V lese teď narazíte na hřiby, exotickou čapulku, čechratku i nadúrodu ryzců

  9:24
Stále rostou, z lesa v těchto dnech nikdo neodejde s prázdnou. Na Karlovarsku navíc můžete narazit i na vzácné, či dokonce chráněné druhy hub. Na Plzeňsku zase houbaři objevili doslova plantáž ryzců smrkových, které jsou jedinečnou lahůdkou.

Čechratka černohuňatá | foto: www.houbar.cz

Nemusíte dokonce chodit na „zaručená místa“ a najdete mnoho jedlých, nejedlých a jedovatých hub. To momentálně platí po celé republice. A zvláště na Karlovarsku nechybějí unikáty, které lákají spíš svým vzhledem.

Zanícení mykologové se radují z exotů

Čapulka bahenní (Mitrula paludosa), strmělka mlženka (Clitocybe nebularis) nebo čechratka černohuňatá (Tapinella atrotomentosa). Ne všechny jsou jedlé, některé se dokonce nesmějí sbírat, protože jsou chráněné. Například čechratka černohuňatá roste na starých pařezech, ale moc velkou radost houbaři neudělá: shora vypadá jako hřib hnědý, takže spíš naštve, než potěší.

Čapulka bahenní (Mitrula paludosa)

Čapulka bahenní zase patří podle odborníků mezi spolehlivé indikátory čistoty vody. Pokud byste chtěli na tuto houbičku narazit, musíte se vypravit do čistého prostředí. V průmyslových oblastech a poblíž frekventovaných komunikací ji budete těžko hledat. „Roste na zbytcích trav a na tlejícím listí, často ve velmi početných skupinách. Nalezneme ji v silně podmáčených lokalitách, především ve vyšších polohách. Patří k nezaměnitelným druhům hub a je nejedlá,“ uvedl mykolog Karel Mráz z Plzně.

Podobně patří mezi vzácné nebo chráněné houby anthina ohnivá, baňka velkokališná, hnojník trvanlivý, hřib Fechtnerův či hřib kavkazský. Sběrači hub už dokonce hlásí strmělku mlženku, typicky podzimní houbu. „Najdeme ji ve všech typech lesů, v hájích, zahradách, křovinách i sadech. Obsahuje látky s trojnou vazbou, které mohou vyvolat senzibilizaci sliznic trávicí soustavy, takže někdy může dojít k dosti bouřlivé reakci. Pokud voní příjemně, snězte ji, pokud ne, nebo budete-li na pochybách, raději ji vyhoďte,“ radí odborná literatura.

Lesy Karlovarska jsou plné hub i borůvek

Ale zpět k těm oblíbeným a velice chutným houbám. „Kdo v těchto dnech vyrazil do lesa jen po pěšinách, vracel se domů s obrovským množstvím hub,“ uvedl Rudolf Kovařík ze Šindelové. „Třeba na Kraslicku byly lesy rozdělené. Byla místa, kde rostly masáky a holubinky, a místa, kde byly hřiby. Dneska se dá říci, že tomu tak není. Rostou všude a všechny. Navíc houby přestaly rozlišovat nadmořskou výšku. Najdete je od Kraslic přes Přebuz úplně všude.“

Hojně rostou i borůvky a začínají brusinky. „Lidé nosí ne bandasky borůvek, ale plné kýble,“ dodal Kovařík. Jako meteorolog odhaduje, že houby budou růst ještě i příští týden. Bohatým nalezištěm jsou v kraji vršky v okolí řeky Teplé, u hory Dyleň a částečně ve Slavkovském lese nebo v Krušných horách.

Liška obecnáLiška obecná

Liška obecná

A na jaké druhy mohou vášniví hledači právě narazit? „V plném proudu jsou teď lišky, je také dost muchomůrek růžovek, takzvaných masáků,“ informoval Jan Šimice, předseda pobočky České mykologické společnosti v Lázních Kynžvart. Výjimkou nejsou ani holubinky nebo hřiby kováři.

Teplé počasí vyhovuje i jedovatým houbám, proto pozor na muchomůrku zelenou, která se podobá běžnému lesnímu žampionu. „Rostou houby hřibovité, holubinkovité a další. Holubinek tu máme dvacet až třicet druhů. Naši houbaři sklízí chválu i na celostátních výstavách, kde nám říkají, že takové houby v jiných krajích nejsou,“ uvedl Jan Šimice.

Ryzcové nadělení kousek od Rokycan

„Že je ryzec smrkový vzácná houba a pochoutka, je známé. Občas se někde vyskytne v hojném počtu, ale i to už je dnes celkem ojedinělé. Avšak dnes jsme s otcem viděli ryzce smrkové v počtu přesahujícím, troufám si říct, několik stovek až tisíců kusů na 100 m2. Hotová plantáž této pochoutky. Oba jsme vášniví houbaři, takže nás to absolutně dostalo, ani můj otec tohle nikdy ve svém životě neviděl,“ napsal nám do redakce Tomáš Kohoutek, který s otcem houbaří v okolí Mýta na Rokycansku, a přiložil i fotografie.

Nadílka ryzců smrkových u Mýta na RokycanskuNadílka ryzců smrkových u Mýta na Rokycansku

Nadílka ryzců smrkových u Mýta na Rokycansku

Jak s takovou pochoutkou u Kohoutků naložili? „Klobouček mírně posolíme, popepříme a pokmínujeme, hodíme na kvalitní rozpálenou pánev s troškou sádla a opékáme nejprve 5 minut výtrusnicemi nahoru a poté 5 minut výtrusnicemi dolů. Pak už jen opečený klobouček položíte na plátek čerstvého chleba,“ popisuje mladý houbař oblíbenou úpravu těchto hub.

Případně ještě můžete takto osmažené ryzce zalít vajíčkem a připravit z nich omeletu, kterou nakonec posypete strouhaným sýrem a petrželkou. Standardně obalené řízky z ryzců jsou prý také unikátní pochoutka. „Ale drtivá většina skončí zavařená ve skleničkách,“ myslí u Kohoutků na blížící se zimu.

Autoři:
Témata: Na houbách

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Administrativní pracovník

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...