Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Václavka obecná (Armillaria mellea)

  12:54aktualizováno  12:54

Václavka obecná | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiVáclavka obecná (a její příbuzné druhy) je bezpochyby největším a nejnebezpečnějším parazitem stromů u nás. Působí velmi intenzivní hnilobu a strom napadený václavkou brzy odumírá. Tato houba vyrůstá z provazců (rhizomorfů), které mohou pod zemí dosáhnout až překvapivě velké vzdálenosti. Najdete-li Václavku na vaší zahradě, rozhodně ji nepodceňujte a vyhledejte odborníka. Oproti tomu má václavka vynikající chuť a vyrůstá na podzim v hojném množství. 

Klobouk má v průměru 2 - 15 cm a je proměnlivý ve svém vzhledu i zbarvení. V mládí je vyklenutý, později se zplošťuje a ve stáří může být až prohnutý. Barva je medově žlutá až tmavě hnědá. Třeň měří 5 – 15 cm. U některých plodnic je téměř hlízovitý, u jiných zas velice štíhlý. Prsten je vždy zřetelný. Lupeny jsou v mládí bílé, časem hnědnou. Dužnina je bílá, vůně silná, nasládlá. Výtrusný prach je bělavý. Odborníci se domnívají, že v Evropě existuje pět až šest druhů václavek.

Kde a kdy roste

Obyčejně rostou ve velkých trsech buď na odumřelých kmenech stromů či pařezech, objevují se však i na živých stromech. Václavka obecná je dosti rozšířená houba v listnatých i jehličnatých lesích, kde infikuje živé i neživé stromy. Roste nejhojněji začátkem podzimu (září – říjen) a mnohdy je můžeme objevit hned několikrát během jedné sezóny na stejném místě.

Z hlediska uchovávání není vhodné václavky sušit, neboť tím příliš ztuhnou. Nejlíp uděláte, když je osmažíte a poté zmrazíte. K jídlu používáme jenom klobouky, neboť třeně jsou moc tuhé. Před přípravou pokrmů václavky alespoň 3 minuty povařte, neboť obsahují mírný jed, který by vám mohl způsobit zažívací potíže. Nejlepší je václavkový guláš nebo kloboučky jen tak osmažené na cibuli, česneku a bazalce s přidáním trochy smetany a s chlebem.

Autoři:
Témata: Jedlé, Lupenaté, Houby

Nejčtenější

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Čeští modeláři zaperlili. Z mistrovství světa přivezli desítky medailí

Jeden z exponátů na Scale Modelword 2017 v britském Telfordu

Akce Scale Modelword 2017 v britském Telfordu je největší modelářská show na světě a mezi odborníky se považuje za...



Skončilo první kolo velké fotografické soutěže o nejkrásnějšího pejska

Gustav

Čtyřtýdenní soutěž dospěla k prvnímu vyhlášení výsledků, kdy spolu zápolí vždy automatem náhodně vybrané dvojice psů....

Dnes je Světový den toalet. Nejzdravější je vyměšování v podřepu

Muzeum historických nočníků a toalet na pražské Výtoni

Podle Světové zdravotnické organizace nemá k toaletě stále přístup více než 2,4 miliardy lidí. Letošním tématem...

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

Zdeněk Pohlreich vysvětluje, jak vám pikantní hořčice pomůže v případě...

Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto...



Další z rubriky

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Hlíva dubová

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Krásnopórka kozí noha (Scutiger pes-caprae)

Krásnopórka kozí noha

Tato zajímavá houba má výrazný klobouk a obří póry.

Hřib přívěskatý (Boletus appendiculatus)

Hřib přívěskatý

Najít tuto houbu je vzácné. Ještě vzácnější je, pokud ji předtím neprokousali červi.

Audi A4 2,0 TDi/130 kW/ Quattro
Audi A4 2,0 TDi/130 kW/ Quattro

r.v. 2014, naj. 198 900 km, diesel
395 000 Kč (s DPH)



Najdete na iDNES.cz