VIDEO: Vánočka ze šesti pramenů rychle a jednoduše

Těsto na vánočku je snadné, to zvládnete podle jakéhokoliv receptu. Horši je pletení jednotlivých pramenů tak, aby se vám nezauzlovaly ruce. Na podrobný postup se podívejte ve videu.

„Máslová vánočka patří mezi nejoblíbenější vánoční pečivo,“ říká Pavel Meduna, vedoucí patnácti pekáren hypermarketů Globus. V pekárně nám ukázal, jak ji připravit a správně zaplést.

Zatímco doma necháváte těsto napřed vykynout a pak teprve zaplétáte, ve velkoprovozu není na individuální výrobu tolik času. 

Proto ji rovnou zapletou a pak už hotovou umístí do místa na kynutí, kde nabude kýženého objemu. Což není problém i v domácích podmínkách, v pekárně k tomu však mají lepší a řízené podmínky

Recept na vánočku se liší v každé rodině. Někde přidávají rozinky, jinde naopak ne, protože je nemají rádi. Nebo přidávají i mandle. Každopádně je podstatné, aby se nešetřilo máslem. 

„Do receptu patří zhruba čtvrtina objemu na množství mouky,“ radí Meduna. Také můžete rozinky namočit v alkoholu, třeba tuzemáku. Zajímavý postup na pletení a výrobu vánočku ukázala například foodblogera Anička Grosmanová v tomto článku.

Postup na těsto

Těsto zaděláme takzvaně na omládek do mísy: smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

Těsto na vánočku

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání
  • rozšlehané vejce na pomazání

Zdroj: Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Ze stran po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít. 

Přidáme všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých otáčkách bude potřebovat zhruba deset minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. 

Nakonec vmícháme rozinky a mandle. Těsto vyndáme a necháme třicet minut odpočinout na válu. 

Odpočinuté těsto rozdělíme na šest dílů (o váze cca 100 g) každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen asi 30 centimetrů dlouhý. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.

Pletení vánočky

Vypadá to na první pohled složitě, ale postup se pořád opakuje. Prameny rozdělíme na polovinu, tedy na tři a tři prameny. Překřížíme levou ruku přes pravou a chytneme oba vnější prameny (levou rukou držíme pravý pramen, pravou levý). 

Překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a potom pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. Takže:

1. Levou rukou zespodu uchopme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany .

2. Pravou rukou zespodu uchopíme levý vnější pramen a ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe a pramen v levé ruce položíme do vnitřní pravé strany. 

3. Levou rukou zespodu uchopíme pravý vnější pramen a překřížené ruce vrátíme do normální polohy, tedy vedle sebe. Pramen v pravé ruce položíme do vnitřní levé strany. 

4. Pokračujeme stejně jako v bodě 2 a postupy střídáme dokud nezapleteme všechny prameny.

Autor:
  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlato z dortíků vámi projde, uklidňuje v Rozstřelu vítěz soutěže Peče celá země

19. března 2024

Vysíláme „Nekoukat se nalevo napravo a jít si svou vlastní cestou je nejlepší,“ řekl na úvod Rozstřelu s...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...