Svařák je voňavá červená klasika
Patří ke stálicím zimy a připravuje se nejen z červeného, ale i z bílého vína. Ovšem červený má jednoznačně větší kouzlo. Na 1 litr červeného vína budete potřebovat 10 lžic hnědého nebo bílého cukru, 2 skořicové svitky, 2 badyány a 10 hřebíčků.
Do kastrůlku vsypte cukr, zahřívejte ho a důkladně míchejte, než vznikne karamel. Jakmile cukr zezlátne, zalijte ho přibližně decilitrem vína a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Poté dolijte zbylé víno a přidejte koření. Vše společně nechte v hrnci na mírném ohni zlehka probublávat asi 5 minut. Pozor, víno se ale nesmí vařit, protože by se z něj vypařil veškerý alkohol. Poté vyhoďte všechno koření a svařák rozlévejte do skleniček, které můžete ozdobit třeba kolečky citronu.
Připravit si můžete i medovou variantu, ve které místo cukru použijete med, zkuste třeba španělský či řecký pomerančový. A do vína ještě přidejte trochu bio pomerančové kůry.
Praktický tipVšechny horké nápoje jako je grog či punč lijte do pohárových sklenic, v nichž je lžička či skleněná tyčinka. Zabráníte tak jejich prasknutí. |
Rumový punč má říz díky pomerančům
Horký punč si oblíbila už císařovna Sissi. Určitě si ho vychutnáváte, když jedete do Rakouska, ale zamlaskat si nad ním můžete i doma. Na rozdíl od svařáku obsahuje kromě vína i silný čaj a rum. Pokud místo obyčejných pomerančů použijete krvavé, dostanete jinou chuť, která dodá vašemu punči ten správný říz.
K 1 litru červeného vína si uvařte ještě 1 litr silného černého čaje, připravte si 2 dcl rumu, 3 vanilkové cukry, balíček rozinek a šťávu ze dvou pomerančů. Rozinky zalijte rumem a nechte je několik hodin máčet. Poté rozinky i s rumem nalijte do hrnce, přidejte horký čaj, červené víno, šťávu a vše společně svařte. Dochuťte vanilkovým cukrem a podávejte ve vysokých sklenicích.
Brusinkový punč se zázvorem, bič na bacily
Netradiční punč z brusinek a zázvoru vám pomůže vyhnat z těla bacily, protože zázvor je přírodní lék, jak si přečtete v jiném článku. A jako bonus můžete při přípravě zobat sušené brusinky. Alespoň pokud budete místo čerstvých brusinek používat sušené: ty se jednoduše napíchají na špejli, která zároveň poslouží jako míchátko.
Na přípravu nápoje budete potřebovat asi 5 centimetrů čerstvého zázvoru, 1 celou skořici, dva hřebíčky, špetku mletého kardamomu a špetku mletého nového koření, 500 ml cranberry nektaru, 500 ml pomerančové šťávy a 4 lžíce cukru.
Zázvor oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Dejte ho společně s kořením do kávového filtru. Cranberry nektar a pomerančovou šťávu přiveďte k varu s ponořeným kávovým filtrem, přidejte cukr. Sejměte z plotýnky a 5 až 10 minut nechte vyluhovat.
Na ozdobu si připravte 4 kumquaty, což jsou malé oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám, 4 celé skořice, lžíce čerstvých brusinek a cukr. Kumquaty omyjte a nakrájejte na plátky. Do každé brusinkové bobulky udělejte hlubší řez a promněte ji, aby zvlhla, a pak ji obalte v cukru. Řeznou plochou napichujte brusinky na okraj skleniček na punč. Horký punč servírujte ve sklenicích s několika plátky kumquatů a roličkou skořice na promíchání.
Grog nejen pro námořníky a nejen z rumu
Grog není jen doménou sjezdovek, stejně dobře se bude vyjímat i na silvestrovské či novoroční tabuli. K mrazivému zimnímu období není nic lepšího, ačkoliv dříve grog patřil jednoznačně k námořníkům.
Recept je jednoduchý. Sklenice naplňte do dvou třetin vařící vodou. Rozpusťte v nich cukr dle chuti (obvykle se dávají 2 až 3 kostky) a dolijte rumem (cca 4 cl). Trochu jinak můžete grog připravit i z whisky, brandy či koňaku, už jsme se setkali i s variantou z ginu.
Za bombardinem nemusíte na lyže do Itálie
Kdo jezdí lyžovat do Itálie, zasní se a zavzpomíná na silnou a zároveň lahodnou chuť horkého bombardina, na které potřebujete 250 ml whisky, 500 ml vaječného koňaku a 250 ml šlehačky. V hrnci zahřejte vaječný koňak a přidejte k němu whisky. Ozdobte čerstvě vyšlehanou smetanou a podávejte s brčkem.
Chcete-li jinou variantu, zkuste místo whisky brandy či rum. Méně silný nápoj připravíte tak, že polovinu vaječného koňaku nahradíte 30% smetanou, kterou společně prošleháte.
Horká hrušková vodka s grepovou šťávou
Netradiční hruškovou vodku ještě ozvláštní grep, pak se připravte na nečekanou explozi chutí. Hruška rozehraje nejvýraznější part, ale grep a citron budou přizvukovat.
Potřebujete 200 gramů cukru, 30 ml vody, 500 ml hruškového džusu, kůru z jednoho citronu, šťávu z půlky grepu, 100 ml vodky a 100 gramů medu. Cukr a vodu svařte, přidejte džus, kůru a šťávu a lehce povařte. Poté nechte rozpustit med a nakonec přilijte vodku. Servírujte v menších skleničkách ozdobených zbývající polovinou grepu.
Zázvorový čaj pro nepijáky
Antichřipkový nápoj je vhodný i pro děti. Alergici by to ovšem s jeho pitím neměli přehánět a nejprve ho opatrně vyzkoušet.
Stačí pěticentimetrový kousek zázvoru, 1 citron, litr vody a 2 lžíce medu. Zázvor nastrouhejte, zalijte ho horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Poté přidejte šťávu z jednoho citronu a med.
Horká čokoláda jako bezva nápoj pro děti
I děti si zaslouží zahřát se po vydatné novoroční procházce horkým nápojem. Připravte jim horkou čokoládu a stanete se jejich nejoblíbenějším příbuzným. Čokoládový nápoj neztratil za celá léta, kdy se pije, šmrnc a je in i u puberťáků. Milují ho prostě všichni.
Musíte ale mít 500 ml plnotučného mléka,100 ml smetany, 45 gramů hořké čokolády s obsahem kakaa alespoň 75 % a 2 vanilkové cukry. Do zahřátého mléka nalámejte čokoládu, postupně přilijte také smetanu, přisypte vanilkový cukr a vše nechte pořádně rozpustit. Horkou čokoládu ozdobte kopečkem šlehačky a špetkou nastrouhané čokolády, případně trochou skořice.