Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční menu pro celiaky. V čem obalit řízek a jak zahustit polévku

Nad skladbou štědrovečerní večeře musí víc přemýšlet sto tisíc Čechů, kteří drží bezlepkovou dietu. Při ní se lidé musejí vyhýbat nejen potravinám, které jsou vyrobeny z obilí, ale také těm, do kterých je lepek přidán skrytě.

V dřevěné nádobě quinoa, na lžících zleva Quinoová mouka, žitná mouka s nízkým obsahem lepku, kukuřičná mouka a rýžová mouka. Je jen na vás, jakou si vyberete. | foto: Profimedia.cz

Stopy lepku ovšem nenajdete jen ve vyloženě moučných jídlech, objevit se mohou téměř ve všech potravinách, například i v kečupech či salámech. I müsli a jogurty obsahují tento proteinový řetězec. Celiaci přitom mluví o tom, že alergie na lepek je nebezpečnější než malárie či HIV a zabije víc lidí než obě tyto nebezpečné choroby dohromady. (O novém povinném značení alergenů zde.)

Ve vlastní kuchyni najdete řešení bez problémů

„Klasickou rybí polévku mohou celiaci zahustit kukuřičnou jíškou nebo rozmixovanou rýží. Populární jsou také různé variace krémových polévek nebo jednodušší vývary,“ radí Tomáš Vobořil z restaurace Podolka. Ani zahuštění zeleninou z vývaru nedopadá špatně, ani chuťově.

Mouku a strouhanku na obalovaný řízek je zase podle Vobořila možné nahradit trojobalem kukuřičným, případně místo kukuřičné strouhanky použít quinoové vločky. Ty jsou v kombinaci s čerstvými bylinkami, sýrem parmezánového typu a nastrouhanou citronovou kůrou barevnou a chutnou kombinací pro všechny, kteří rádi zkoušejí nové recepty. Nejenže je maso ovoněné bylinkami, sýr na něm navíc vytvoří krustu, a tak je potom daleko šťavnatější,“ doporučuje Tomáš Vobořil.

Alergik Jan Urbánek si zase sám pro sebe objevil pohankovou mouku. Je sice dražší - stojí okolo stokoruny za kilogram - ale dají se z ní péct i klasické buchty nebo bábovka. Než začal trpět celiakií, ujížděl na italské kuchyni. Aby nemusel zapomenout na italské recepty, začal experimentovat se směsí pohankové a rýžové mouky a například ravioly z ní připravuje jinak klasickým způsobem.

Další tipy na bezlepkové mouky

Kokosová mouka
Ta je považována za absolutní zázrak bezlepkových receptů, i když to není v podstatě nic jiného, než surový umletý kokos. Jako kokos ale vlastně moc nechutná, vůní a chutí připomíná spíš vanilku či piškoty. Navíc neobsahuje téměř žádné sacharidy, zato hodně vlákniny a díky tomu dokáže nasát i hodně tekutin.

Když se podíváme na složení kokosové mouky blíže, obsahuje 6 g vlákniny ve dvou lžících a jen 1,5 g tuku na dvě polévkové lžíce; a v tomto množství vám dodá i 3,5 g bílkovin. Taková výživná hodnota vylepší každý recept. Prakticky navíc musíte dát kokosové mouky méně než běžné mouky u stejného receptu: obecně platí, že čtvrt šálku kokosové mouky odpovídá jednomu hrnku hladké mouky. Není divu, že pečení s kokosovou moukou je i zdravější a pečivo lehčí a nadýchanější.

Mandlová mouka
Ta se vyrábí z mletých mandlí a je jednou z nejoblíbenějších surovin všech bezlepkových pekařů. Je pochopitelně bohatá na tuky, což pečivu propůjčuje lahodnou oříškovou chuť, což je mezi bezlepkovými moukami jedinečné.
Navíc ji můžete použít ve většině bezlepkových receptů, cenově je dostupná. Dobře se také v mnoha receptech kombinuje s výše uvedenou kokosovou moukou. Mandlová mouka totiž vytvoří hutnější těsto, kokosová ho odlehčí.

Quinoová mouka
Quinoa je obilnina pocházející z Jižní Ameriky a mouka z ní namletá chutná ještě více po ořeších nebo vanilce. Osvědčila se jako skvělá náhrada ovesné mouky, používá se i do kukuřičného chleba, palačinek či perníků. Tekutiny pohltí zhruba stejně jako celozrnná mouka, ale neobsahuje lepek, proto ji při pečení můžete použít ve stejném poměru, jak jste zvyklí.

Podobně lze při vaření používat i quinoové vločky, jako náhrada vloček ovesných, chovají se v podstatě stejně. Případně je můžete rozemlít na kuchyňském robotu na mouku. Koneckonců jakékoliv bezlepkové vločky (quinoové, pohankové, kukuřičné apod.) by měly být v každé spíži. 

Naštěstí se už dají v prodejnách zdravé výživy celkem bez problémů koupit. Nejlepší jsou ty celozrnné, které jsou vhodnou surovinou do palačinek, koblih, vaflí, sušenek i ovesné kaše. Jsou jemné, přitom zasytí na dlouhou dobu. Použít si dají i namísto jakékoliv mouky, úspěchy v pečení jsou zaručeny.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025