Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Letošním Vánocům vládne bílá a ledové tóny, stromek ozdobíte i s málem

aktualizováno 
Ať máte živý vánoční stromeček, nebo umělý, ozdobte si ho tak, abyste z něj měli radost hlavně vy. Pokud jsou ale pro vás důležité i trendy, vězte, že letošním Vánocům vládne bílá a ledové tóny. Stačí tedy vytáhnout z krabic bílé baňky, které můžete doplnit jakýmkoliv oblíbeným pastelovým tónem.

Letos Vánocům vládne bílá a ledové tóny, které si ale klidně doplňte jakoukoliv další barvou. | foto: Profimedia.cz

Bílá je jak symbolem čistoty a nevinnosti, tak touhy po absolutní dokonalosti. Současně je chladná jako padlý sníh a opticky zvětší a rozjasní prostor, což je na Vánoce ideální. Pokud bílé ozdoby nemáte, klidně zaimprovizujte.

Hlavně se ale nejprve dobře postarejte o stromeček, pokud máte živý. Neměl by stát u topení a ideální je stabilní stojan s možností doplňování vody. Stromek pak vydrží déle. Což lze podpořit výběrem, jedlička jen tak neopadá. 

Ale zpět k bílým ozdobám. Rádi byste stromek v bílých a ledových stříbřitých  tónech, ale nemáte v těchto barvách dostatek klasických skleněných ozdob?

Skleněné baňky klidně doplňte třeba ozdobami ze zbytků vánočního papíru. Stačí vybrat papír v aktuálních bílých a ledových tónech, třeba se stříbrnými motivy či flitry. Budete překvapeni, jak obyčejný papír stromeček rozzáří.

I přírodně ozdobený stromeček lze ladit do barev sněhu a ledu. Stříbrnou barvou ve spreji stačí nastříkat třeba suché květy a plody, nechat zaschnout a zavěsit je na háčky. A nebo na stromek navěsit suché květy hortenzie.  

Máte raději barevnější Vánoce? Proč ne

Koneckonců stromeček lze ozdobit téměř čímkoliv. Někdo jej každoročně zdobí třeba perníčky, které se během Vánoc ze stromku postupně ujídají, takže ho není potřeba ani odstrojovat a může rovnou na kompost.  

Fotogalerie pro inspiraci

I možností, jak rychle a levně vyrobit originální vánoční ozdoby, je nespočet. Lze je jednoduše v ruce našít třeba z bílého (červeného i jiného) filce - stačí vybrat jednoduché vánoční motivy - třeba zvoneček, stromek, hvězdičku a pod.

Voňavé ozdoby snadno vykrájíte z citrusů, i kdyby mělo jít o obyčejná kolečka pověšená na háčku. Případně lze malé pomeranče naříznout v pruzích kolem dokola (viz fotogalerie) a v horní části provléknout mašličku na zavěšení na větvičku. Krásně vypadají - i voní, třeba i na míse na stole - také citrusy ozdobené zapíchaným hřebíčkem.  

Další inspiraci lze najít třeba i na některé z vánočních výstav po celé republice:

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Najdete na iDNES.cz