Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Míchaná vejce nesmí být suchá jak cesta, říká Pohlreich

aktualizováno 
V prvním díle pořadu Vařte jako šéf! se pracuje s vejci. Zdeněk Pohlreich naučí, jak poznat čerstvé vejce, jak ho nejlépe upravovat a vyvarovat se chyb, které často dělají i profesionálové v restauraci.

"Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit," říká Pohlreich. Proto ukáže, jak si poradit se žloutkem i bílkem, jak si při šlehání nenamoct ruku.

"Hromada lidí si myslí, že udělat míchaná vejce je ta nejjednodušší věc pod sluncem. Jenže v té jednoduchosti je vždycky nějaká záludnost," vysvětluje svým studentům-pomocníkům. A přidává radu do života. "Až je budete připravovat, tak přitom myslete na to, jaká nejhorší míchaná vejce jste kdy jedli. A udělejte to jinak," radí.

Fotogalerie

Není třeba dlouho hádat, jak jejich pokus dopadne. "Jsou suchý jak cesta," ušklibuje se nad talířem. A zároveň hned nabídne návod na míchaná vejce po francouzsku, které jsou téměř tekutá, ale přitom provařená.

Finta, která platí obecně pro všechna jídla, kde se používají vejce, je dokonalá kontrola teploty. Proto francouzská vejce nebude dělat na pánvi, ale ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodu vloží misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytře ji trochou másla.

Vyklepne dvě vejce, přidá polévkovou lžíci tučné smetany a začne šlehat. "Tím šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehký, žádná sušenka," vyučuje. A připomíná: "Veškeré bylinky, zelené koření, by mělo do toho jídla přijít až na konec."

Vejce v akci

Vajíčka nakupte za výhodnou cenu, aktuální akce na AkcniCeny.cz

A protože vaření v lázni v porovnání s pánví neprobíhá tak "nadivoko", má v mezičase dost prostoru si nasekat pažitku. Nakonec přidá kousek pečiva a jde se ochutnávat. Ostatně kompletní výrobu míchaných vajec uvidíte na našem videu a celý pořad dnes ve 21:30 na Prima family.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

VIDEO: Nejjednodušší postup na povidla. Upečte je v troubě

Nejjednodušší způsob pro výrobu povidel je péct je v troubě.

Pokud se nechystáte pálit slivovici, povidla jsou jistotou pro případ, že máte doma hromádku přezrálých švestek, které...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz