Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vaření

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

23.1.2018  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový...  celý článek

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

19.1.2018  0:00
Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to někdy stává v našich restauracích, ale měla být na povrchu pevná a uvnitř...  celý článek

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

16.1.2018  0:00
Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces partnerovi, ale co když si ženy uspořádají dámskou jízdu?  celý článek

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

9.1.2018  0:00
Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze severní Itálie. Ve své vlasti má však takovou cenu, že bochník dobře uleželého...  celý článek

Veganská strava i neplýtvání. Deset trendů pro gastronomii v roce 2018

3.1.2018  0:00
Světem gastronomie kolují tradičně na konci roku velké předpovědi do budoucna. Americká National Restaurant Association shrnula rok 2018 jako rok lokálních, zeleninových a etnicky inspirovaných...  celý článek

V Londýně nabízejí selfieccino. Do pěny na cappuccinu udělají váš portrét

1.1.2018  0:00
V kavárně na Oxford Street v Londýně mají nový hit: selfieccino. Do mléčné pěny v kávě vyrobí portrét, který si sami vyfotíte. Pak ho pošlete do aplikace kávovaru, který ho „zakouzlí“ do vašeho...  celý článek

Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

25.12.2017  0:00
Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu, že se navštěvují celé rodiny, logicky padá volba na větší kousky, tedy na husu nebo kachnu. Na...  celý článek

Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí

23.12.2017  0:00
Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.   celý článek

Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept

21.12.2017  0:00
Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.  celý článek

VIDEO: Ve Finsku pečou chleba s hmyzem. V každém bochníku je 70 cvrčků

20.12.2017  0:00
Finská pekárna začala péct první chléb na světě, ve kterém najdete rozemleté cvrčky. Říkají mu potravina budoucnosti a reagují tak na trend, že podle vědců může konzumace hmyzu zachránit planetu...  celý článek

Vánoční cukroví pro každého: bez lepku, cukru i z živých raw surovin

19.12.2017  11:32
Klasika musí být, bez vanilkových rohlíčků či lineckého by nebyly Vánoce. Vždyť i varianty pro bezlepkáře jsou vynikající. Řešení se najde i pro ty, co nechtějí cukroví s cukrem, hledají...  celý článek

VIDEO: Jak na roštěnky, líčka a spol. Pohlreich radí triky na dušení

18.12.2017  0:00
Brazírování je geniálně jednoduchý způsob, jak z poraženého zvířete zužitkovat opravdu každý kousek masa tak, abyste se nemuseli stydět za to, že zemřelo. Podle Pohreicha za něj vděčíme dávnému...  celý článek

Deset dárků pro kuchtíky. Ostré nože, italská klasika i chytrý váleček

17.12.2017  1:20
Možná ještě nevědí, že je potřebují. Nebo po nich už dlouho touží, ale sami by si je nekoupili. Do Vánoc ještě pár dní zbývá, a tak jsme v redakci vybrali deset dárků pro rozmanité kmeny...  celý článek

Na klasické perníčky je už pozdě. Vyzkoušejte rumovou verzi

14.12.2017  0:00
Je to recept někde na pomezí mezi klasickými perníčky a ruměnkami. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, ale zároveň ještě udrží tvar a dají se vykrajovat. Poleva se připravuje z...  celý článek

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

12.12.2017  0:00
Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na...  celý článek

VIDEO: Naučte se s Pohlreichem gratinovat čili zapékat jako pravý Ital

11.12.2017  0:00
„Na zapečeném jídle nemusí být tuna třicítky eidamu,“ říká Zdeněk Pohlreich, když si s Emanuelem Ridim dává gratinovaný mořský jazyk, mušle svatého Jakuba a čekanku. Zapékaná jídla většinou...  celý článek

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

8.12.2017  0:00
Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě, například ve Španělsku nebo ve Švýcarsku. A u nás třeba šéfkuchař Vojtěch...  celý článek

Milujete smažení? Možná nad vámi začne pršet, zjistili vědci

6.12.2017  0:00
Nová studie zjistila, že smažení jídla může změnit počasí, protože mastné kyseliny uvolňované do ovzduší z vaření pomáhají vytvářet mraky. Vědci z University of Reading tvrdí, že tuky uvolněné...  celý článek

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

4.12.2017  0:00
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři...  celý článek

Únava zmizí po teplém salátu s bezlepkovou quinoou. „Matka zrn“ dá sílu

3.12.2017  0:00
„Ještě než se nacpeme vánočním cukrovím, hodí se zkusit salát ze superpotraviny, která chutná Inkům už pět tisíc let. Je to quinoa,“ radí pro týdeník 5+2 food blogerka Svatava Vašková alias...  celý článek

Je to pizza, burger, anebo kebab? Ve Walesu mají nový gastronomický hit

2.12.2017  0:00
Tři v jednom, tak by se dala charakterizovat nová vychytávka pouličního občerstvení, kde klasickou pizzu plní mletým masem a zeleninovou směsí určenou původně pro kebab. Po „měsíčku“ téhle...  celý článek

Zajíce nebo bažanta nenechávejte viset na balkoně, lepší je hned ho zpracovat

30.11.2017  0:00
Kdyby se náhodou stalo, že vám u dveří bytu zazvoní příbuzný myslivec se zajícem nebo bažantem v ruce, neděste se. Se zvěřinou si poradíte docela snadno. Jen je pro lepší chuť masa dobré dodržet...  celý článek

Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

27.11.2017  0:00
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní...  celý článek

Berlínský řízek není prasárna, říká Pohlreich a míchá hořčici s křenem

20.11.2017  0:00
Křupavý řízeček vonící po másle, s pikantním ocáskem dvou druhů hořčice a křenu. Kombinace, která zní podezřele, přesto je nejen chuťově vychytaná. Kyselost hořčice vám při trávení pomůže se s...  celý článek

K pečínce zkuste svěže vyhlížející blanšírované zelí podle Pohlreicha

13.11.2017  0:17
Jak zelí tepelně upravit, aby bylo nejen chutné, ale dalo se na něj i koukat? Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je ideálním řešením blanšírování. Jíme i očima, nejde jen o nasycení. A výsledek...  celý článek

Domácí rohlíky krok za krokem. Ve vašem provedení to může být pochoutka

7.11.2017  0:00
V pekařské terminologii je to úplně obyčejné a takzvané běžné pečivo. V české kulinární duši je ovšem běžné pečivo zapsáno hodně hluboko. Ať už se nám to líbí, nebo ne, i ty nejobyčejnější...  celý článek

Zásoby másla v mrazáku: vařit se z něj dá, ale čerstvá chuť zmizí

5.11.2017  0:00
Mrazení másla je zcela běžná věc, i strategické zásoby se zamrazují. A ač z něj lze běžně vařit a podle kuchařů to ve výsledku nikdo nepozná, cukráři varují před mražením másla, které už jednou...  celý článek

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

1.11.2017  0:00
Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.  celý článek

Neotvírat mrazák, roztopit krbová kamna. Co dělat, když nejde elektřina

30.10.2017  13:19
Až při výpadku elektřiny zjistíme, jak jsme na ní hodně závislí. Kdo má plynový nebo elektrický kotel, nezatopí si. Kdo má studnu, nespláchne záchod. A kdo má vybitý mobil, ani si nezavolá.  celý článek

VIDEO: Pohlreich radí, jak na čirý hovězí vývar. I další pomalé vaření

30.10.2017  0:00
Na dobré věci se vyplatí si počkat, říká televizní šéfkuchař a zdaleka tím asi nemyslí jen jídlo. Každopádně tak uvedl další díl své kuchařské akademie na Primě. A názorně předvedl přípravu...  celý článek

Kvůli koření tekly potoky krve, vedly se o něj války a sekaly ruce

27.10.2017  0:00
Dává jídlu chuť i vůni a dělá z něj gastronomickou lahůdku. Naši předkové ho ale původně používali ke konzervaci potravin, ve středověku sloužilo jako platidlo nebo luxusní věno. Koření má za...  celý článek

Zdraží vejce? Na Vánoce si zakonzervujte včas ta levná. Krok za krokem

25.10.2017  0:00
Na trhu se podle kolegů z ekonomické redakce chystá zdražení vajec. Nejen kvůli aféře s fipronilem, ale i kvůli tlaku blížících se Vánoc, kdy se spotřeba vajec skokově zvyšuje kvůli pečení. Naši...  celý článek

Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

23.10.2017  0:00
Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali. Třeba marinování, což zdaleka...  celý článek

Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

18.10.2017  0:00
Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen u podřadných vín.  celý článek

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

16.10.2017  0:00
„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane...  celý článek

Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

14.10.2017  0:00
Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci nejhůř z rozvinutého světa. Chtějí,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz