Vánoční hvězda miluje hýčkání

aktualizováno 
Živá vánoční hvězda – jakou si vybrat a jak se o ni starat, aby byla dlouho krásná, nebo dokonce vykvetla i příštím rokem?

S hvězdou si můžete vyhrát, kombinovat ji s dalšími rostlinami, vytvářet krásná zátiší… | foto: Hobby.cz

Ačkoli pochází z dalekého Mexika, patří vánoční hvězda, Euphorbia pulcherrima, neodlučně i k našim Vánocům.sph Kombinace jasně červené a tmavozelené barvy slavnostně září, však také pulcherima znamená překrásná. Květ je ale maličký a nenápadný, barevnou nádheru mají na starosti listeny pod ním. I když vás při vybírání budou přecházet oči právě z nich, zkuste si všimnout i kvítku. Pokud je sotva rozkvetlý, nebo ještě čeká v poupatech, bude vám hvězda zdobit pokoj dlouho. Pokud již odkvétá, ani barevné listeny nebudou atraktivní dlouhé týdny.

Červené, či pastelové?

Nejčastěji jsou listeny jasně červené – to je vánoční klasika. Ale vyšlechtěny jsou i jiné tváře této rostliny, můžete si vybrat hvězdu s listeny růžovými, broskvovými, krémovými, či sněhově bílými. Pokud se nemůžete rozhodnout, existují i variety vícebarevné.

Listeny mohou být navíc i rozmanitě tvarované, vroubkované, zvlněné. Využijte různorodé krásy při tvoření útulné vánoční krásy a pohody, krásná jsou i seskupení více různobarevných rostlin. Také velikosti se liší. Na stůl je ideální miniaturní, zakrslá forma, jako solitér v pokoji zaujme vánoční hvězda na kmínku.

c460

Hvězdné nároky

Protože pochází z teplých krajin, svědčí vánoční hvězdě stálá teplota, která by měla dosahovat nejméně 20 °C. Květináč nedávejte na chladný parapet, kam skrze netěsnící okno natahuje zima ledové prsty. Pokud však okno těsní dobře a pod parapetem hřeje topení, je naopak místem ideálním - vánoční hvězda potřebuje mnoho světla. Raději má však rozptýlené, nežli přímé sluneční paprsky. Na citlivost vůči chladu myslete i při přenosu z květinářství a hvězdu důkladně zachumlejte do balicího papíru.sph

A jak nejlépe zalévat? Zásadně odstátou, vlažnou vodou. Pokud máte po ruce dešťovou, je pro všechny rostliny bezesporu nejlepší. V zalévání platí zlatá střední cesta – substrát by neměl být trvale mokrý, ani vyschlý. Zalévejte pravidelně a pokuste se rovněž zvlhčit vzduch v okolí rostliny, nebo ji každodenně roste rozprašovačem na květiny. Pro posílení do zálivky občas (podle návodu) přidejte hnojivo na kvetoucí pokojové rostliny.

Hvězda na věky

Vánoční hvězda není nutně pouze na jedno použití – musíte však vědět, jak na to, aby vám dělala radost i v létech příštích. Po odkvětu rostlině dopřejte přibližně měsíční odpočinek - přemístěte ji na mírně chladnější místo, snižte zálivku i vzdušnou vlhkost. V předjaří ji seřízněte (u středně velké klidně i o 10 cm). Prýštící mléko zastavíte ponořením řezné rány do teplé vody.

Na jaře hvězdu přesaďte, přes léto jí dopřejte dostatek vody i výživy.

Pozor

Jako i u řady dalších pryšcovitých rostlin je mléko, prýštící z poraněné rostliny, jedovaté a může i popálit pokožku.

Od konce května až do babího léta může být venku, čerstvý vzduch jí prospívá. Barevné listeny však v další zimě vytvoří, pouze když jí k tomu dopomůžete malým trikem. Od poloviny října rostlinu zatemňujte nejméně na 12 hodin denně (například opatrně tmavým papírovým pytlem), a to zcela pravidelně. Pro tvorbu květů, a tedy i barevných listenů, potřebuje hvězda stimulaci krátkými dny a dlouhými nocemi, jaké u nás na podzim ještě nenastávají.

gal

Autoři:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Najdete na iDNES.cz