Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V centru Ostravy žil dvoumetrový sumec, skončil na talíři pivovarníků

  6:00aktualizováno  6:00
To byl životní úlovek, který se navíc dostal do dějin pivovaru. Z rybníku v areálu pivovaru Ostravar vytáhli dvoumetrového sumce, který v centru Ostravy žil asi třicet let. Protože decimoval stavy kaprů, pochutnali si na sumci zaměstnanci pivovaru.

Jan Famfulík z Ostravaru se životním úlovkem - takřka dvoumetrovým sumcem z pivovarského rybníku. | foto: Pivovar Ostravar

Rybník vznikl společně s pivovarem na přelomu let 1897 a 1898. Jeho funkce byla velmi důležitá, sloužil k výrobě ledu a chlazení piva. "Na konci zimy se obří kvádry ledu z rybníka přenesly do pivovarského sklepa, aby tam v letních měsících byla co největší zima a uvařené pivo vydrželo co nejdéle," vysvětlil manažer balení a také pamětník pivovaru Jaroslav Kozelský.

Když led nahradila moderní chladící technologie, rybník zůstal a slouží například jako protipožární nádrž. "Naši zaměstnanci v minulosti do rybníka nasadili nejrůznější ryby. Mimo jiné také kapry a sumce. Čas od času provedeme jejich výlov. To, že máme v našem rybníce rybu s parametry žraloka, nikdo z nás netušil," říká Jaroslav Kozelský.

Jan Famfulík z Ostravaru se životním úlovkem - takřka dvoumetrovým sumcem z

 Dlouhý boj se sumcem svedl zaměstnanec údržby Jan Famfulík. "Trval tři čtvrtě hodiny. Měl obrovskou sílu. Když jsem sumce z vody vytáhl, pochopil jsem proč," poznamenal Famfulík a potvrdil, že pivovarský sumec je zatím jeho největším rybářským úlovkem. A stěží ho ještě někdy překoná.

"Je to bezpochyby největší rybářský úlovek ve stopatnáctileté historii našeho pivovaru," dodal Kozelský.

Zatímco menší ryby se po výlovu vrátily do vody, sumce čekal neblahý konec. "Věděli jsme, že nám jeden ze sumců požírá kapry a je asi větší. Proto bylo předem rozhodnuto, že pokud na takového sumce narazíme, do vody ho již nepustíme, abychom dovolili přežít jiným rybám," objasnil Famfulík.

Sumec, který "pamatoval" prezidenta Gustáva Husáka a v ostravských poměrech mocného komunistického krajského šéfa Miroslava Mamulu, na závěr skončil na talířích rybí hostiny zaměstnanců pivovaru.

Pivovarský rybník leží v centru Ostravy.

Pivovarský rybník leží v centru Ostravy.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Mirek Vojtek s krásnou štikou
PŘEHLEDNĚ: Nejlepší tipy na lov hlavních dravých ryb českých vod

Sezona lovu dravých ryb je v plném proudu. Přichystali jsme pro vás tipy, jak se na lov připravit a jaké zvláštnosti a nástrahy vás při lovu našich...  celý článek

Mirek Vojtek v akci při brodění
Blíží se sezona lovu dravých ryb. 10 tipů před zahájením rybářských hodů

Sezona lovu dravců startuje již 16. 6. Je načase překontrolovat nářadí, přebrousit háčky, doplnit zásoby, dokoupit novinky a třeba se přiučit i pár nových...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.