Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Za používání polotovarů v hospodách často nemůže kuchař, ale majitel

aktualizováno 
Vymyslete si jídelní lístek obsahující vzorek od každé světové kuchyně. Očesejte personál na minimum, zaplaťte mu minimální mzdu a dostanete kuchyň, ve které se bez přípravků od Vitany, Knorra a dalších výrobců konveniencí neobejdete.

Bujon může posloužit k jemnému zesílení chuti, ne aby se považoval za hotovou potravinu. | foto: Marek Burza

"Když se v krajním případě sejdou všechny tyto nepříznivé okolnosti, opravdu se to může stát," souhlasí šefkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. A televizní kuchaři se pak stokrát mohou zbláznit, nic s tím nenadělají a být v jejich kůži, asi by s tím nesvedli o moc víc.

"Ten kuchař to prostě nestíhá, nechce být v kuchyni od rána do noci, má rodinu, chce normálně žít. A pak jsou samozřejmě i jiné případy: majitel je rozumný, ale kuchař je prostě líný," vypočítává možné případy.

Kdy je možné dohánět čas

Přitom sám konvenience nezatracuje. "Je svinstvo od kuchaře udělat svíčkovou omáčku ze sypkého přípravku. Kuchař by měl vařit. Může se stát, že má tak málo času, že například použije mraženou zeleninu. Košer to zrovna není, ale už je to o sto procent lepší přístup," popisuje zkušenosti z praxe.

Konvenience

Přejatý výraz konvenience zahrnuje velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

Podle stupně zpracování se dělí do čtyř stupňů od částečně předpřipravené suroviny (oškubaná drůbež, očištěná zelenina) až po potraviny připravené k přímé konzumaci (zmražené pečivo, krémy, cukrovinky).

Zdroj: Encyklopedie výživy

Používá pěkné slůvko: srdcař. Tomu to prostě nedá, přivstane si o půl hodiny a tu zeleninu si prostě očistí, protože je přesvědčený, že v chuti to mlsný jazýček pozná.

"Nejhorší je to na malém městě, kde vás každý zná. Poslouchejte pak v hospodě kecy od chlapů, že to vaše jídlo se nedá jíst, to vám to pivo zhořkne na patře," směje se.

Proti používání polotovarů se v zásadě nebrání v nouzi, pokud mají jídlu pomoci. Když kupříkladu děláte guláš. "Uděláte všechno, jak má být, použijete vývar a nakonec se vám ta šťáva stejně zdá prázdná. Přestože jste udělal všechno jako obvykle, s tím jste se určitě setkali i doma. To je k uzoufání. Když v takovémto případě použijete lžičku toho sušeného vývaru pro jemné zesílení chuti, svět se nezboří," popisuje.

Pytlíkoví experti

Jsou ale i experti, jejichž vývar nikdy neviděl maso a zeleninu. "Na pixle je napsáno, že je na sto litrů vody, hodíte to do kotle, zavaříte, nasypete mraženou zeleninu, nudle z pytle a máte hovězí polívku. Tak to je prasárna," oklepe se David při této představě.

A shrnuje: "Jsou polotovary, které mohou sloužit jako pomocníci a nic proti nim. Používat je ale stylem – vezmu pytlík, přečtu si, že mám použít na litr vody 100 miligramů prášku a pro zjemnění chuti 200 ml smetany a mám svíčkovou – tak to prostě ne."

To byste podle něj nemuseli chodit do hospody a večeři z pytlíku byste si mohli ukuchtit doma. Od návštěvy restaurace očekáváte, že kuchař bude vařit.

Autor:




Nejčtenější

Ve vařiči můžete vařit, ohřívat i péct.
Nadšenci vsadili na vaření sluncem. Na výrobu už vybrali třináctinásobek

Na serveru Kickstarter se občas objeví nápad, který osloví širokou masu lidí. Takový zásah se podařil při prezentaci solárního vařiče GoSun Go, kdy se vybral...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Hlína údajně obsahuje tzv. hodné bakterie, které podobně jako čokoláda...
Unikátní pojízdný záhon přiveze seniorům hlínu a květináče až k lůžku

Té paní už bylo osmdesát roků. V domově pro seniory leží na posteli mezi čtyřmi stěnami, celé dny tráví na lůžku, chodit už moc nemůže. A pak se ozve zaťukání....  celý článek

Další z rubriky

Při metodě vaření sous-vide neboli ve vakuu se neobejdete bez vakuovacího...
Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu...  celý článek

Dýně pod svou slupkou ukrývají nasládlou dužinu, která má podle druhu různý...
Dýně jsou hitem podzimu. Jak je nakupovat, skladovat i upravovat

Dýně na podzim doslova zaplaví trhy. Skladováním si jejich sezónu můžete prodloužit až na druhou půlku zimy, kdy jejich hřejivá barva a chuť přijdou obzvláště...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.