Čisté filety z podkov
To je nejjednodušší způsob, už jen proto, že se drobnými podkovami daleko snáze manipuluje než celým kaprem, který je kluzký a začátečník si snadno může přivodit úraz.
Postup je jednoduchý: podkovu si postavte na kuchyňské prkénko a přepulte ji tak, abyste se zbavili páteře. Tím dostanete „zárodek“ filetů, ze kterých je pak už jenom třeba seříznout žeberní kosti.
Na tuto operaci si vezměte úzký ostrý nůž, „zaveďte“ ho pod žebra a seřízněte. Postup bude nejlépe vidět na obrázcích.
Pak už jenom stačí zhruba po půl centimetru napříč proříznout maso, tak aby se narušily malé kůstky ve hřbetní masité části. Tepelnou úpravou pak zbytky kostiček změknou, takže už se nebudete muset obávat návštěvy pohotovosti.
A hlavně: určitě budete mít ořezy, které nevyhazujte, ale zpracujte je do polévky. Takto vánoční rybí polévku připravuje foodbloger Martin Kuciel:
24. prosince 2016 |