Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

  2:00aktualizováno  2:00
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.

Finský bramborový salát s červenou řepou a uzeným sleděm. | foto: Hobby.cz

Finové si tradičně dávají na Štědrý den saunu, tak jim zřejmě k večeři správně vyhládne a ryb není na jejich stole nikdy dost. Jejich bramborový salát rosolli každopádně stojí za ochutnání, už pro nezvyklou kombinaci s červenou řepou a uzeným sleděm.

Jak na přípravu finského bramborového salátu

Potřebovat budete 3 až 4 nakládané řepy, 3 vařené mrkve, 5 středně velkých vařených brambor (ideálně salátové, tedy varný typ A, protože právě na bramborách záleží v bramborovém salátu nejvíc, více zde), 1 cibuli, 1 jablko, 2 až 3 filé ze sledě, 3 nakládané okurky a na ozdobu salátu 2 vařená vejce.

Fotogalerie

Abyste si ulehčili práci s červenou řepou, která nepříjemně barví, můžete koupit - jako my - sklenici nakládané řepy již pokrájené na kostičky. Před přípravou ji jen nechte okapat na cedníku, šťávu nevylévejte, pár lžic si nechte do smetanové zálivky.

Zálivku připravíte ze 100 ml smetany (my jsme použili zakysanou), lžíce octa, lžičky cukru a zhruba dvou lžic šťávy z řepy, která ji obarví na růžovo. Promíchejte a s citem ochuťte solí a čerstvě drceným pepřem.

Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájejte na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě nechte okapat, pak také pokrájejte na kostičky. Přidejte i kostičky červené řepy a vše promíchejte. Zalijte připravenou zálivkou, opět promíchejte, případně dochuťte pepřem a solí.

Uvařená vajíčka oloupejte, rozkrojte a použijte na ozdobu salátu, podobně jako čerstvou petrželku. A můžete ochutnávat. My ho vyzkoušeli a stojí za hřích. Je to taková lehčí verze české klasiky s majonézou. A kousky sledě v něm neurazí ani náhodou.

Ale pokud si chcete osvěžit přípravu české klasiky, podívejte se na Pohlreichův tradiční vánoční rituál s bramborovým salátem (více zde):

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Recept na krémové jahodové tvaronočky, které vás pošlou do ráje

Tvarohové nočky s jahodami na másle neboli tvaronočky

Kdo by nemiloval ovocné tvarohové knedlíky, když spojují dvě úžasné suroviny: tvaroh a jahody jako sezonní ovoce. A...

Najdete na iDNES.cz