Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V nejlepší české hospodě slánku nenajdete. Ochucuje jen kuchař

Restaurace Terasa U Zlaté studně získala první místo v právě vydaném nejnovějším Maurerově průvodci po nejlepších restauracích Česka. Redaktorka MF DNES šla zjistit proč.

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Vyhlídka na Prahu z restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně snad nemá konkurenci. "Tady by člověku chutnala snad i svíčková z nejposlednější hospody," říkám si v duchu.

Tak to ale není. Tamní mistři v oboru gastronomie vědí, že na smysly návštěvníků se musí působit komplexně. "Zlatá studně" se letos poprvé vyhoupla na špici žebříčku Grand Restaurant. Tak dobrá, uvidíme, co udělá pár chodů s neškoleným jazykem příležitostného klienta běžného lokálu.

O nejlepší restauraci

Pražská restaurace Terasa U Zlaté studně letos poprvé zvítězila v soutěži Grand Restaurant. Loni se umístila jako druhá.

Ročenku se žebříčkem nejlepších restaurací v Česku, které hodnotí hosté, vydává Pavel Maurer. Soutěž má šestnáctiletou historii. 

"Zlatá studně" se nachází ve čtvrtém patře stejnojmenného hotelu. Historie budovy sahá až do roku 1528. Od dubna do října nabízí hostům ještě 40 míst na terase s vyhlídkou na Prahu.

Z menu:

  • Tradiční dršťková polévka za 140 korun
  • Smažený kuřecí řízek s jemnou bramborovou kaší za 420 korun
  • Domácí špagety s bazalkovým pestem za 320 korun
  • Ořechové palačinky s javorovým sirupem a ovocem za 190 korun

Nahlížím do degustačního menu. Jeho sedm chodů přijde i s vínem na 3 300 korun. Což takhle dát si kachní játra Foie Gras? Chuťově lahůdka, leč při komentáři mi sousta v krku lehce zhořknou.

"Vlastně teď jíte zduřelá játra. Dřív kachny zakopali do země a krmili, ale v řadě zemí to pak zakázali a přesunuli ptáky do klecí. Během pár minut se tak do kachny dostane kilo a půl kukuřice. My je vozíme z Maďarska. Celý svět si tuto pochoutku oblíbil," líčí šéfkuchař Pavel Sapík. Hádám, že ochránci zvířat mezi zdejšími strávníky nebudou.

K játrům vrchní číšník Martin Danko nalévá lehce nasládlé víno Hibernal – výběr z bobulí.

Degustační menu v restauraci Terasa U Zlaté studně prý patří k nejprodávanějším. Oblibě se těší také royal steak z argentinské svíčkové a bramborové pyré s lanýži, které šéfkuchař označuje kvůli výrazné chuti za pánské jídlo. Přijde na 1 150 korun.

"Ženy ale upřednostňují spíš jemnější a lehčí pokrmy, například ryby," dodává šéf restaurace Michal Motyčka.

Proč ne? Na talíři mi vzápětí spočine svatopetrská ryba zvaná pilobřich, která podle mých hostitelů patří mezi velkou rybí šestku. Ze zvyku zapátrám očima po slánce, ale tu v top restauraci nenajdete. "Sůl a pepř je jen na vyžádání. Za jídlo zodpovídám já a lidé k nám chodí za chutěmi podle mého," říká šestatřicetiletý Sapík, hvězda ve svém oboru.

Třetí chod mi pasuje nejvíc ze všech. Bramborové povidlové tašky s lesními plody posypané mletými ořechy se rozplývají na jazyku. "Degustace by měla gradovat. Není dobré dát největší pecky na začátku," říká Michal Motyčka.

Česká jídla tu prý vaří hlavně kvůli cizincům, například svíčkovou, která přijde na 720 korun. Žádané jsou prý romantické večeře. Není výjimkou, že za ni dvojice utratí s vínem i několik desítek tisíc. V nabídce mají dokonce speciální balíček pro žádosti o ruku.

V novém interiéru z dílny italských architektů se člověk cítí vskutku královsky. Na talířích se vzdouvají bílé plachty ubrousků a la Opera v Sydney, kávu podávají v porcelánu z mletých buvolích kostí s příměsí křišťálu. Pokrmy se připravují z prvotřídních surovin.

Jak se pak divit těm cenám? V ročence Pavla Maurera se po právu hodnotí vedle jídla i úroveň interiéru a obsluhy. "Host si od nás musí odnést dlouhodobý zážitek. Stavíme na individuálním přístupu. Pečeme si sami sedm druhů pečiva, chléb, děláme si vlastní jogurty," líčí šéfkuchař.

Stejně jako šéf Motyčka neskrývá ctižádost vyniknout. "Z úspěchu se radujeme, přáli jsme si ho. Nikdy jsme nechtěli být v davu," loučí se šéfkuchař Sapík.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Hlavonožci jsou velmi inteligentní, mají výbornou paměť a učí se, říká zooložka

17. dubna 2024

Premium Chobotnice, sépie, olihně či obří krakatice. Ti všichni patří mezi hlavonožce. Jejich život je pro...

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...