Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V tuňákové konzervě vůbec nemusí být tuňák, ukázaly testy

  10:00aktualizováno  10:00
Při koupi konzervy označené jako tuňák vás čeká hned několik nástrah. Konzerva nemusí obsahovat tuňáka žádného, protože dle evropského nařízení se jako tuňák může prodávat i tunec pruhovaný. Navíc jsou kvůli masu tuňáků loveni i delfíni.

I maso tuňáka z konzervy by mělo vonět a nebýt nepříjemně cítit rybinou. | foto: Profimedia.cz

Spotřebitelský časopis dTest nechal zkontrolovat 25 konzerv s touto oblíbenou rybou a některé z nich se nedaly označit za kvalitní ani náhodou. Buď obsahovaly maso z nepravého tuňáka nebo měly zvýšený obsah toxického amoniaku. Z některých konzerv se navíc linul nepříjemný zápach nebo mělo rybí maso podivnou příchuť.

Pravých tuňáků je málo, tak je nahrazuje tunec

Tuňák obecný

Tuňák obecný

"Ukázalo se, že není radno spokojit se s tím, že na konzervě je napsáno tuňák. On totiž není tuňák jako tuňák. Ti opravdu praví jsou z rodu Thunnus, ostatní z rodů Sarda a Euthynnus. A možná proto, že těch pravých tuňáků už v oceánech a mořích tolik není, dle evropského nařízení rozšířil jejich řadu tunec pruhovaný z rodu Euthynnus," prozradila překvapivou informaci šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

U jedenácti z 25 testovaných výrobků zůstává utajeno, jaká ryba se skutečně v konzervě skrývá. Tipni si, zákazníku. "Kdyby to byl pravý tuňák, tak se s ním výrobci budou jistě chlubit," naznačuje Rozová, jak k nákupu konzerv s tuňákem přistupovat. Skutečný obsah konzervy logicky neoznačují hlavně ti výrobci, kteří se pravým tuňákem chlubit nemohou.

V sítích často uvíznou i delfíni

Ještě v 50. letech 20. století chytali rybáři tuňáky na udice. Poté se spustily průmyslové metody lovu, které stavy tuňáka decimují natolik, že nyní žije v Atlantiku odhadem jen 15 procent tuňáků ve srovnání s dobami před zavedením lovu do sítí.

Helikoptéry a čluny vyhledávají hejna tuňáků, které prozradí delfíni zdržující se na hladině. Ti se podobně jako tuňáci drží hejn sardinek, sleďů, makrel a dalších menších druhů ryb, kterými se živí. Rybářská loď obkrouží dostihnuté hejno měšcovitou sítí, jejíž spodní okraj sahá desítky metrů pod hladinu. Jakmile se kruh sítě uzavře, stáhnou rybáři i její spodek a ze sítě není úniku. V síti však uvíznou nejenom tuňáci, ale i delfíni.

I kdybyste se zřekli masa z tuňáka, delfíny tím nezachráníte. K jejich ochraně ale můžete přispět cíleným výběrem takových produktů z tuňáka, které jsou označeny symbolem "Dolphin safe" nebo "Dolphin friendly". 

Dolphin Safe: lov tuňáků (hlavně žlutoploutvého) bez obklíčení delfínů. Zavedena v devadesátých letech americkou nevládní organizací Earth Island Institute (EII).

Dolphin Friendly: lov tuňáků s postupným omezením počtu delfínů chycených do sítí až na nulu. Zavedena Dohodou o mezinárodním programu ochrany delfínů (AIDCP); obsahuje povinnosti a opatření, která musí být plněna a implementována během rybolovu ve východním Pacifiku. Výlovy tuňáků chycených podle pravidel AIDCP nemohou být prodávány na americkém trhu jako "Dolphin Safe".

Alergici pozor, použitý olej může být i sójový

Je-li na konzervě uvedeno "přírodní" či "ve vlastní šťávě", což je jedno a to samé, nemusíte blíže studovat složení. Buď je jako nálev použita tekutina vylučující se z ryby během vaření před konzervací, nebo solný roztok, případně spolu s bylinkami a kořením. Pokud ale dáváte přednost tuňákovi v oleji, pečlivě si hlídejte, v jakém se "koupe".

"Výrobci mohou uvádět a také uvádějí pouze označení "v rostlinném oleji". Ale mnozí z nich už v deklarovaném složení nedodávají, neboť dodávat nemusí, v kterém konkrétním oleji. A protože mohou používat rostlinné oleje jak samostatně, tak v jejich směsi, je jisté, že v konzervě bude směska, protože je vyjde mnohem levněji než čistý rostlinný olej," přidává další indicii, jak vybrat dobrou konzervu z tuňáka Ida Rozová.

Pokud jste tedy alergičtí na sóju, buďte bdělí. Je-li v obchodním názvu konzervy uveden rostlinný olej, v každém případě si pečlivě prostudujte složení. Až teprve v něm bylo u několika výrobků uvedeno, že byl použit olej sójový. Ve směskách se samozřejmě může vyskytovat i olej sójový, takže na takovou konzervu by měl alergik raději zapomenout.

Ten, kdo trpí nesnášenlivostí vůči histaminu, by se měl tuňáka vzdát už ze zásady. Již velice malé množství, které zdravému člověku neublíží, by u něj mohlo vést k zarudnutí obličeje a ucpanému nosu.

V některých případech ovšem nebylo spolehlivé ani uvedení přesného údaje. "U tuňáka v oleji značky Albert Quality a drceného tuňáka Giana byl namísto deklarovaného sójového oleje použit olej jiný. Tyto výrobky se i s ohledem na další pochybení umístily až na samém chvostu žebříčku hodnocení," uvedl dTest.

U tří výrobků značek Kaiser Franz Josef, Interspar Despar a John West byly podle časopisu dTest naměřeny mírně zvýšené hodnoty amoniaku, což může signalizovat nedostatky při výrobě, jako je například nevhodného zacházení s rybou před zpracováním či neodpovídající skladování konzerv.

"Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že i přes řadu zjištěných nedostatků je na trhu kvalitních tuňáků dostatek. Také mezi drcenými tuňáky lze nalézt dobré výrobky, ačkoliv obecně platí, že se kvalitou pohybují o třídu níž," konstatovala Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest, který uvádí kompletní výsledky testu na svých webových stránkách. Vzhledem k náročnosti testů, s důrazem na jejich nezávislost, jsou ovšem přístupné pouze předplatitelům či za jednorázový poplatek.

Na uvedené internetové adrese ale můžete i tak zjistit základní údaje, jako cenu za 100 gramů masa nebo druh tuňáka, který je v konzervě. Případně zda výrobce tento údaj raději ani neuvádí.




Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v...

Najdete na iDNES.cz