Maso zapečené v listovém těstě zůstane křehké a šťavnaté

V podstatě všechny druhy masa lze zapéct v listovém těstě. Jen musí být kvalitní, určené například na minutky, aby se stačilo v poměrně tenkém zábalu patřičně propéct. Ideální je například vepřová panenka.
Ingredience na vepřovou panenku se špenátem zapečenou v listovém těstě

Ingredience na vepřovou panenku se špenátem zapečenou v listovém těstě | foto: Jiří Savinec

Milovníky pořádného kusu flákoty moučníkem většinou neoslníte. Ale v tomto případě by se vlk nažrat měl. A ještě vám bude líto, že jste tento chuťový zážitek nepoznali dřív. Chuťová souhra kvalitního masa, zapečené slaniny, zlatavé cibulky a osvěžujícího čerstvého špenátu je totiž neodolatelná. K tomu opečené brambory nebo bramborovou kaši a máte oběd jedna báseň.

Postup přípravy panenky v listovém závoji

Připravte si pečlivě vybranou a očištěnou vepřovou panenku (cca 300 g), balíček listového těsta (200 g), 200 g čerstvého listového špenátu, 100 g anglické slaniny, 100 g uzené slaniny nebo domácího špeku, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl, černý mletý pepř, 1 vejce na potření závinu. Čerstvý špenát je potřeba odstopkovat, oprat a nechat okapat a oschnout. 

Na pánvi orestujte nadrobno pokrájený špek, přidejte nasekaný česnek a po chvilce přisypte i pokrájenou cibuli

Cibuli nechte zesklovatět a přidejte stopek zbavený listový špenát. Orestujte ho a krátce poduste

Špenát duste krátce, nesmí ztratit barvu. Před odstavením ho ochuťte solí a černým mletým pepřem

Na pánvi vyškvařte pokrájený špek, ke zlátnoucím škvarečkům přidejte jemně nasekaný česnek a orestujte ho, aby se rozvoněl. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a jakmile zesklovatí, přidejte oprané a osušené špenátové listy bez stopek. Rychle je orestujte, krátce poduste, aby neztratily barvu, ochuťte solí a pepřem a po odstavení nechte vychladnout.

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát a poklaďte ho plátky anglické slaniny

Na slaninu rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát, do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku

Nejprve pečlivě založte oba konce budoucí rolky, aby jimi nemohla vytékat při pečení šťáva

Z listového těsta rozválejte na pomoučeném válu obdélníkový plát silný zhruba 3 mm a poklaďte ho vrstvou plátků anglické slaniny. Navrch rovnoměrně rozprostřete zchladlý špenát a do středu plátu uložte očištěnou vepřovou panenku. Nejprve založte budoucí konce závinu tak, aby při pečení nemohla ven vytékat šťáva.

Poté přes maso střídavě přeložte delší klopy plátu těsta, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře

Závin přeložte na plech s pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem

Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto několikrát šikmo nožem, aby mohla při pečení unikat pára

Poté přes maso přeložte obě (nejprve jednu, pak druhou) delší klopy plátu těsta tak, aby byla panenka pokrytá vrstvou špenátu také nahoře. Zabalenou nohavici přeložte na plech nebo pekáč s pečicím papírem, povrch potřete rozšlehaným vejcem. Než vložíte závin do trouby, nařízněte těsto nahoře několikrát šikmo nožem, aby skrz něj mohla při pečení unikat pára.

Vepřová panenka se špenátem, zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě
Vepřová panenka se špenátem zapečená v listovém těstě

Hotový závin s vepřovou panenkou a špenátem nakrájejte ještě teplý na plátky a podávejte

Upečenou panenku nakrájejte na plátky a podávejte teplou, ideálně s pečeným bramborem ve slupce, doplněnou holandskou, šafránovou nebo jinou jemnou omáčkou s bešamelovým základem. Výborná je i zastudena, třeba jako součást rautového stolu.

Další kulinářské tipy na zapékání masa a dalších dobrot do listového těsta najdete v aktuálním čísle časopise Knihovnička Recepty s podtitulem To nejlepší z listového těsta.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...