Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Indonésii vědci objevili opici, kterou považovali za dávno vyhynulou

aktualizováno 
Vědci, kteří v hustých džunglích na východě Indonésie pátrali po levhartech obláčkových a orangutanech, náhodně objevili druh vzácné opice, kterou nikdo neviděl tak dlouho, až byla považována za vyhynulou.

Hulman šedý (Presbytis hosei canicrus) | foto: Theprovince.com

Vědci z kanadské Univerzity Simona Frasera nastražili do lesů fotoaparáty. Když se vrátili, na záznamech z takzvaných fotopastí uviděli záběry velké šedé opice. Zpočátku nikdo nepoznal, o jak vzácný objev se jedná, napsala agentura AP.

Nakonec ale opici, jejíž snímek byl pořízen v červnu na východním okraji ostrova Borneo, identifikovali jako hulmana šedého (Presbytis hosei canicrus). Zmátla je i skutečnost, že opice s výrazným černým obličejem a bílým "límečkem" se objevila v oblasti daleko mimo předchozí zaznamenaný okruh výskytu. Dosud navíc prakticky neexistovaly fotografie těchto zvířat a vědci se museli opírat především o kresby v muzeích.

"Dalším krokem bude vrátit se do oblasti, kde byly snímky pořízeny a zjistit, kolik hulmanů tu žije. Z fotopastí se objevili na asi 4 000 snímků, ale není vyloučeno, že šlo jen o jednu nebo dvě rodiny vracející se na stejné místo," spekuluje člen týmu Brent Loken.

Hulman šedý svého času obýval severovýchodní část Bornea, stejně jako ostrovy Sumatra a Jáva a také Malajský poloostrov. Už několik let ale panovaly obavy, že byl vyhuben. Pralesy, v nichž žil, zničily požáry, lidské osídlení, přeměna lesa na zemědělskou půdu nebo těžba. Průzkum, při němž vědci v roce 2005 zkoušeli hulmany šedé najít, vyšel naprázdno.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Na této fotce mají štěňata velmi dobře zřetelný ridge na zádech.
Thajský ridgeback je přírodní plemeno, potřebuje důslednost, ale i něhu

Thajský ridgeback, zkráceně thajec, je původní nešlechtěné plemeno, o němž se tvrdí, že je staré až tři tisíce let. Jedná se o velmi vášnivého běžce a skokana,...  celý článek

Německý boxer neboli rodinný ideál
Ideální psí chůvy: od boxera přes stafbulíka po novofundlanďana

Chcete-li si zkomplikovat rodinný život a k dětem pořídit ještě psa, vybírejte opravdu pečlivě. Na malá skladná plemena raději zapomeňte a poohlédněte se po...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.