Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční hvězdě na slavnostní stůl spíchněte živý zelený kabát

aktualizováno 
Červená v kombinaci se sytou zelenou, to je vánoční klasika. Pokud toužíte po kombinaci zelené s bílou či růžovou, i tak můžete sáhnout po vánoční hvězdě patřičného odstínu a opatřit jí voňavý kabát podle našeho postupu.

Vánoční hvězda ve slušivém kabátě z cesmínových listů a větviček jehličnanu. | foto: Stars for Europe

Zelený obal na vánoční hvězdu v květináči by měl sváteční období bez problémů vydržet voňavý a stále stejně krásný. Potřebujte k tomu jen aranžovací hmotu, listy cesmíny, větvičky libovolného jehličnanu a špendlíky, jak obyčejné stříbrné, tak ozdobné s výraznou červenou (růžovou, bílou, stříbrnou či zlatou) hlavičkou.

Do aranžovací hmoty vyřízněte otvor na vložení květináče, podle potřeby spojte...

Do aranžovací hmoty vyřízněte otvor na vložení květináče a vyzkoušejte, že bude dobře sedět. Podle potřeby spojte dva kusy hmoty silnými špejlemi.

Listy z cesmíny postupně pokryjte boky kostky z aranžovací hmoty. Některé...

Listy z cesmíny pokryjte boky kostky z aranžovací hmoty. Každý připíchněte špendlíkem, sem tam použijte špendlík s velkou červenou hlavičkou.

Do horní části po obvodu aranžovací hmoty zapíchejte větvičky z libovolného...

Do vrchní části aranžovací hmoty po celém obvodu zapíchejte větvičky z jehličnanu tak, abyste doprostřed mohli usadit květináč s hvězdou.

Je to dekorace jednoduchá, přitom má vtip. Dodržíte tradice a ještě budete mít na vánočním stole něco nového a neokoukaného. 

Nepřehlédnutelnou dekoraci vánočního stolu tak sice budete mít hotovou, to ale neznamená, že ji můžete nechat svému osudu. Vánoční hvězda totiž miluje hýčkání (více v článku ZDE), takže se neobejde bez správné péče.

A protože pochází z teplého Mexika plného sluníčka, miluje vánoční hvězda stálou teplota, ideálně kolem 20 °C i víc. Květináč s ní nedávejte na chladný parapet, kde by na ni mohlo táhnout třeba během větrání.

Jinak je ale stanoviště u okna ideální, protože hodně rozptýleného světla hvězdě vyhovuje.

Na její citlivost vůči chladu myslete i při nákupu a nechte si ji pořádně zabalit, aby vám cestou domů nenastydla. 

Doma ji zásadně zalévejte odstátou vlažnou vodou, ale s citem: substrát by neměl být trvale mokrý, ani vyschlý. Případně můžete kolem ní vlhčit vzduch (zvláště pokud hodně topíte) třeba rozprašovačem na květiny. Koneckonců, ocení to i cesmínové listy a jehličnaté větvičky v živé zelené dekoraci.

Autoři:




Nejčtenější

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Zdeněk Pohlreich nastiňuje, jak by to v restauraci u fotbalového hřiště mohlo...
Zdeněk Pohlreich radil v kuchyni FC Dymokury. Pepík Hnátek by se divil

Co se stane, když na vesnici za Prahou zavřou poslední hospodu? Najde se dobrodruh, profesionální kuchař s rodinou, který se rozhodne vybudovat svou kuchyni v...  celý článek

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.