Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Ostravě se představuje pardálí slečna. Jméno Wanita vybrali školáci

  8:15aktualizováno  8:15
Mládě pardála obláčkového z ostravské zoologické zahrady už má jméno. Školáci z Orlové na Karvinsku vybrali pojmenování Wanita, což v malajštině znamená slečna. Odchov vzácné šelmičky pokračuje bez problémů, a to i přes nezkušenost pardálí matky - prvorodičky.

Samička pardála obláčkového ze ZOO Ostrava dostala jméno Wanita, malajsky slečna. (19.listopadu 2011) | foto: Jan Pluháček ZOO Ostrava

Wanita se narodila 23. července, ale veřejnost mládě poprvé spatřila po zhruba pěti týdnech. Ošetřovatelé měli obavy z nevyzpytatelného chování matky - prvorodičky. Svého potomka si sice občas pletla s hračkou, ale brzy se naplno projevily mateřské pudy (podrobnosti o prvních týdnech mláděte čtěte zde).

Když odchov pokračoval bez komplikací, přišlo na řadu pojmenování. Podobně jako v případě indického pojmenování ostravského slůněte Rashmi (česky Jasný paprsek - více zde) je i u pardálů zvyklostí dávat jméno podle domoviny zvířete, v případě pardála obláčkovitého jihovýchodní Asie.

"Jméno vybraly děti ze Základní školy Školní 862 z Orlové-Lutyně, protože jsou dlouholetými sponzory naší zoo a pardálici pomyslně adoptovaly," vysvětlila mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Samička pardála obláčkového ze ZOO Ostrava dostala jméno Wanita, malajsky

Volba nakonec padla na malajské pojmenování Wanita, tedy slečna. "Malá Wanita se má čile k světu. Postupně objevuje v doprovodu rodičů i venkovní výběh. Trpěliví návštěvníci mohou zahlédnout, jak balancuje na větvích keřů a jak se učí správným dovednostem šelmy. Je ale ještě velmi plachá, proto se ráda schovává i ve vnitřních prostorech," popsala mluvčí. Pokud pardálí slečna odpočívá v boudě, mohou šelmičku lidé sledovat z kamerového přenosu v pavilonu indických zvířat.

Wanita však v Ostravě zůstane jen pár měsíců. Do jednoho roku od narození se musí přestěhovat do jiné zoo k nepříbuznému samečkovi, aby založili další pardálí rodinu. "Zatím nevíme, kam se Wanita přestěhuje," řekla Kalousková.

Kontrola pohlaví mláděte pardála obláčkového.
Samička pardála obláčkového ze Zoologické zahrady v Ostravě.

Ostravské pardálí mládě zhruba pět týdnu po narození.

Pardál obláčkový, zvaný také levhart obláčkový, je nejmenším zástupcem podčeledi velkých koček. Obývá horské i nížinné lesy jižní a jihovýchodní Asie. V oblasti Himálají vystupuje až do výšky 2 500 m n. m. Na celém území jeho výskytu dochází k nejrychlejšímu odlesňování na Zemi. Kromě ztráty přirozeného prostředí ohrožuje tuto krásně zbarvenou kočku nelegální lov a obchod s její kožešinou a kostmi. Její počty v přírodě jsou odhadovány na deset tisíc jedinců.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Hotové domácí máslo
VIDEO: Než prohlížet prázdné regály bez másla, radši si ho vyrobte sami

Že se cena másla zvedla, sledujeme už několik týdnů. Nyní však dochází i k tomu, že na něj v obchodě často už vůbec nenarazíte. Pokud se vám to stalo, zkuste...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.