Tento způsob úpravy kapra nabízí šéfkuchař Jaroslav Sapík v rámci svého "tour" po českých zemích, kde ukazuje v pořadu Česko na talíři krajové speciality. Jako propagátor české kuchyně se snaží ukazovat zapadlé perly, zapomenuté domácí recepty.
Kapr po židovsku vypadá na první pohled složitě, ale vychází ze surovin, které jsou plodem přírody a dříve se našly v každé domácnosti. Jeho základem je omáčka ze sušených plodů: brusinek, rozinek, švestek a z povidel. A nesmí chybět rum, ten také patří k české tradici.
Budete potřebovat
Omáčka: po 50 g rozinek, brusinek a švestek, 150 ml rumu, 1/2 lžičky skořice a perníkového koření, citronová kůra, 2–3 hřebíčky, cukr na dochucení a 300 ml vína. Lžíce sádla, lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce povidel, 100 g mandlí, sůl pepř
Kapr: filety z kapra, 50 g másla na smažení
Krok za krokem
Nejdříve si naložte suché plody. Brusinky, rozinky a švestky zalijte rumem, dochuťte citronovou kůrou, skořicí, hřebíčkem. "Abych směs ještě dovoněl, přidávám i trochu perníkového koření," radí Sapík. Pak vmíchá ještě trošku cukru a do směsi přilije část vína. "I když jde o sladké jídlo, nezapomeňte ani na sůl," říká Sapík.
Pak se sušené plody přivedou k varu a odstaví. Směs se bude "marinovat" zhruba deset minut.
To je doba, než se připraví omáčka z povidel. Vezměte lžíci sádla a rozpusťte v hrnci. Přidáte lžíci cukru a necháte zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíte tři až čtyři lžíce povidel. "Nezapomeňte míchat, cukr nesmí zhnědnout, povidla se snadno připalují," připomíná. Aby se směs "povolila", ředí je Sapík bílým vínem a míchá. Na závěr opět přidává rum.
Nakonec se do rozmíchaných povidel přidají marinované plody, můžete vmíchat trochu celých loupaných mandlí. Kompletní omáčka může odpočívat na sporáku, dokud nebude opečený kapr.
Ideální je použít vykostěné filety. "Vytáhněte je z lednice tak, aby měly, než je vložíte na pánev, pokojovou teplotu, lépe se pak s rybou pracuje," tvrdí šéfkuchař. Osolíte, opepříte a dáte na rozpuštěné máslo. Z každé strany budete opékat dvě až tři minuty. Ke konci opět můžete lehce přelít rumem, který rybu ovoní a spojí chutě s omáčkou. Překrojte švestky a položte na plátky. "I když je to jenom ozdoba, měla by být teplá, nemůžete je jen tak položit na maso až na talíři," tvrdí Sapík.
Na talíř servírujte nejdříve bramborové pyré, které po obvodu ozdobíte omáčkou. Na brambory položte kapří filet a nakonec ho také přelijte trochou omáčky. Na ozdobu můžete posypat sekanými mandlemi.
Další díl pořadu Česko na talíři a spoustu dalších zajímavých receptů uvidíte v neděli v šest večer na TV Prima.