Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

  2:00aktualizováno  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.

Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm. | foto: Hobby.cz

Finové si tradičně dávají na Štědrý den saunu, tak jim zřejmě k večeři správně vyhládne a ryb není na jejich stole nikdy dost. Jejich bramborový salát rosolli každopádně stojí za ochutnání, už pro nezvyklou kombinaci s červenou řepou a uzeným sleděm.

Jak na přípravu finského bramborového salátu

Potřebovat budete 3 až 4 nakládané řepy, 3 vařené mrkve, 5 středně velkých vařených brambor (ideálně salátové, tedy varný typ A, protože právě na bramborách záleží v bramborovém salátu nejvíc, více zde), 1 cibuli, 1 jablko, 2 až 3 filé ze sledě, 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu 2 vařená vejce.

Fotogalerie

Abyste si ulehčili práci s červenou řepou, která nepříjemně barví, můžete koupit - jako my - sklenici nakládané řepy již pokrájené na kostičky. Před přípravou ji jen nechte okapat na cedníku, šťávu nevylévejte, pár lžic si nechte do smetanové zálivky.

Zálivku připravíte ze 100 ml smetany (my jsme použili zakysanou), lžíce octa, lžičky cukru a zhruba dvou lžic šťávy z řepy, která ji obarví na růžovo. Promíchejte a s citem ochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.

Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě nechte okapat, pak také pokrájejte na kostičky. Přidejte i kostičky červené řepy a vše promíchejte. Zalijte připravenou zálivkou, opět promíchejte, případně dochuťte pepřem a solí.

Uvařená vajíčka oloupejte, rozkrojte a použijte na ozdobu salátu, podobně jako čerstvou petrželku. A můžete ochutnávat. My ho vyzkoušeli a stojí za hřích. Je to taková lehčí verze české klasiky s majonézou. A kousky sledě v něm neurazí ani náhodou.

Ale pokud si chcete osvěžit přípravu české klasiky, podívejte se na Pohlreichův tradiční vánoční rituál s bramborovým salátem (více zde):

Autor:



Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



První česká akumulátorová vřetenová sekačka, která nebude rušit sousedy

Jediný řemen, který je v sekačce použitý, je pohon vřetene, válec se pohání...

Společnost Swardman představuje první sekačku na světě poháněnou dvěma elektromotory. Model Electra je také nejtišší...

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...



Další z rubriky

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Stojí za to se dívat zkušené thajské kuchařce pod ruce. Na videu k článku máte...

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé...

Cibulky ve voskovém kabátku rozzáří stůl živými květy třeba na Vánoce

Kombinace odstínů mědi a čistě bílé barvy je velmi efektní. Když si navíc...

Možná jste na ně už narazili. Cibulky velkokvětých honosných hvězdníků potažené voskem připomínající barevné,...

Je to pizza, burger, anebo kebab? Ve Walesu mají nový gastronomický hit

Kombinace Giant Pizza Burgeru s hranolkami

Tři v jednom, tak by se dala charakterizovat nová vychytávka pouličního občerstvení, kde klasickou pizzu plní mletým...



Najdete na iDNES.cz