Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční hvězdě na slavnostní stůl spíchněte živý zelený kabát

aktualizováno 
Červená v kombinaci se sytou zelenou, to je vánoční klasika. Pokud toužíte po kombinaci zelené s bílou či růžovou, i tak můžete sáhnout po vánoční hvězdě patřičného odstínu a opatřit jí voňavý kabát podle našeho postupu.

Vánoční hvězda ve slušivém kabátě z cesmínových listů a větviček jehličnanu. | foto: Stars for Europe

Zelený obal na vánoční hvězdu v květináči by měl sváteční období bez problémů vydržet voňavý a stále stejně krásný. Potřebujte k tomu jen aranžovací hmotu, listy cesmíny, větvičky libovolného jehličnanu a špendlíky, jak obyčejné stříbrné, tak ozdobné s výraznou červenou (růžovou, bílou, stříbrnou či zlatou) hlavičkou.

Do aranžovací hmoty vyřízněte otvor na vložení květináče, podle potřeby spojte...

Do aranžovací hmoty vyřízněte otvor na vložení květináče a vyzkoušejte, že bude dobře sedět. Podle potřeby spojte dva kusy hmoty silnými špejlemi.

Listy z cesmíny postupně pokryjte boky kostky z aranžovací hmoty. Některé...

Listy z cesmíny pokryjte boky kostky z aranžovací hmoty. Každý připíchněte špendlíkem, sem tam použijte špendlík s velkou červenou hlavičkou.

Do horní části po obvodu aranžovací hmoty zapíchejte větvičky z libovolného...

Do vrchní části aranžovací hmoty po celém obvodu zapíchejte větvičky z jehličnanu tak, abyste doprostřed mohli usadit květináč s hvězdou.

Je to dekorace jednoduchá, přitom má vtip. Dodržíte tradice a ještě budete mít na vánočním stole něco nového a neokoukaného. 

Nepřehlédnutelnou dekoraci vánočního stolu tak sice budete mít hotovou, to ale neznamená, že ji můžete nechat svému osudu. Vánoční hvězda totiž miluje hýčkání (více v článku ZDE), takže se neobejde bez správné péče.

A protože pochází z teplého Mexika plného sluníčka, miluje vánoční hvězda stálou teplota, ideálně kolem 20 °C i víc. Květináč s ní nedávejte na chladný parapet, kde by na ni mohlo táhnout třeba během větrání.

Jinak je ale stanoviště u okna ideální, protože hodně rozptýleného světla hvězdě vyhovuje.

Na její citlivost vůči chladu myslete i při nákupu a nechte si ji pořádně zabalit, aby vám cestou domů nenastydla. 

Doma ji zásadně zalévejte odstátou vlažnou vodou, ale s citem: substrát by neměl být trvale mokrý, ani vyschlý. Případně můžete kolem ní vlhčit vzduch (zvláště pokud hodně topíte) třeba rozprašovačem na květiny. Koneckonců, ocení to i cesmínové listy a jehličnaté větvičky v živé zelené dekoraci.

Autoři:



Nejčtenější

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...



Domácí jahodový džem jako od babičky: jen ovoce, trochu cukru a citron

Pokud vás příprava domácích džemů baví, investujte do speciálního nerezového...

Jak to ty naše babičky dělaly? Vždyť neměly možnost jednoduše koupit želírující přípravky a přesto byl jejich jahodový...

VIDEO: Gorilí samec Richard dělal z nervozity psí kusy, Kamba mu chybí

Richard ve venkovním výběhu poté, co byla Kamba oddělena od ostatních a...

Kamba je téměř dva týdny oddělená od skupiny, a přestože je po operačním zákroku s ostatními v kontaktu alespoň přes...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Další z rubriky

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Najdete na iDNES.cz