Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyzkoušejte uzení na grilu. Zvládnete to na briketách i na plynu

aktualizováno 
Uzení patří vedle grilování k nejstarším a nejzákladnějším způsobům přípravy jídla. Potřebujete jen lupínky z vybrané dřeviny, které podle druhu dodají jídlům jemnou či intenzivnější příchuť.

Uzení při grilování dává pokrmu úplně novou chuť. | foto: WEBER

Použít můžete i běžné kotlové grily na dřevěné uhlí i na plyn. V prvním případě stačí rozžhavit brikety a umístit je na stranu palivového roštu. Na druhou část roštu položte aluminiovou grilovací misku s vodou, a až se voda ohřeje a brikety trochu dohoří, posypte je speciálními vlhkými dřevěnými lupínky nebo jinými kousky dřeva určenými pro uzení.

Fotogalerie

Maso se poté umístí na grilovací rošt nad misku s vodou, uzavře se poklop a kouzlo uzení začíná. Výšku teploty lze regulovat množstvím uhlí a přísunem vzduchu.

S plynovými grily bývá postup ještě jednodušší – některé jsou vybaveny kovovým dílem na uzení, kam se přímo vloží vlhké dřevěné lupínky, a zapne se odpovídající hořák.

Není dřevo jako dřevo

Intenzita kouře i aroma se liší dle typu použitého dřeva – od silného a intenzivního až po jemný kouř. Výběr záleží na tom, co chceme udit. Klasickou začátečnickou chybou je volba příliš intenzivního kouře. Ke správnému kouři je třeba se dopracovat.

Třešeň:

  • má jemné, nasládle kyselé, ovocné aroma
  • je vhodná na hovězí a drůbeží maso, pernatou zvěřinu nebo třeba vepřovou šunku

Tip

Jako další zdroj aroma použijte při uzení například snítky rozmarýny nebo vinné révy, které rozložte na žhavé uhlíky. Dáváte-li přednost kořeněné vůni, pak vyzkoušejte namočená semínka petržele nebo čajové lístky.

Jabloň

  • má jemné, ovocné aroma
  • používá se na ryby, kuřecí a vepřové maso

Mesquite

  • produkuje jemný kouř vhodný na hovězí a jehněčí maso

Cedr

  • má takřka sladké aroma
  • hodí se skvěle na lososa a jemné rybí filety

Hickory (ořechovec)

  • má ostré, kouřové aroma připomínající šunku
  • je to dřevo vhodné na vepřové, kuřecí a hovězí maso, pernatou zvěřinu a sýr

Pekanové dřevo

  • má intenzivní aroma a je vhodné na rybí, jehněčí a vepřové maso

Od lupínků po prkénka

Důležitá je také volba velikosti dřeva. Udíme-li s malými, předem namáčenými dřevěnými lupínky, pak se vrchovatá hrst postará, podle intenzity žáru ohně, o kouř na 10 až 20 minut.

Další možností je uzení s kousky dřeva, které oproti lupínkům udrží kouř delší dobu a nemusí se tak často doplňovat. Není třeba je předem máčet, stačí narovnat je na okraj rozžhavených uhlíků.

Filety z lososa, celé ryby, ale třeba i burgery z drůbežího masa je nevhodnější udit na udících prkénkách z cedrového dřeva. Napřed je na jednu hodinu namočíme do vody a poté je dáme na gril předehřát, dokud se z nich nekouří. Pak už stačí jen položit na ně připravenou rybu nebo jinou pochoutku a udit pod zavřeným poklopem.

Autoři:


Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc....

Gyros naležato i roastbeef. Známe vítěze soutěže o kontaktní grily.

Ideální náplň do sendviče

Soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli je u konce. Naše odborná komise vybrala tři vítěze, což...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Vepřový bůček na peletkovém grilu

VIDEO Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

VIDEO Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty....


Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Taková normální zahrada, kde se cítíte jako u babičky. Kdo z vás to má

Zahrada je velmi členitá a veškerý kámen tu perfektně zužitkovali.

Zarostlá džungle, o kterou se dvacet let nikdo nestaral, spousta kamení všude po pozemku a jako bonus kamenné obvodové...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Co může zachránit usychající stromy? Pravidelná zálivka, řez a přihnojení

Duby mohou růst na velmi extrémních stanovištích, jako například v Dolním...

Už před pár týdny některým stromům začaly žloutnou a opadávat listy. Může za to dlouhé období sucha i pomalu se blížící...

Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!
Vhodná alternativa mateřského mléka existuje!

To, že je kojení přínosné pro dítě i pro matku, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska, je všeobecně známé. Kojení dětí je proto doporučováno až do šesti měsíců jejich věku. Bohužel však méně něž 17 % žen ve Velké Británii dokáže po celou tuto dobu pouze kojit, aniž by muselo dítě přikrmovat. A právě v těchto situacích je nutné najít adekvátní alternativu.

Najdete na iDNES.cz