Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept

aktualizováno 
Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.

Vánoční rybí polévka z kapra | foto: Martin Kuciel

Základem vánoční rybí polévky je cibulovo-zeleninová jíška. To znamená, že na másle osmahnete nadrobno nakrájenou směs kořenové zeleniny a cibule. Někdo ovšem zeleninu nekrájí, ale strouhá na hrubém struhadle. V této variantě pozor: strouhaná zelenina je velmi citlivá na přepalování, takže je lepší ji smažit na menším plameni.

Příprava na Vánoce den po dni

Odlišnosti se najdou i při přípravě rybího vývaru. Klasické recepty počítají s tím, že se zvlášť uvaří rybí hlava a vnitřnosti v osolené vodě. Někteří kuchaři ho připravují jako rybí várku – k hlavě a případně odřezkům z ryby přidávají i zeleninu a divoké koření.

Kdo se pokouší kapra vyfiletovat, patrně se mu to nepovede tak dobře jako profesionálovi. To znamená, že když uvaří zbylý skelet ryby, zbude do něj dost masa na celý kastrol polévky. A pak se obejde i bez kapří hlavy. Tradice navíc velí vyndat rybě oči a žábry, aby nebyl vývar hořký, navíc tato operace není každému příjemná. I když například Matěj Kovář ze Sádek Lahovice tvrdí, že je to jen pověra a jeho rodiče i prarodiče to nedělali a nikdy se tím polévka nepokazila (celý rozhovor s rybářem Matějem Kovářem čtěte zde).

U ryb navíc neplatí pravidlo: čím déle se vaří, tím lépe. To možná platí u hovězího masa, ale rybímu vývaru stačí půl hodina, vnitřnostem dokonce čtvrt.

Rybí vývar je ideální připravit dřív, aby stačil trochu zchladnout tak, abyste zalévali jíšku ze zeleninového základu chladným vývarem. Při vaření platí základní pravidlo: horká jíška se musí zalévat studeným vývarem, aby se nevytvořily hrudky. 

Podívejte se stručný návod na vánoční rybí polévku podle pana Cuketky.

Pak stačí jen polévku dochutit. V některých rodinách se používá troška česneku a špetka muškátového květu – s tím opatrně, je dost aromatický a ne každý ho má rád. K tomu samozřejmě sůl a pepř podle chuti.

Ke konci varu už jen stačí vložit do polévky kousky kapřího masa a pokrájených vnitřností a krátce provařit. Jsou ovšem domácnosti, pro které je tyčový mixér kamarád a trochu polévce pomohou do krémovité konzistence.

Při podávání se do talíře přidává troška nasekané hladkolisté petrželky a na stole by neměly chybět na másle upražené krutonky. 

Máte rádi vánoční rybí polévku?

celkem hlasů: 925

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 27. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

Výborná 796
Tuto polívku vůbec neděláme 106
Jím ji jenom z povinnosti 23
Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

Každý šestý Čech žije v budově, která ničí jeho zdraví, říká studie

Plíseň je jednou z nejčastější vadou bydlení.

Studie Healthy Homes Barometer 2017, která sleduje souvislosti mezi zdravím obyvatelstva a stavem budov, ukázala, že je...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

Najdete na iDNES.cz