Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Továrna v Petrohradu zaměstnává obří šneky. Kontrolují znečištění vzduchu

  9:15aktualizováno  9:15
Šest velkých afrických hlemýžďů rodu Achatina, kteří dýchají plícemi stejně jako člověk, vybavili přístroji s optickými vlákny. Ty kontrolují tlukot jejich srdce a motorickou aktivitu. Tři dýchají vzduch a kouř vycházející z továrny, tři naopak vzduch zbavený tohoto kouře.
V Petrohradu pomáhají monitorovat čistotu vzduchu obří šneci rodu Achatina. Ilustrační foto

V Petrohradu pomáhají monitorovat čistotu vzduchu obří šneci rodu Achatina. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šest velkých šneků (více o tomto druhu) tímto způsobem pomáhá v druhém největším ruském městě Petrohradu kontrolovat znečištění vzduchu, které tam způsobuje továrna. Informovala o tom agentura AFP, která se odvolává na petrohradské městské úřady.

Jsou ideální, protože dýchají plícemi a jsou pomalí

Hlemýždi, kteří mohou v dospělosti dorůstat délky dvacet až třicet centimetrů a váhy půl kilogramu, byli vybráni proto, že dýchají plícemi jako člověk a mají vhodnou ulitu, na kterou lze připevnit přístroj a nehrozí, že by jim to škodilo. Pro tento úkol jsou vhodní i proto, že se pohybují velmi pomalu.

"Je to jedinečná technologie, kterou nedávno vypracovala ruská akademie věd," řekla Oxana Popovová, mluvčí společnosti Vodokanal. Tito suchozemští plži jsou umístěni v otevřené krabici, kde se mísí okolní vzduch a kouř. Čím víc je vzduch znečištěn, tím rychleji jim bije srdce a tím rychleji i dýchají," vysvětlila Popovová, cenu technologie ale neuvedla.

Společnost Vodokanal má s využíváním zvířat ve své práci několikaletou zkušenost . Od roku 2005 například používá raky ke kontrole kvality vody v řece Něvě. Také jejich srdce začne bít rychleji, když je životní prostředí kolem nich znečištěno.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.