Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S hráškem, uzeninou nebo vídeňský. Jaký bramborový salát je nejlepší?

Vánoční bramborový salát je chloubou každého domácího kuchaře. Recepty se někdy dědí z generace na generaci a celé rodiny se navštěvují, aby si ho navzájem ochutnávaly a hodnotily. Jaký je pro vás ten nejlepší?
Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu...

Pokud máte šanci, použijte na míchání rukavice. Nevnesete tak do salátu bakterie, a tím prodloužíte trvanlivost salátu. | foto: Marek Burza

S bramborovým salátem je ta potíž, že neexistuje naprosto univerzální recept. Podívejme se na základní variantu, kterou prezentuje například Roman Vaněk ve svých Pokladech klasické české kuchyně. To je recept, který nikoho neurazí.

Co budete potřebovat na základní recept:

1 kg lojovitých brambor varného typu A, 1 (150 g) velkou mrkev, 75 g celeru, 75 g petržele, 1/2 střední cibule, 4 vejce uvařená natvrdo, 160 g nakládaných okurek, 6 lžic majonézy, 2 lžíce hořčice, sůl pepř.

A teď začíná to peklo a jádro veškerých sporů. Jsou lidé, kteří si bramborový salát nedokážou představit bez keřkovských rohlíčků, které se obecně doporučují jako nejvhodnější odrůda pro výrobu. 

Jen je potřeba zvážit, jestli stihnete v tom předvánočním shonu složitější operaci s nimi. Jsou většinou docela malé a oloupat brambory ve slupce bývá dost pracné.

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček. Také majonézu někteří míchají s jogurtem, aby salát trošku odlehčili.

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na běžnou mísu stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť.

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Co nesmí chybět ve vašem bramborovém salátu?

celkem hlasů: 5478

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 26. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

Okurka
Okurka 2097
Vejce
Vejce 1570
Hrášek
Hrášek 1228
Uzenina
Uzenina 583

Celkově z toho vyplývá, že bramborový salát není pro jednou uzavřená záležitost a experimentům se meze nekladou. O tom se ostatně mohou přesvědčit i účastníci každoročního mistrovství České republiky, které se koná v Mratíně, letos to bylo už po dvanácté.

Podívejte se na video, jak před pár lety uchopili přípravu studenti z učňovského střediska z Prahy-Písnice.

6. prosince 2009

Jde to i bez majonézy po vídeňsku

Slavná kuchařka Receptury teplých pokrmů od Runštuka, která byla po mnoho desetiletí považována za „bibli“ každého kuchaře, se s tím moc nemazala. V její receptuře se píšou jen základní údaje.

Brambory a okurky nakrájíme na tenké plátky, přidáme jemně nakrájenou cibuli, sůl, ocet, mletý pepř, olej, nálev z okurek a cukr, směs lehce promícháme a hotový salát necháme v chladu krátce proležet. 

Vídeňský salát však potřebuje ještě jednu důležitou ingredienci, a to vývar, který se přidá k ještě teplým bramborám. „Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Vše se krásně promísí a zhoustne. Část zálivky a chuti navíc do sebe brambory naváží,“ popisuje na svém webu foodbloger Martin Kuciel.

Na video přípravy vídeňského bramborového salátu se podívejte zde.

19. prosince 2019

Každopádně – co kuchař, to jiný názor a postup. Trošku jinak na to jde Zdeněk Pohlreich, jinak třeba Radek David.

Ten ještě připomíná základy hygieny, aby salát vydržel co nejdéle „zdravý“. Jde o to, že většina z nás mívá „velké oči“ a děláme ho víc, než se při štědrovečerní hostině spotřebuje. Takže je běžné, že se pak ještě několik dní během Vánoc chodí mlsat do ledničky.

Radí cibuli před vložením do směsi lehce zblanšírovat. Nejenže se tím salát zjemní, ale prodlouží se tím proces kysnutí.

A až budete ochutnávat, lžičku, kterou jste strčili do úst, už nikdy ji znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...