrhání kvalitní surovinou a dost nebezpečny pokus i když jste ve svém článku čtenáře raději upozornil na případné nebezpečí smrti /prudce jedovatý botulin který je bez chuti a zápachu/ Je to stejné jako by jste si doma sám zaváděl elektriku nebo plyn / jaký by asi byl výsledek vaší práce v tomto oboru/ a ještě k tomu navádíte jiné lidi.každý by měl dělat je to co dobře ovládá a nepodcenňovat práci a schopnosti jiných.Nachápu jak můžete při ceně šunky v supermarketu 80Kč/kg požadovat nějakou kvalitu když kg vepř. kýty stojí 89Kč/kg v syrovém stavu. Kvalitní šunka začíná na ceně 150Kč a více a tu to Vás ujišťuji doma nevyrobíte.Proto nepodceňujte práci jiných a na kupujte kvalitu ne kvantitu.
být či nebýt
Re: Ani se po přečtení
Co se týče botulotoxinu tak bych se nebál, protože botox je anaerobní bakterie -> zemře na vzduchu. takže jak chcete cítit něco, co je nestabilní na vzduchu? protože kdyby jste chtěl vdechnout toxické produkty bakt. bot. tak by jste byl mrtvý. Takže logika vašeho příspěvku spočívá spíše v tom, že jste zaměstnancem nějakého producenta šunky. Samozřejmě že cena domácí šunky oproti ceně šunky vás přijde skoro vždy dráž. (zejména kvůli spotřebě energie...)
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů
Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště
Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...
Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie
Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant
Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat:
34 310 - 39 458 Kč