Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Míchaná vejce nesmí být suchá jak cesta, říká Pohlreich

aktualizováno 
V prvním díle pořadu Vařte jako šéf! se pracuje s vejci. Zdeněk Pohlreich naučí, jak poznat čerstvé vejce, jak ho nejlépe upravovat a vyvarovat se chyb, které často dělají i profesionálové v restauraci.

"Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit," říká Pohlreich. Proto ukáže, jak si poradit se žloutkem i bílkem, jak si při šlehání nenamoct ruku.

"Hromada lidí si myslí, že udělat míchaná vejce je ta nejjednodušší věc pod sluncem. Jenže v té jednoduchosti je vždycky nějaká záludnost," vysvětluje svým studentům-pomocníkům. A přidává radu do života. "Až je budete připravovat, tak přitom myslete na to, jaká nejhorší míchaná vejce jste kdy jedli. A udělejte to jinak," radí.

Fotogalerie

Není třeba dlouho hádat, jak jejich pokus dopadne. "Jsou suchý jak cesta," ušklibuje se nad talířem. A zároveň hned nabídne návod na míchaná vejce po francouzsku, které jsou téměř tekutá, ale přitom provařená.

Finta, která platí obecně pro všechna jídla, kde se používají vejce, je dokonalá kontrola teploty. Proto francouzská vejce nebude dělat na pánvi, ale ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodu vloží misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytře ji trochou másla.

Vyklepne dvě vejce, přidá polévkovou lžíci tučné smetany a začne šlehat. "Tím šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehký, žádná sušenka," vyučuje. A připomíná: "Veškeré bylinky, zelené koření, by mělo do toho jídla přijít až na konec."

Vejce v akci

Vajíčka nakupte za výhodnou cenu, aktuální akce na AkcniCeny.cz

A protože vaření v lázni v porovnání s pánví neprobíhá tak "nadivoko", má v mezičase dost prostoru si nasekat pažitku. Nakonec přidá kousek pečiva a jde se ochutnávat. Ostatně kompletní výrobu míchaných vajec uvidíte na našem videu a celý pořad dnes ve 21:30 na Prima family.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě.

Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Najdete na iDNES.cz