Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Americe prodávají balenou vodu z kohoutku. Budí nadšení i rozpaky

aktualizováno 
New York právě zažívá mohutnou kampaň pro prodej pitné vody v tetrapacku. Paradoxně město, které se pyšní kvalitou své kohoutkové vody, takže si jí každý může natočit podle libosti.

Balená kohoutková voda | foto: Boxedwaterisbetter.com

Podnikatel Benjamin Gott pojmenoval svoji firmu Boxed Water Is Better. "Ostatně přímočarý přístup je nejlepší," popisoval v deníku New York Times svoji reklamní strategii v reakci na tvrzení, že v tomto městě si každý raději natočí vodu z kohoutku, než by draze kupoval totéž v krabici. Svoji vodu se pokouší prodat pod hesly jako schopnost recyklace obalů či úspora při dopravě v porovnání s plastovými nebo skleněnými lahvemi.

Voda se prodává v 32uncových krabicích (asi 0,9 litru), obal je opatřený uzávěrem se závitem jako krabice s mlékem. Plní se čištěnou vodou z běžných vodních zdrojů, nejde tedy o minerální přírodní zdroj vody. Společnost se zavázala navracet deset procent ze zisku do společností starajících se o údržbu čistoty vod a dalších deset pro obnovu hospodářských lesů, z jejich dřeva se vyrábějí papírové obaly.

Foto z facebookové stránky výrobce balené vody

Foto jednoho z nadšenců z facebookové stránky výrobce balené vody

Voda stojí dva dolary a je k mání už v několika státech USA. Příznivci chválí ekologický přístup výrobce a praktické balení, i když přiznávají, že nejjednodušší a nejekologičtější je opravdu natočit si vodu z kohoutku. Na firemním Facebooku, kam dokonce posílají i své fotky s krabicí vody, například jeden z nich napadl odpůrce kritizujícího tento počin: Možná u vás máte vodu dobrou, u nás ale smrdí po vejcích! Okouzlil je i jednoduchý, designově čistý potisk krabice.

Odpůrci ovšem tvrdí, že když chce někdo působit superekologicky, mohl by balit vodu do igelitových sáčků a přinutit každého vracet je do obchodů. Připomínají tím dávnou praxi balení mléka do tenkého plastu v Kanadě, podobně jako se to u nás praktikovalo před rokem 1989.

Jakou vodu nejčastěji pijete?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 10. prosince 2010. Anketa je uzavřena.

Kohoutkovou 3384
Balenou 543
Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.