Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Václavka obecná (Armillaria mellea)

  12:54aktualizováno  12:54

Václavka obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiVáclavka obecná (a její příbuzné druhy) je bezpochyby největším a nejnebezpečnějším parazitem stromů u nás. Působí velmi intenzivní hnilobu a strom napadený václavkou brzy odumírá. Tato houba vyrůstá z provazců (rhizomorfů), které mohou pod zemí dosáhnout až překvapivě velké vzdálenosti. Najdete-li Václavku na vaší zahradě, rozhodně ji nepodceňujte a vyhledejte odborníka. Oproti tomu má václavka vynikající chuť a vyrůstá na podzim v hojném množství. 

Klobouk má v průměru 2 - 15 cm a je proměnlivý ve svém vzhledu i zbarvení. V mládí je vyklenutý, později se zplošťuje a ve stáří může být až prohnutý. Barva je medově žlutá až tmavě hnědá. Třeň měří 5 – 15 cm. U některých plodnic je téměř hlízovitý, u jiných zas velice štíhlý. Prsten je vždy zřetelný. Lupeny jsou v mládí bílé, časem hnědnou. Dužnina je bílá, vůně silná, nasládlá. Výtrusný prach je bělavý. Odborníci se domnívají, že v Evropě existuje pět až šest druhů václavek.

Kde a kdy roste

Obyčejně rostou ve velkých trsech buď na odumřelých kmenech stromů či pařezech, objevují se však i na živých stromech. Václavka obecná je dosti rozšířená houba v listnatých i jehličnatých lesích, kde infikuje živé i neživé stromy. Roste nejhojněji začátkem podzimu (září – říjen) a mnohdy je můžeme objevit hned několikrát během jedné sezóny na stejném místě.

Z hlediska uchovávání není vhodné václavky sušit, neboť tím příliš ztuhnou. Nejlíp uděláte, když je osmažíte a poté zmrazíte. K jídlu používáme jenom klobouky, neboť třeně jsou moc tuhé. Před přípravou pokrmů václavky alespoň 3 minuty povařte, neboť obsahují mírný jed, který by vám mohl způsobit zažívací potíže. Nejlepší je václavkový guláš nebo kloboučky jen tak osmažené na cibuli, česneku a bazalce s přidáním trochy smetany a s chlebem.

Autoři:


Témata: Jedlé, Lupenaté, Houby

Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Hřib moravský

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Najdete na iDNES.cz