Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Míchaná vejce nesmí být suchá jak cesta, říká Pohlreich

aktualizováno 
V prvním díle pořadu Vařte jako šéf! se pracuje s vejci. Zdeněk Pohlreich naučí, jak poznat čerstvé vejce, jak ho nejlépe upravovat a vyvarovat se chyb, které často dělají i profesionálové v restauraci.

"Na vejcích se pozná kuchař a dá se na nich krásně učit," říká Pohlreich. Proto ukáže, jak si poradit se žloutkem i bílkem, jak si při šlehání nenamoct ruku.

"Hromada lidí si myslí, že udělat míchaná vejce je ta nejjednodušší věc pod sluncem. Jenže v té jednoduchosti je vždycky nějaká záludnost," vysvětluje svým studentům-pomocníkům. A přidává radu do života. "Až je budete připravovat, tak přitom myslete na to, jaká nejhorší míchaná vejce jste kdy jedli. A udělejte to jinak," radí.

Fotogalerie

Není třeba dlouho hádat, jak jejich pokus dopadne. "Jsou suchý jak cesta," ušklibuje se nad talířem. A zároveň hned nabídne návod na míchaná vejce po francouzsku, které jsou téměř tekutá, ale přitom provařená.

Finta, která platí obecně pro všechna jídla, kde se používají vejce, je dokonalá kontrola teploty. Proto francouzská vejce nebude dělat na pánvi, ale ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodu vloží misku, jakmile se trošku rozehřeje, vytře ji trochou másla.

Vyklepne dvě vejce, přidá polévkovou lžíci tučné smetany a začne šlehat. "Tím šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak nadýchanější a lehký, žádná sušenka," vyučuje. A připomíná: "Veškeré bylinky, zelené koření, by mělo do toho jídla přijít až na konec."

Vejce v akci

Vajíčka nakupte za výhodnou cenu, aktuální akce na AkcniCeny.cz

A protože vaření v lázni v porovnání s pánví neprobíhá tak "nadivoko", má v mezičase dost prostoru si nasekat pažitku. Nakonec přidá kousek pečiva a jde se ochutnávat. Ostatně kompletní výrobu míchaných vajec uvidíte na našem videu a celý pořad dnes ve 21:30 na Prima family.

Autor:




Nejčtenější

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.