Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale zároveň ještě udrží tvar a dají se vykrajovat. Poleva se připravuje z perníkového rumu, který je nabitý kořením a vanilkou a vůni perníkového těsta krásně zesiluje.

Recept pochází z dílny Martiny Kuciela, alias Cuketky, který nám povolil ho zveřejnit. Je východiskem pro všechny, kdo nestačili upéct klasické perníčky tak, aby se před Vánoci stačily uležet a změknout.

Budete potřebovat

  • 230 g hladké mouky
  • 140 g medu
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva

Na polevu a perníkový rum:

  • 75 g moučkového cukru
  • tuzemák
  • hřebíček, badyán, skořice, anýz
  • vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)

Přesný poměr na koření do rumu není moc důležitý a bude vám stačit jen pár kousků koření. A samozřejmě platí, že místo klasického tuzemáku můžete kdykoliv sáhnout po něčem lepším. 

Postup

1. Med a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.

2. Do misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao, prdopeč a promíchejte. Přidejte vejce a zapracujte do mouky. Zalijte rozpuštěným máslem s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude se vám zdát děsně řídké, tak se nelekněte. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.

3. Do rendlíku nalijte trochu rumu (stačí deci, pokud s ním nebudete mít další plány), přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.

4. Těsto v lednici mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).

Vánoční kalendář den po dni, abyste byli bez stresu

5. S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (pro větší perníčky klidně i 10 minut).

6. Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte perníkový rum po troškách. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout. Namočte je (z lícové strany) do polevy, nechte ztuhnout a poté uschovejte do krabičky. Pokud totiž necháte perníčky volně, postupně zcela vyschnou a ztvrdnou.

Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze

Pět tipů pro lepší perníčky

1. Extra vláčné perníčky: Perníčky před uskladněním namočte na rubové straně do rumu. Nechte vsáknout a zavřete do vzduchotěsné krabičky. Tuhle fintu použijte i v momentě, kdy to přeženete s teplotou nebo délkou pečení.

2. Mandlové perníčky: Do těsta přidejte 50 g mletých mandlí. Perníčky pak sice nebudou tak pěkně hladké, zato jim mandle dodají vůni a vláčnost navíc.

3. Zázvorové perníčky: K perníkovému koření přidejte lžičku mletého zázvoru navíc. Tyhle perníčky pak budou pikantnější. Podobně funguje i přídavek pomerančové nebo citrónové kůry.

4. Slepované perníčky: Plát těsta vyválejte o fous tenčí. Hotové perníčky pak potáhněte polevou a slepujte marmeládou.

5. Poleva s jinovatkou: pokud perníčky namočíte do polevy ještě horké hned po upečení, tak cukrová poleva částečně krystalizuje a na okrajích vytvoří efekt jinovatky (viz titulní foto). Pěknou jednolitou a lesklou polevu získáte naopak namáčením perníčků už zcela vychladlých.

Původní recept byl publikován ve vánoční příloze webu Cuketka.cz.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX
Zdravé zoubky? Otestujte dětskou zubní pastu Kinder KAREX

Hledáme 30 testerek, které se svými dětmi vyzkouší inovativní zubní pastu Kinder KAREX. Tato moderní pasta neobsahuje fluorid, ale využívá sílu...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025