Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Muzeu rekordů a kuriozit najdete lžíce se zpětným zrcátkem i se špuntem

aktualizováno 
Více než sto lžic, se kterými se při troše šikovnosti i najíte, najdete nově v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit. Jsou dílem slovenského výtvarníka Mariána Vaneka.

Lžíce pro spisovatele a novináře | foto: Agentura Dobrý den

Více než stovka takzvaných nesmysluplných lžic se stala exponáty pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Některé uvidí také návštěvníci veletrhů cestovního ruchu Go a Region Tour v Brně. Lžíce budou součástí velké expozice Muzea rekordů na brněnském výstavišti v pavilonu P.

"Chceme si tím připomenout letošní dvacátý mezinárodní festival rekordů a kuriozit," říká Josef Vaněk z agentury Dobrý cen, která muzeum provozuje.

Skládací lžíce

Skládací lžíce

Lžíce, ve které polévka nevychladne

Lžíce, ve které polévka nevychladne

S novými muzejními exponáty se dá třeba sníst polévka. Každá lžíce má i nějakou přidanou hodnotu. Slovenský výtvarník a karikaturista Marián Vanek se jejich výrobou baví už více než tři desítky let. Například pro cyklisty udělal lžíci se zpětným zrcátkem.

"Cyklista konzumující za jízdy polévku může sledovat provoz za sebou a chovat se díky tomu bezpečně v silničním provozu," poznamenal autor Marián Vaněk. "Lžíce pro kuřáky má zase po stranách zářezy, do nichž je možné odkládat cigarety, pro vojáky z povolání je lžíce s označením hodnosti," popisuje své výtvory.

Důstojnická lžíce

Důstojnická lžíce

Lžíce odolná proti okousání

Lžíce odolná proti okousání

Devětašedesátiletý Vanek je významným slovenským karikaturistou, spisovatelem, řezbářem a malířem. Je autorem jednoho ze slovenských večerníčků, jako výtvarník spolupracoval na filmech Juraje Jakubiska. Po roce 1968 měl zakázáno publikovat a živil se jako dělník. Žije v Čechách, v Sušici na Šumavě.

Letošní rok chce pelhřimovská agentura Dobrý den pojmout jako oslavu své dvacetileté činnosti, která vyvrcholí uspořádáním 20. ročníku Mezinárodního festivalu Pelhřimov - město rekordů. Proto už i během aktuálních veletrhů na brněnském výstavišti návštěvníci najdou exponáty dokumentující historii festivalu. "Uvidí například obří konvičku na vodu, několik soch vyřezaných motorovou pilou, ale třeba také malby na špendlíkové hlavičce," vypočítává Josef Vaněk.

Autor:




Nejčtenější

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.