Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jamie Oliver: Nejlepší jídlo na světě se vaří tam, kde je málo peněz

  0:17aktualizováno  0:17
Pokud vám zbyly vepřové výpečky nebo kousek hovězí pečeně, pak máte základ pro další vynikající jídlo za pár korun. Jak na to - tedy jak rozumně nakupovat, vařit hlavou a méně plýtvat - radí Jamie Oliver v kuchařce Save with Jamie. Právě vyšla v češtině.

Jamie Oliver v knize Save with Jamie, která právě vyšla v české verzi s titulem Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014) | foto: David Loftus pro Jamie Oliver Enterprises Limited © 2014

„Nejlepší jídlo na světě bylo vždycky to, které se vařilo tam, kde bylo málo peněz. Ovšem základní předpoklad je, že musíte umět vařit. Jestli to neumíte a ještě jste bez peněz, pak máte problém.“ Tato slova Jamieho Olivera by se jednoznačně dala tesat do kamene.

Skvěle také vyjadřují ducha české verze jeho poslední kuchařky, která vznikla na objednávku Jamieho fanoušků. Toužili po zajímavých jídlech, která nezrujnují.

Kuřecí rychlovka z pekáče. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD...
Recept na kuřecí rychlovku z pekáče z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD...

Samozřejmě záleží, kde nakupujete, ale jedna porce vynikajícího jídla z kuřecích stehen a zeleniny připraveného v jednom pekáči by vás měla vyjít zhruba na 40 Kč na osobu. Repro z knihy Vařte chytře jako Jamie (MLD Publishing, s.r.o., 2014)

A tak se Jamieho tým pustil do cíleného vyhledávání a zkoušení receptů, které by byly opravdu pro každou kapsu a přitom nešlo o blafy (cenové propočty na jednu porci pro britské čtenáře přináší Jamie Oliver zde).

Inspirace kuchyněmi celého světa je jasná, přesto jde o recepty využívající dostupné suroviny. Dopřát si můžete třeba kuřecí jatýrka po boloňsku, indonéský hovězí rendang či korejskou smaženou rýži. Exotická koření, kokosové mléko či sezamový olej sice nekoupíte na každém rohu, ale přes internet bez problému. 

Výhodné vaření začíná nákupním seznamem v hrsti

Rozpisy Jamieho receptů jsou většinou pro 4 až 6 osob. Některé vyjdou samozřejmě levněji, například jídla zeleninová či z kuřecího masa, v ostatních je nejnáročnější položkou maso (hovězí, vepřové, jehněčí a ryby).

Fotogalerie

A jak Jamie v knize dále radí, hodně se dá ušetřit i chytrým nakupováním: stačí si psát nákupní seznamy a před nákupem ještě projít spižírnu, mrazák i lednici a zjistit, co už doma máte.

Další halíře mohou přinést výhodné „akční“ nákupy, ovšem jen tehdy, pokud jde o komodity, které skutečně v kuchyni používáte. Jinak zachovejte chladnou hlavu, nevyužitím „výhodné“ nabídky tak jednoznačně ušetříte více. A pokud jde o čerstvé suroviny, řadu jich můžete zamrazit a ještě je máte kdykoliv po ruce. V knížce nechybí ani řada praktických rad ohledně uskladňování potravin.

Přínos má i nakupování ve velkém. Trvanlivé potraviny, jako jsou rýže, luštěniny, sušené ovoce, zelenina nebo těstoviny, se často dají pořídit ve velkých a výhodnějších baleních.

Vyzkoušejte pár receptů

Dva recepty z nové Jamieho kuchařky, na zapékaný květák s brokolicí a vepřovou sekanou s rajčatovou omáčkou, najdete zde, takže si na nich snadno můžete vyzkoušet, jak se podle Jamieho „chytrých“ receptů vaří. Jeden je zeleninový, druhý s masem, ale pro oba platí, že uvaříte chutné a poctivé jídlo pro celou rodinu, a to ze základních domácích surovin a za velice rozumnou cenu.

Jamie Oliver vydal řadu jiných kuchařek - seženete je se slevou na Knihy.iDNES.cz

A abyste jedli opravdu dobře, najděte si dobrého zelináře i řezníka. A pak také o tyto čerstvé suroviny správně pečujte. Rady, jak na to, najdete také zde

Tlustou a těžkou bibli úsporného uvažování v kuchyni nekoupíte právě za hubičku, její doporučená prodejní cena je 649 korun. Ale pokud se podle ní skutečně naučíte chytře vařit dobrá jídla ze základních surovin a využívat při vaření zbytky, měla by se vám tato investice dříve nebo později vrátit. 

.

Také se snažíte šetřit při nákupu potravin, u vaření přemýšlet a co nejméně plýtvat?

celkem hlasů: 1326

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 26. října 2014. Anketa je uzavřena.

Ano, jednoznačně. Už mám svoje vychytávky, kde kvalitní potraviny nakoupit co nejlevněji a jak ušetřit i při jejich zpracování v kuchyni. 935
Ne, na jídle nešetřím. Pár korun navíc nikdy neřeším a doufám, že řešit nebudu. 311
Rád/a bych, ale úplně nevím, jak na to. 80
Autor:




Nejčtenější

V Praze se chystá nejpálivější zmrzlina.
Nejpálivější zmrzlina na světě? Taková se bude prodávat v říjnu v Praze

S výraznou chilli chutí se rozhodl experimentovat Jan Hochsteiger, alias pan Zmrzlinka ze zmrzlinárny Crème de la Crème. Tvrdí, že by to měla být...  celý článek

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Soutěžní příspěvek do fotosoutěže pořádané Zoo Praha
Fotosoutěž Zoo Praha se blíží do finále. Klikněte pro nejlepší fotky

Zoo Praha vyzvala všechny fotografy, aby posílali své nejlepší výtvory do fotografické soutěže. Nejlepší z nich použije na billboardy a citylighty. Naše...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.