Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Včelaři dostali dotace - za týden byly pryč

aktualizováno 
Stát kvůli nadměrnému úhynu včelstev v předchozích zimních sezonách podpořil včelaře dotacemi. Rozebrali je během jediného týdne.

Včela sající med | foto: shutterstock.com

Velké škody

Z celkového počtu půl milionu včelstev přežila zimu podle Českého svazu včelařů jen jedna třetina. To se samozřejmě projevilo i na produkci medu. Oproti roku 2007, kdy na jedno včelstvo připadalo asi třicet kilogramů medu, se dnes jeho spotřeba zmenšila o další třetinu.

Během posledních dvou zim uhynulo nadměrné množství včelstev. Stát se rozhodl podpořit včelaře dotacemi, o jejichž výši rozhodují krajští zastupitelé postižených oblastí. Týkají se okresů, které evidují úhyn včelstev nad 25 %.

Protože většina krajů vypsala více než dvoumilionové dotace na podporu uhynulých včelstev, včelaři neváhali a prakticky ihned po vyvěšení oznámení dotace skoro vyčerpali. Například v Karlovarském kraji bylo jen během prvního dne podáno 94 žádostí. Místní zastupitelé tedy museli stanovit finanční limit 1,5 milionu korun.

V jedné z nejvíce postižených oblastí - Středočeském kraji - zaznamenali včelaři až 57% úhyn. Zastupitelé zde odhlasovali jednorázovou dotaci 100 000 korun. Nyní k těmto prostředkům přibyly další dva miliony.

Není čeho se obávat

I přes více než podprůměrnou produkci českého medu se ale nemusí spotřebitelé obávat nedostatku. Zásoby českých výrobců jsou ještě stále úměrné poptávce zákazníků. Včelaři pouze varují před nákupem méně kvalitních výrobků ze zahraničí a doporučují pořizovat český med, který podléhá přísnější kontrole.

Proč podporovat včelaře?

"Zima 2007/2008 způsobila včelařům opravdu velké ztráty. Úhyny včelstev ale nejsou jen problémem posledních let. Vyplývá to ze statistiky, kterou letos zpracoval Český svaz včelařů. Například zatímco v roce 1990 bylo v ČR evidováno přes 808 tisíc včelstev, v roce 2008 klesl jejich počet na pouhých 460 tisíc. Se včelaři je to podobné. Z původních 80 tisíc se dnes počet chovatelů zmenšil téměř na polovinu," uvádí Miloslav Peroutka, tajemník českého svazu včelařů.

Dotace jsou nutné

Průměrný věk dnešního včelaře je podle včelaře Jakuba Dolínka 60 let. Investice do nových včelstev je tedy pro mnohé naprosto nepředstavitelná a bez finanční podpory by jejich chov úplně zanikl. Například Středočeský kraj se rozhodl podpořit začínající včelaře dotací 10 000 Kč na jednoho žadatele. Tu vyhodnocuje a rozděluje dotyčný kraj.

Miloslav Peroutka zároveň upozorňuje, že se tento problém netýká pouze Evropy, ale celého světa. Parlament Evropské unie dokonce na listopadovém zasedání rady vyzval zástupce jednotlivých zemí, aby hledali prostředky na podporu včelařů.





Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Demi-glace se podává k masům.
Kosti na demi-glace nemusíte vařit dva dny. Návod krok za krokem

Některé profesionální recepty radí, že abyste dostali pořádnou omáčku demi-glace, musíte „táhnout“ kosti 48 hodin. Šéfkuchař Jiří Roith však tvrdí, že zhruba...  celý článek

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která...
Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu...  celý článek

Většina červených vín by se měla podávat o teplotě kolem 18 °C. (ilustrační...
Šroubovací uzávěry nemusí být jen u nekvalitních vín, tvrdí someliér

Someliér Libor Nazarčuk upozorňuje, že sudové víno stáčené do PET lahví je určeno k rychlé spotřebě. A už dávno neplatí, že šroubovací uzávěry se používají jen...  celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.