Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Česku přibývá pěstitelských pálenic, je jich již 540

  11:15aktualizováno  11:15
V Česku každým rokem přibývá pěstitelských pálenic, v posledních letech přibližně o 25 ročně. V současnosti jich ministerstvo zemědělství registruje 540.

Pálenice v Nesovicích ustoupí stavbě silnice | foto: Radek Miča, MAFRA

V pálenicích na jižní Moravě je už sezona v plném proudu. Jako první přišly začátkem července na řadu třešně, v příštích dnech začnou zpracovávat i meruňky. V obou případech je prý úroda nadprůměrná. Litr vypáleného stoprocentního alkoholu letos stojí kolem 240 korun, zhruba stejně či jen o málo více než loni, vyplývá z informací jednotlivých pálenic.

Letošní sezonu zahájily pálenice například i ve Zlínském kraji. Pálí se zatím jarní a letní druhy ovoce, třešně, meruňky nebo mirabelky a občas se objeví i kvas z jahod nebo malin. Od začátku srpna se pálí například v Březnici na Zlínsku, objednávky přijímají i pálenice v Chomýži na Kroměřížsku nebo v Popovicích v okrese Uherské Hradiště.

Kolébkou je Morava

Kolébkou pálení ovoce je Morava. Nejčastěji si pěstitelé nechávají vypálit švestky, ale pálí se prakticky veškeré v tuzemsku pěstované ovoce. Pěstitelské pálení jako službu svým občanům provozují také některé obce. Vyplývá to z informací, které poskytlo ministerstvo zemědělství.

I teď můžete zdravá jablka odvézt do palírny a těšit se na kalvádos.

I teď můžete zdravá jablka odvézt do palírny a těšit se na kalvádos.

Největší zájem o budování pálenic byl v Česku koncem 90. let minulého století, kdy vstoupil v platnost nový zákon o lihu. Ten mimo jiné upravil podmínky pro provoz pěstitelského pálení. Zvýšil například množství čistého etanolu, který si může pěstitel nechat v pálenici ze svého ovoce se zvýhodněnou daňovou sazbou vyrobit, z 15 na 30 litrů. K růstu počtu pálenic pomohl také technologický rozvoj destilačních zařízení a privatizace konzervárensko-lihovarnického průmyslu.

Na lihoviny vypálené v pěstitelských pálenicích se v Česku vztahuje snížená sazba, která činí 13 300 korun na hektolitr čistého etanolu. Ostatní lihoviny jsou zpoplatněny 26 500 Kč za hektolitr. V pálenicích se smí pálit pouze ovoce v čerstvém a ve zkvašeném stavu, včetně šťáv a odpadů ze zpracování ovoce.

Téměř dvě pětiny tuzemských pálenic se nacházejí ve Zlínském a Olomouckém kraji, pětina v Jihomoravském kraji, následují Moravskoslezský kraj a Vysočina. Jsou i v dalších regionech, kde jich je však podstatně méně.

Nejvíce se pálí švestky

Přestože celorepublikově jsou nejčastěji v kořalku přeměňovány švestky, jednotlivé regiony si zachovávají svá specifika. Zatímco na Vysočině jsou častou surovinou jablka,na jižní Moravě vedle švestek ve velkém pálí meruňky. Celorepublikově se zpracovávají rovněž hrušky, třešně, špendlíky a broskve. Největší zájem o pálení ovoce je prý před Vánoci.

Destilační technolologie v Bozízovské pálenici

Destilační technolologie v Bozízovské pálenici

Jednou z obcí, která pěstitelkou pálenici už několik let vlastní, je Korytná v okrese Uherské Hradiště. "Koupili jsme ji, opravila se a zkoušíme ji provozovat," řekl starosta Korytné Vladimír Janča. Řada obyvatel vesnice má totiž švestkové sady a obec jim tak chce dát možnost ovoce pálit přímo v místě bydliště. Ze stejných důvodů pěstitelské pálenice na Uherskohradišťsku provozují například Bánov nebo Bystřice pod Lopeníkem. V Korytné ale podle starosty pěstitelé dobrou sezonu nemají.

Hlavní sezona začne na podzim

Hlavní část sezony v pěstitelských pálenicích ve Zlínském kraji začne na podzim, kdy bude dozrávat první švestkový kvas. Na Valašsku by rané odrůdy švestek mohly v kotlích skončit v průběhu září. "V letošním roce odhaduji, že budeme švestky pálit už na začátku října, obyčejně je pálíváme v polovině," řekla provozovatelka březnické pálenice Stanislava Chalupová.

Kolik se vypálilo

V roce 2008 bylo v tuzemských pěstitelských pálenicích vypáleno v přepočtu kolem 2,5 milionu litrů čistého etanolu, ze kterého bylo vybráno více než 342 milionů Kč na spotřební dani. Vyplývá to z údajů Generálního ředitelství cel. O rok dříve byly vypáleny zhruba čtyři miliony litrů stoprocentního alkoholu. Stát za ně na dani inkasoval přes 532 milionů korun.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Další z rubriky

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Statek Radosti ve Velimi založila Klára Netušilová
Róza a její parta na statku, kde užitková zvířata nechovají pro užitek

Bylo nebylo. Za devatero horami, devatero řekami a jedním železničním přejezdem leží statek, kde se hospodářská zvířata nechovají pro užitek, ale jen pro...  celý článek

Čeští zemědělci už dnes pěstují celou řadu druhů salátů, trh si to vyžádal. Teď...
OBRAZEM: Kdybyste si salát měli sami vypěstovat, nevyhodíte ho

Zelenina patří mezi nejčastěji vyhazovaný druh potravin v evropských domácnostech. Iniciativa Zachraň jídlo se proto vydala po stopách té nejprodávanější,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.