Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rozsuďte nás. Vadí pokojovým rostlinám lógr z kávy, nebo nevadí?

aktualizováno 
„Pořídili jsme si s kolegy do kanceláře chytrý přístroj na přípravu espresa. Kuchyňka je od naší kanceláře daleko a někteří kolegové jsou natolik leniví, že odpadní (někdy i teplou) vodu z trubek kávovaru lijí i s lógrem k pokojovým květinám. Vadí jim to, nebo ne?“ zeptal se čtenář Marek.

Zda konkrétní rostlině může, nebo nemůže vadit lógr z kávy, závisí na celé řadě faktorů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na zdánlivě triviální dotaz, který se určitě nebude týkat jedné jediné kanceláře, není úplně jednoduchá odpověď. Na první dobrou si řeknete, že kávová sedlina je čistě přírodní produkt, takže třeba i dobře hnojí. Navíc se považuje za bioodpad a doporučuje se ji přidávat spolu s čajovými sáčky i do domácích vermikompostérů, tedy poslat ji ke zpracování žížalám (jak pracuje vermikompostér čtěte zde, návod na jeho výrobu za pár korun najdete zde).

Výsledkem je pak výživný kompost a žížalí čaj, kterým se květiny zalévají. Tak proč by jim měla vadit kávová sedlina? Jenže „špinavá voda“, která odtéká po vyčištění přístroje, zřejmě nebude srovnatelná s hnojivem z kompostu.

Káva rostliny neotráví, ale lógr na zalévání vhodný není

V poradně Botanické zahrady v Troji (kontakt najdete zde) nám odpověděli, že by zalévání vodou „špinavou“ od kávové sedliny nějak zásadně vadit nemělo, ale samozřejmě záleží na množství. Na každodenní zalévání to určitě není. „Lepší je to přidávat do kompostu a teprve pak ve formě kvalitního substrátu plného živin sypat k rostlinám,“ zněla jednoznačná rada.

Podobně na to nahlížel i Vladimír Víšek, manažer pro udržitelný rozvoj ve společnosti IKEA ČR: „My k rostlinám doporučujeme jako ideální hnojivo pocházející z kuchyně používat vychladlou nesolenou vodu z vařených vajec, která je plná živin a rostlinám prospěje. Kávový logr opravdu patří na kompost. Teprve pak zajistí rostlinám spoustu živin pro domácí pěstování.”

A dodal, že by si dal také pozor, zda se při čištění konkrétního kávovaru nepoužívá nějaký čisticí prostředek, který by mohl rostlinu poškodit.

Do třetice jsme se s tímto dotazem obrátili do praxe. „Někdo o kávové sedlině tvrdí, že je to samo o sobě výborné hnojivo, ale žádné hnojivo se k rostlinám nelije denně,“ řekla nám k tomu zkušená zahradnice Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov. „A pokud se k rostlině lije voda s lógrem dokonce teplá nebo horká, je to navíc i teplotní šok pro kořeny rostliny, které to může poškodit.“

Zaléváním vodou s lógrem také podle ní může poměrně rychle dojít k překyselení substrátu, případně k jeho plesnivění, což se v obou případech na prospívání rostlin projeví jednoznačně nepříznivě. Mohou začít usychat nebo jim třeba budou opadávat listy. Je to jen otázka času.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Šlechtitelé představili koně jako z animáka
Šlechtitelé představili koně jako z animáka. Odborníci se bouří

Americká farma Orrion se chlubí dlouhou tradicí v chovu a šlechtění koní. Ovšem arabský plnokrevník El Rey Magnum, kterého představili, vyvolal mezi odborníky...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.