Pohlreich připomene sedlinu i svítek jako alternativu k nudným nudlím

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! pracuje s vejci. Pohlreich ukáže zázračně jednoduché recepty, jejichž součástí je vejce. A když je uvaříte, zpestří rodinný jídelníček.

V dobách, kdy naše babičky neměly možnost v samoobsluze vybrat si, zda chtějí nudle široké, vlasové či písmenkové, dělaly si je doma. A běžně využívaly i jiné druhy zavářek nebo vložek.

Přitom sedlina a svítek nedají v podstatě žádnou práci a mohli byste si jimi zpestřit vývary.

Fotogalerie

Vaječná sedlina je v podstatě velmi jemně upečená směs vejce s mlékem – oživená něčím zeleným. Celá vejce ušlehejte s trochou mléka, osolte, opepřete, nasekejte trošku pažitky.

Celá finta spočívá, že potřebujete misky velké asi jako na kompot. Vyložte je potravinovou fólií a směs do nich nalijte.

Misky vložte na plech naplněný vodou a dejte do trouby na 120 °C. „Voda se ohřeje asi tak na 80 °C, což je ideální teplota pro šetrnou přípravu vajec,“ vysvětluje Pohlreich. Vařte asi 15–20 minut.

Pak vyklopte na stůl, díky fólii se sedlina na misky nepřilepí. Řez by měl být hladký bez bublin. Na talíři můžete doplnit trochou vařené zeleniny a zalijte vývarem. A polévka je hotová.

Jen mírně komplikovanější je příprava vaječného svítku. Čtyři vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků si udělejte sníh a do žloutků přidejte špetku soli, máslo, trochu muškátového oříšku a polohrubou mouku. Smíchejte a nakonec přidejte sníh. 

Směs vlijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, troubu rozpalte na 180 °C a nechte péct 10–15 minut.

Pak krájejte na kostky. Takto to dělá Pohlreich jako základní variantu, ale je pravda, že svítků se dělá více druhů. Můžete ho například péct v nízké vrstvě a pak se krájí jako široké nudle, toto těsto se někdy peče obyčejně jako palačinka.

Není ani výjimkou svítek kombinovaný. Například se šunkou, zeleninou, oblíbené jsou špenátové varianty. Základ je podobný a rozhodně to obyčejný vývar zpestří a přitom to ani nedá tolik práce.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Najdete na iDNES.cz