Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pohlreich připomene sedlinu i svítek jako alternativu k nudným nudlím

aktualizováno 
Další díl seriálu Teď vaří šéf! pracuje s vejci. Pohlreich ukáže zázračně jednoduché recepty, jejichž součástí je vejce. A když je uvaříte, zpestří rodinný jídelníček.

V dobách, kdy naše babičky neměly možnost v samoobsluze vybrat si, zda chtějí nudle široké, vlasové či písmenkové, dělaly si je doma. A běžně využívaly i jiné druhy zavářek nebo vložek.

Přitom sedlina a svítek nedají v podstatě žádnou práci a mohli byste si jimi zpestřit vývary.

Fotogalerie

Vaječná sedlina je v podstatě velmi jemně upečená směs vejce s mlékem – oživená něčím zeleným. Celá vejce ušlehejte s trochou mléka, osolte, opepřete, nasekejte trošku pažitky.

Celá finta spočívá, že potřebujete misky velké asi jako na kompot. Vyložte je potravinovou fólií a směs do nich nalijte.

Misky vložte na plech naplněný vodou a dejte do trouby na 120 °C. „Voda se ohřeje asi tak na 80 °C, což je ideální teplota pro šetrnou přípravu vajec,“ vysvětluje Pohlreich. Vařte asi 15–20 minut.

Pak vyklopte na stůl, díky fólii se sedlina na misky nepřilepí. Řez by měl být hladký bez bublin. Na talíři můžete doplnit trochou vařené zeleniny a zalijte vývarem. A polévka je hotová.

Jen mírně komplikovanější je příprava vaječného svítku. Čtyři vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků si udělejte sníh a do žloutků přidejte špetku soli, máslo, trochu muškátového oříšku a polohrubou mouku. Smíchejte a nakonec přidejte sníh. 

Směs vlijte do vymazaného a vysypaného pekáčku, troubu rozpalte na 180 °C a nechte péct 10–15 minut.

Pak krájejte na kostky. Takto to dělá Pohlreich jako základní variantu, ale je pravda, že svítků se dělá více druhů. Můžete ho například péct v nízké vrstvě a pak se krájí jako široké nudle, toto těsto se někdy peče obyčejně jako palačinka.

Není ani výjimkou svítek kombinovaný. Například se šunkou, zeleninou, oblíbené jsou špenátové varianty. Základ je podobný a rozhodně to obyčejný vývar zpestří a přitom to ani nedá tolik práce.

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Z Labe vylovili 70kilového sumce, který měřil 226 centimetrů

Monstrum z „velké řeky“

Milovníci Labe se v létě vypravili na dvoudenní rybářskou výpravu na tuto řeku. Zatímco první den se jim absolutně...



Další z rubriky

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...

VIDEO: Pro nás pokojovky, pro americké indiány třeba jedlé bylinky

Dichorisandra thyrsiflora (drobné byliny)

Tušíte, kde se v našich domácnostech vzaly pokojové květiny, které by při středoevropském klimatu venku nepřežily?...

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék...

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané,...

Recept na sladký vánoční salám
Recept na sladký vánoční salám

Letos zkuste vánoční cukroví trochu jinak



Najdete na iDNES.cz