Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Naložte si zbytky kapra do marinády, poslouží jako vyprošťovák

aktualizováno 
Nesnězené porce usmaženého kapra mohou posloužit jako základ pro pečenáče. Přijdou vhod jako chutný předkrm nebo třeba po silvestrovské oslavě.

Kapr je výborný, někomu chutná i po studenu druhý den v lednici. Avšak božský je ve formě pečenáčů. Tedy naložený ve sladkokyselém nálevu. Když si pečenáče vyrábíte během roku, musíte absolvovat „povinné“ kolečko porcování, obalování a smažení ryby, což mnohé od přípravy odradí. Tady se však hotový polotovar  sám nabízí. Vždyť rybu jste stejně na vánoční stůl připravovali.

„To je přesně účel, aby si lidi uvědomili, že jídlo lze využít s vtipem a nevyhazovat je,“ říká Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo, která bojuje za rozumnější hospodaření s potravinami. „Navíc pečenáče jsou vynikající a připravíte je úplně stejně, jako byste je připravovali přímo jako specialitu, jen máte díky štědrovečerní večeři ušetřený jeden krok,“ dodává..

Kuchař Petr Pešek předvádí, jak je snadné připravit nálev, do kterého „utopíte“ rybu. Podle něj je pečenáč nejlepší za týden až deset dní, ale málokdy vydrží, většina lidí chodí uzobávat do lednice průběžně.

Nálev připravte svařením jednoho dílu vinného octa, tří dílů vody a půl dílu cukru. Pak už je to na vás podle toho, jak to máte rádi. Přidejte trošku soli, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko a na ovonění pár hřebíčků.

Nechejte směs přejít varem a přidejte na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenko krájenou mrkev. Cibule ztratí ostrost, jen nálev provoní.

Nechejte nálev zchladnout a do nádoby prokládejte porce kapra zeleninou z nálevu a zalévejte tekutinou.

„Drobné kůstky se v nálevu rozpustí a trojobal zajistí, že porce budou držet pohromadě,“ slibuje Petr Pešek. Naložený kapr je vynikající předkrm a poslouží i na odstranění následků poněkud bouřlivější silvestrovské oslavy.

Na přesný postup se podívejte na video.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...



KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Na webu najdete 10 tisíc míst, kde si můžete natrhat úrodu zdarma

Iniciativa Na ovoce pořádá řadu akcí se sběrem jablek a moštováním, ale i...

Speciální web ukazuje místa, kde je možné trhat ovoce, aniž by vás jeho majitel hnal. Interaktivní mapa zobrazí přes 10...

Další z rubriky

Zdeněk Pohlreich: Končím, patřím do starého železa, už většinou ani nevařím

Zdeněk Pohlreich (v bistru Next Door by Imperial)

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Najdete na iDNES.cz