Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Veganské Vánoce: místo kapra cizrna s mořskou řasou a majonéza bez vajec

aktualizováno 
Bramborový salát se sojanézou, místo kapra nori karbanátek s vločkami z mořských řas, zelňačka dochucená uzenou paprikou nebo uzeným tofu a bezvaječný „vaječný“ koňak. I jako vegan se na Vánoce můžete rozšoupnout, jakkoliv se to masožroutům nezdá.

Minulý víkend to předvedli na akci Veggie Vánoce v Mánesu, pořádané neziskovou organizací Vegan Fighter a Českou veganskou asociací.

Ochutnávat se tu mělo to nejlepší z české vegan gastronomie a k tomu se prodávaly „ke zvířatům a planetě ohleduplné“ dárky. Kameru iDNES.cz ovšem nejvíc zajímala veganská štědrovečerní tabule.

Ta se skládala ze štědrovečerní zelňačky, bramborového salátu a nori karbanátků z cizrny, které mají veganům nahradit tradičního vánočního kapra. Nechyběl ani obvyklý vánoční štrúdl, nějaké sendviče a dokonce ani originální veganský „vaječňák“.

V čem je veganský jídelníček zásadně jiný?

Vegani v kuchyni nepoužívají žádné živočišné produkty, takže ve veganských receptech nenajdete maso, mléko ani vejce, jejich strava je čistě rostlinná.

Fotogalerie veganského vánočního menu:

Nicméně chutě zůstávají, takže i mnozí, kteří přešli na veganskou kuchyni, zatouží pocítit na jazyku tradiční chuť něčeho, na co byli dříve zvyklí. „Já se snažím dochutit veganská jídla tak, aby chutnala v podstatě stejně jako běžná jídla. Vařil jsem zhruba deset let v normálních restauracích, takže někdo ani nepozná rozdíl,“ říká veganský šéfkuchař Anton Mesároš.

Uzené nebo klobásu v zelňačce prostě nahradí uzeným tofu nebo uzenou paprikou. Karbanátkům z cizrny zase dodají chuť ryby mořské řasy nori.

A jeho recept na veganský bramborový salát? Místo majonézy jednoduše připraví sojanézu ze sojového mléka. „Připravuje v podstatě stejně jako běžná majonéza - k sojovému mléku přidáte olej a šleháte, až se to krásně spojí a má to konzistenci majonézy,“ vysvětluje veganský šéfkuchař. Vařená pokrájená vajíčka vegani do salátu samozřejmě také nepřidávají.

Vegani pro sebe vymýšlejí stále něco nového

Na veganském festivalu se dalo ochutnat i „nemlíko“, jehož složení vychytávala vychytávala autorka receptu Amálie Koppová několik měsíců. „Určené je pro lidi, které mléko nemohou neb nechtějí pít a používat se dá všude, kde v kuchyni používáte mléko.“ I když je doslazené datlemi, není prý problém použít ho i do slaných omáček.

„Novinkou je nemlíko ochucené vanilkou a kávou s kampaní na hithitu. Tu jsme spustili proto, abychom mohli začít vyrábět i makové nemlíko, které je složitější na technologii, takže budeme rádi za příspěvek,“ říká Koppová.

A jaký si dá vegan o Vánocích „vaječňák“? Přece bezvaječný, což je vanilkový pudink uvařený v sojovém mléce, s tuzemským rumem a černou solí se sirnou příchutí, která připomíná vajíčka. „Chuť překvapila, protože až moc připomíná vajíčka a vegani jsou podezřívaví,“ usmívá se jeho autorka Nikola Hurychová, vegan food blogerka, která ochutnávajícím musela zdůrazňovat, že v něm vajíčka opravdu nejsou.

Autor:




Nejčtenější

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Další z rubriky

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Akumulační vložky jsou jako skládačka, objednávají se zvlášť.
Malý výkon a akumulaci. Taková krbová kamna potřebují nízkoenergetické domy

Klasická krbová kamna jsou perfektní pro nezateplené chaty a chalupy. Ale nové domy, které se stále častěji staví v nízkoenergetickém nebo pasivním standardu,...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.