Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Praze startuje největší evropský svátek šampaňského

  8:26aktualizováno  8:26
V pražském Obecním domě začíná dnes, tedy ve čtvrtek 3. 10. unikátní akce Grand Jour de Champagne. Jde o jedinečnou událost svého druhu na světě, kde se prezentují zástupci šampaňských vín pospolu.

Na akci se představí patnáct domů z oblasti Champagne. | foto: Profimedia.cz

Podle patrona akce, světoznámého odborníka na vína z Champagne Richarda Juhlina, velkolepé budovy a prostory Obecního domu slouží jako skvělé prostředí pro vychutnání nápoje králů. Celkem se zde představí patnáct šampaňských domů, vrcholem bude jako vždy tradiční velká Champagne Exhibition v pátek od 13 do 19 hodin ve Smetanově síni.

Obdoby nemá ani Mezinárodní sommeliérská soutěž zaměřená pouze na champagne, která se zde odehraje již potřetí. Vrcholem gastronomické části bude banket francouzského šéfkuchaře Jacquese Auffrayse ve Francouzské restauraci Obecního domu.

Proběhne třináct setkání

Šampaňské

Šumivé víno vyráběné vyvoláním sekundárního kvašení vína v lahvi, čímž se vytváří oxid uhličitý.

Zatímco takto vzniklé sekty pocházejí z mnoha vinařských oblastí světa, víno s označením Champagne může vzniknout pouze v této nejseverněji položené francouzské oblasti zhruba 100 km severovýchodně od Paříže, kde se v 17. století zrodilo a kde byl do detailů vypilován unikátní postup nazvaný Methode Traditionelle.

První slavné šampaňské domy vznikly v Remeši, kde byli ve zdejší katedrále od 12. do 19. století korunováni všichni francouzští králové. I s tímto ceremoniálem je šampaňské neodmyslitelně spojeno.

Dohromady se do soboty uskuteční třináct nejrůznějších setkání, při nichž si milovníci ušlechtilých bublinek mohou v rámci Grand Jour de Champagne vychutnávat spojení tohoto vína s pokrmy, degustovat, srovnávat, užít si nové zážitky a emoce. "Atmosféra tu bývá tak neuchopitelná, jako šumění bublinek ve skleničce champagne," komentuje Juhlin.

Novinkou je letos banket v restauraci SaSaZu, odrážející nový současný trend spojení asijské kuchyně a champagne. Tento směr bude sledovat i tématická degustace sushi a champagne v prostorách Soho Restaurantu. Na snídani v hotelu Kempinski Hybernska Prague pak kuchařští mistři nově představí obyčejná jídla jako míchaná vajíčka v neobyčejném provedení – tedy s lanýži a opět vínem champagne.

Najdete i rozumné ceny

Není divu, že zájem o akci je velký, ve skutečnosti si šampaňské, tedy šumivá vína pocházející z francouzské oblasti Champagne Češi žádají stále víc. A vedle některých případů velkých gigantů, kdy se ceny šplhají často až nesmyslně vysoko, stojí stále širší nabídka zajímavých a cenově mnohem přístupnějších menších domů.

Pravda, silné značky mají své legendy a silný marketing, nicméně sebevýživnější historky by nestačily, kdyby toto víno vyrobené téměř výhradně z modrých odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a bílé odrůdy Chardonnay nebylo mimořádné.

Z handicapu udělali přednost

Ve skutečnosti je paradoxně Champagne jako nejsevernější francouzská vinařská apelace na výrobu vína vlastně velmi mizerná, má křídové podloží, trpí výkyvy teplot a počasí, vína jsou hodně kyselá. Prostě nic moc, a zvlášť v případě modrých odrůd stěží pitelná břečka s vysokým obsahem kyselin a malým obsahem alkoholu.

Na druhé straně je však právě to ideální vstupní předpoklad k tomu, aby druhotným kvašením v lahvi dostalo víno neopakovatelnou kvalitu, která je prakticky nedosažitelná jinde na světě, ať už jde o španělskou cavu, francouzský crémant, italskou franciacortu, tedy jiné sekty, byť vyrobené totožnou metodou.

Podrobný program všech doprovodných akcí najdete na internetových stránkách svátku šampaňského.

Autoři:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...



Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

VIDEO: Potřebovali se zbavit beranů, upekli je na kamenech v zemi

Vše potřebné je už připravené.

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek rád zkouší neobvyklé věci, se kterými se v běžné praxi nesetkáte. Tentokrát se rozhodl...

Další z rubriky

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz