V truhlářské dílně - brousíme dřevo

aktualizováno 
Aby byl povrch dřeva hladký a připravený pro další úpravu (lakování, moření), je nutné ho nejdříve zbavit všech nerovností. Truhlář Radek Hnízdil nám poradí, jak na to.

Budete-li přebrušovat ručně, použijte vždy špalík. Pokud byste totiž drželi brusný papír pouze v dlani či prstech, povrch dřeva by nikdy nebyl rovný. Podle plochy zvolte také velikost špalíku. Na malé záhyby a skuliny použijte menší velikost. Nutné je vždy dbát na to, aby piliny, které při broušení vznikají, neucpávaly povrch brusného papíru. Proto je nutné ho občas vyklepat a piliny z povrchu vždy odstranit.

. TIP

Při broušení surového dřeva postupujte vždy ve směru let. V opačném případě můžete dřevo poškrábat. Rýhy jsou viditelné často až po nalakování.

Pokud potřebujete přebrousit velmi hrubě nařezané dřevo, použijte v prvním kroku elektrický hoblík, který materiál vyrovná. Teprve potom můžete pokračovat v broušení.

Brusný papír

Pokud nepoužijete správný brusný papír, můžete celé dílo zkazit. Řiďte se následujícím doporučením. V obchodě vybírejte brusný papír na dřevo. Číslo na zadní straně znamená počet brusných zrn na cm2. Čím větší číslo, tím je brusný papír jemnější. Plochu dřeva začínejte brousit nejdříve hrubším brusným papírem - například s číslem 120. Čtyřstovku pak použijte na jemné dobroušení (dohlazení) povrchu.

Pokud jste postupovali správně, měla by být obroušená plocha hladká a připravená na další ošetření. Pozor však na kvalitu dřeva, které brousíte. Mělo by být zdravé a suché. V případě, že je materiál vlhký, počítejte s tím, že nikdy nedocílíte požadovaného výsledku - hladkého povrchu.

Ve spolupráci s Truhlářstvím Radek Hnízdil

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

Přes léto dala dohromady starou dřevěnou chatku. Díky barvám prokoukla

S minimálními náklady čtenářka proměnila i malinkou koupelnu.

Shodou náhod se čtenářka Kateřina dostala k opuštěné chatičce, kterou někdo používal naposledy před dvaceti lety. Stav...

Kutilové nevymřeli, umně renovují staré věci a dělají si radost

Staronová Jawa Babetta, která již byla nepojízdná a náš  čtenář ji takto krásně...

Až do konce října jste nám posílali své výtvory a bojovali o zařazení do soutěže Nejen barevné proměny, nyní si můžete...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Najdete na iDNES.cz