Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept

aktualizováno 
Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.

Vánoční rybí polévka z kapra | foto: Martin Kuciel

Základem vánoční rybí polévky je cibulovo-zeleninová jíška. To znamená, že na másle osmahnete nadrobno nakrájenou směs kořenové zeleniny a cibule. Někdo ovšem zeleninu nekrájí, ale strouhá na hrubém struhadle. V této variantě pozor: strouhaná zelenina je velmi citlivá na přepalování, takže je lepší ji smažit na menším plameni.

Příprava na Vánoce den po dni

Odlišnosti se najdou i při přípravě rybího vývaru. Klasické recepty počítají s tím, že se zvlášť uvaří rybí hlava a vnitřnosti v osolené vodě. Někteří kuchaři ho připravují jako rybí várku – k hlavě a případně odřezkům z ryby přidávají i zeleninu a divoké koření.

Kdo se pokouší kapra vyfiletovat, patrně se mu to nepovede tak dobře jako profesionálovi. To znamená, že když uvaří zbylý skelet ryby, zbude do něj dost masa na celý kastrol polévky. A pak se obejde i bez kapří hlavy. Tradice navíc velí vyndat rybě oči a žábry, aby nebyl vývar hořký, navíc tato operace není každému příjemná. I když například Matěj Kovář ze Sádek Lahovice tvrdí, že je to jen pověra a jeho rodiče i prarodiče to nedělali a nikdy se tím polévka nepokazila (celý rozhovor s rybářem Matějem Kovářem čtěte zde).

U ryb navíc neplatí pravidlo: čím déle se vaří, tím lépe. To možná platí u hovězího masa, ale rybímu vývaru stačí půl hodina, vnitřnostem dokonce čtvrt.

Rybí vývar je ideální připravit dřív, aby stačil trochu zchladnout tak, abyste zalévali jíšku ze zeleninového základu chladným vývarem. Při vaření platí základní pravidlo: horká jíška se musí zalévat studeným vývarem, aby se nevytvořily hrudky. 

Podívejte se stručný návod na vánoční rybí polévku podle pana Cuketky.

Pak stačí jen polévku dochutit. V některých rodinách se používá troška česneku a špetka muškátového květu – s tím opatrně, je dost aromatický a ne každý ho má rád. K tomu samozřejmě sůl a pepř podle chuti.

Ke konci varu už jen stačí vložit do polévky kousky kapřího masa a pokrájených vnitřností a krátce provařit. Jsou ovšem domácnosti, pro které je tyčový mixér kamarád a trochu polévce pomohou do krémovité konzistence.

Při podávání se do talíře přidává troška nasekané hladkolisté petrželky a na stole by neměly chybět na másle upražené krutonky. 

Máte rádi vánoční rybí polévku?

celkem hlasů: 925

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

Výborná 796
Tuto polívku vůbec neděláme 106
Jím ji jenom z povinnosti 23
Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Najdete na iDNES.cz