Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční kapr jinak: po židovsku nasladko, utopený v rumu

aktualizováno 
Koho už nudí klasický štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem, mohl by vyzkoušet starobylou variantu po židovsku. Jako příloha se podává bramborové pyré.

Tento způsob úpravy kapra nabízí šéfkuchař Jaroslav Sapík v rámci svého "tour" po českých zemích, kde ukazuje v pořadu Česko na talíři krajové speciality. Jako propagátor české kuchyně se snaží ukazovat zapadlé perly, zapomenuté domácí recepty.

Kapr po židovsku vypadá na první pohled složitě, ale vychází ze surovin, které jsou plodem přírody a dříve se našly v každé domácnosti. Jeho základem je omáčka ze sušených plodů: brusinek, rozinek, švestek a z povidel. A nesmí chybět rum, ten také patří k české tradici.

Budete potřebovat

Omáčka: po 50 g rozinek, brusinek a švestek, 150 ml rumu, 1/2 lžičky skořice a perníkového koření, citronová kůra, 2–3 hřebíčky, cukr na dochucení a 300 ml vína. Lžíce sádla, lžíce krupicového cukru, 3–4 lžíce povidel, 100 g mandlí, sůl pepř

Kapr: filety z kapra, 50 g másla na smažení

Krok za krokem

Nejdříve si naložte suché plody. Brusinky, rozinky a švestky zalijte rumem, dochuťte citronovou kůrou, skořicí, hřebíčkem. "Abych směs ještě dovoněl, přidávám i trochu perníkového koření," radí Sapík. Pak vmíchá ještě trošku cukru a do směsi přilije část vína. "I když jde o sladké jídlo, nezapomeňte ani na sůl," říká Sapík.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nejdříve naložte sušené brusinky, rozinky a švestky.

Nezapomeňte zalít rumem.

Nezapomeňte zalít rumem.

Pak se sušené plody přivedou k varu a odstaví. Směs se bude "marinovat" zhruba deset minut.

To je doba, než se připraví omáčka z povidel. Vezměte lžíci sádla a rozpusťte v hrnci. Přidáte lžíci cukru a necháte zkaramelizovat. Pak do hrnce vložíte tři až čtyři lžíce povidel. "Nezapomeňte míchat, cukr nesmí zhnědnout, povidla se snadno připalují," připomíná. Aby se směs "povolila", ředí je Sapík bílým vínem a míchá. Na závěr opět přidává rum.

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechejte...

Rozpusťte sádlo, případně použijte olej. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Přidejte povidla a s vínem rozmíchejte, povařte.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Naložené suché plody vlijeme do povidel.

Nakonec se do rozmíchaných povidel přidají marinované plody, můžete vmíchat trochu celých loupaných mandlí. Kompletní omáčka může odpočívat na sporáku, dokud nebude opečený kapr.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rozpustíme máslo a osoleného a opepřeného kapra opečeme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Rumem kapra ještě zavoníme.

Ideální je použít vykostěné filety. "Vytáhněte je z lednice tak, aby měly, než je vložíte na pánev, pokojovou teplotu, lépe se pak s rybou pracuje," tvrdí šéfkuchař. Osolíte, opepříte a dáte na rozpuštěné máslo. Z každé strany budete opékat dvě až tři minuty. Ke konci opět můžete lehce přelít rumem, který rybu ovoní a spojí chutě s omáčkou. Překrojte švestky a položte na plátky. "I když je to jenom ozdoba, měla by být teplá, nemůžete je jen tak položit na maso až na talíři," tvrdí Sapík.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Překrojíme švestky a položíme na filety, aby se prohřály.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujeme pyré s omáčkou, nahoru položíme rybu.

Na talíř servírujte nejdříve bramborové pyré, které po obvodu ozdobíte omáčkou. Na brambory položte kapří filet a nakonec ho také přelijte trochou omáčky. Na ozdobu můžete posypat sekanými mandlemi.

Další díl pořadu Česko na talíři a spoustu dalších zajímavých receptů uvidíte v neděli v šest večer na TV Prima.

Autor:




Nejčtenější

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Další z rubriky

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.