Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Brambory by se měly oloupat a zalít lákem ještě teplé, aby jej natáhly a už nepustily. Jakmile je oloupeme a zalijeme až druhý den vychlazené, výsledkem je "tající sněhulák" aneb brambory všechnu vodu zase další den pustí...

0 0
možnosti

no jasne! My nakrajime veskerou uvarenou zeleninu a brambory, smichame dohromady s kyselymi okurkami a jarnimi cibulkami, osolime a hned zalijeme lakem aby se to pres noc vsaklo a odlezelo.

0 0
možnosti

S tím ochutnáváním dle autora článku se mi to jaksi nezdá, babička,maminka i já když se salát udělá a vařečkou promíchá,musí se solit a ochutnávat a pochopitelně neochutnává se sám ,spíš celá rodina a žádné bacil nás nesložil,natož salát. Rada autora stojí za prd !!

1 3
možnosti
Foto

na ochutnávání si beru vždy čistou lžičku...

3 1
možnosti

Presne to mam dneska v planu :) Akorat teda majonezu jedine z repkoveho oleje. Se slunecnicovym ma takovou lehkou pachut.

1 0
možnosti

Mně připadá hrozné zeleninu do salátů vařit. Zásadně syrovou/mrazenou. Stačí mrkev a hrášek.

0 4
možnosti
Foto

mně zase připadá hrozné dávat do salátu zeleninu neuvařenou, ale každý ať si dělá jak chce...

1 0
možnosti
Foto

Lák od okurek...to bývalo za našeho dětství, kdy se na jarmarku prodávaly kysané okurky ze sudu. Naložené byly jenom ve slané vodě, s koprem, cibulí, česnekem a křenem, v okurkové sezóně bylo teplo a za dva- tři týdny vykvasily ty okurky samy.

Na jarmark jsem si na ty okurky vzal hrnek na ten lák.

Takové okurky, bez cukru a chemikálií dostanete už jenom v Polsku, u Berlína se vyrábí také, v Rusku to bude asi standartní druh nakládaných okurek. Ty východoněmecké se jmenují "Sauere Gurken Spreewald" a poznají se podle kalného láku, kalí ho kvasinky.

Vše, co se dělá ze syrových žloutků musí být spotřebováno do 24 hod., i dobře vychlazené. Jinak hrozí salmonely. Takže raději udělat toho salátu trochu méně a na další misku salátu udělat majonézu čerstvou.

Cibuli, nakrájenou do skleničky, zalejeme obyčejným octem, po čtvrthodince propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Také ztratí štiplavost.

4 0
možnosti

u nas doma se br. salat zacne delat 23/12 a dokoncuje dopoledne 24/12, kdy se do nej dava majoneza a dochucuje se. Protoze chceme, aby vydrzel do Stepana, tedy neco pres 50 hodin, radsi pouzivame majonezu komercne vyrabenou.

S majonezou nejsou hratky, zvlast tady u protinozcu v nasem teplem letnim vanocnim podnebi, dokonce ani s komercne vyrabenou ne. Nekdy mame na Stedry den chladno, dokonce jsem zazil jen +15C, ale take 35C.

V takovy den nesmi byt jidlo s majonezou mimo lednici vic jak hodinu a pro jistotu se po veceri vyhodi, co se nesnedlo.

Proto take nedavame na stul celou varku salatu najednou, ale jen jeho cast a druha se pak sni na Hod Bozi, nejpozdeji na Stepana, pokud byla celou dobu v lednici.

Nebo delame dve varky salatu, jednu pro snedeni na Stedry den a Hod Bozi a cerstvy salat na Stepana. Coz budu delat prave letos, kdyz zas cekame hyc pres 30C.

Cibuli do salatu nedavame ani blansirovanou, protoze doma v Praze jsme ji nikdy do vanocniho br. salatu nedavali. Tady davam trochu nasekanych jarnich cibulek, ktere maji mnohem jemnejsi chut. Okurky davam ceske zn. Nova, protoze Znojmie se tu uz nesezenou. Kopr davam cerstvy.

2 0
možnosti

Kdyby jste to tak dělali v restauraci, tak vám hygiena napaří pěknej flastr!

0 0
možnosti

Vojtěchu, Vojtěchu... "kdybyste" JE správně česky! ;-)

13 0
možnosti

Bramborový salát na vánoční stůl začínáme připravovat koncem podzimu.

Ale předcházejícího roku.

A to zrytím záhonu pro jarní výsadbu salátových brambor a další zeleniny.

Ale pokud jde o vlastní přípravu - je to skoro jedno kdy se u nás začne. Nejlépe v noci před Štědrým večerem. To je ještě šance, že něco k večeři v míse zbyde.

23 0
možnosti
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Co ještě nevíte o kočkách? Jak můžou zezelenat nebo zdědit miliony

9. května 2024

Kočky mnohdy rozdělují společnost na dva tábory. Jedni je nemohou vystát, druzí si život bez nich...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!